укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 7. В'язання гачком по колу
15:40
§ 7. В'язання гачком по колу

§ 7. В'язання гачком по колу

1. Застосування у виробах полотна, в'язаного гачком по колу.
2. Особливості в'язання полотна по колу.
3. Схематичне зображення в'язання по колу.
Застосування у виробах полотна, в'язаного гачком по колу
В'язання по колу використовують при виготовленні багатьох цікавих сучасних речей, якими оздоблюють інтер'єр (серветки, ковдри, килими тощо) (жал. 90 а, б), одяг (шапки, берети, светри, рукавички, панчохи тощо) (мал. 90 в, г) та елементів оздоблення й декору (шнури, квітки).
В'язання гачком по колу - досить поширений прийом. Його особливістю є те, що в'язання завжди починається з центра. При в'язанні по колу слід дотримуватись певних вимог до виробу. Відповідно до його виду край в'язаного полотна повинен бути плоским або циліндричним чи у вигляді оборки.
Найчастіше по колу в'яжуть круглі серветки. Проте сучасна мода передбачає в'язання по колу не тільки серветок, а й інших виробів, у яких елементи, в'язані по колу, з'єднуються між собою (мал. 91).
Особливості в'язання полотна по колу
Вироби, в'язані по колу, в'яжуть з центра деталі. Існує два способи початку в'язання по колу.
1-й спосіб
Щоб середина була стягнута щільно, в'язання по колу починають з початкової (ковзаючої) петлі (мал. 92 а). Для цього необхідно:
1. Зробити кільце та пров'язати навколо нього потрібну кількість стовпчиків без накиду.
2. Стягнути кільце залишеним кінчиком нитки (мал. 92 б).
3. З'єднати ряд півстопчиком, а кінчик нитки слід акуратно заправити з виворітнього боку (мал. 92 в-ґ).
2-й спосіб
1. Зв'язати ланцюжок з необхідної кількості повітряних петель.
2. Ввести гачок в першу петлю (мал. 93 а) та протягнути її крізь петлю, що знаходиться на гачку (мал. 93 б, в), щоб замкнути кільце.
В'язання по колу виконується тільки в одному напрямку - справа наліво (для лівші - зліва направо). Виріб матиме лицьовий та виворітний боки.
Залежно від того, які стовпчики будуть у першому колі, в'яжуть відповідну кількість петель підйому: для стовпчиків без накиду - одна петля підйому (мал. 94 а), для стовпчиків з накидом - три (мал. 94 б).
Якщо використовується спосіб в'язання по колу на основі ланцюжка, з'єднаного в коло, то перший ряд стовпчиків можна пров'язувати в кільце. Під час пров'язування першого кола стовпчиків без накиду ряд закінчується з'єднуванням першого та останнього стовпчиків кола півстовпчиком. Такий спосіб з'єднання використовується для всіх рядів кола (мал. 95).
Під час в'язання по колу часто необхідно збільшувати (прибавляти) або зменшувати (убавляти) кількість петель чи стовпчиків.
Існує кілька способів прибавляння стовпчиків у кожному наступному ряді кола.
1. Зробивши петлю підйому, після кожних двох стовпчиків без накиду треба пров'язати повітряну петлю.
2. У кожну петлю нижнього ряду треба пров'язати два стовпчика. У третьому колі збільшення роблять через два стовпчики і т.д.
3. Дуже зручно користуватись для в'язання полотна по колу правилом розширення наступних рядів, що має назву «закон кола». У кожному ряду додавати різну кількість стовпчиків залежно від видів в'язання (табл. 2).
4. Вив'язати два стовпчики з однієї петлі (мал. 96).
Для зменшення розміру кола необхідно рівномірно убавляти кількість стовпчиків: пропускати один стовпчик, залишаючи його непров'язаним. Зменшення кількості стовпчиків здійснюють рівномірно по всьому полотну (мал. 97).
Приклади в'язання полотна по колу подано в таблицях: стовпчиками без накиду в таблиці 3, стовпчиками з накидом у таблиці 4.
Схематичне зображення в'язання по колу
Схематичне зображення в'язання по колу відрізняється від раніше вивчених схем в'язання прямого полотна тим, що відлік в'язання починається з середини кола. Кожен ряд кола закінчується позначкою, що означає з'єднання півстовпчиком (з'єднувальна петля), а кожен новий ряд починається позначкою «•», що позначає петлю підйому (мал. 98,99).
Кількість петель підйому залежить від тих елементів, якими буде в'язатися полотно.
В'язати по колу можна за описом або за схемою. Читати схему починають з центра. Існує два варіанти зображення початку в'язання. Як тобі відомо, воно завжди починається з пров'язування ланцюжка з повітряних петель або ковзаючої петлі. На схемі, як правило, зображують необхідну кількість повітряних петель за допомогою умовних позначень (мал. 100) або цифрою у колі (мал. 101).
На схемі, зображеній на малюнку 102> другий ряд починається з петлі підйому, і як ти вже знаєш, в'яжеться він проти годинникової стрілки. Потім необхідно пров'язати 15 півстовпчиків й закрити ряд півстовпчиком.
Третій ряд за поданою схемою починається з трьох петель підйому. Після цього пров'язують три повітряні петлі та стовпчик з накидом у петлю другого півстовпчика попереднього ряду (мал. 103).
Далі повторюється пров'язування трьох повітряних петель та стовпчиків з накидом 8 разів. У кінці ряд закривається півстовпчиком.
Четвертий ряд за даною схемою починається з пров'язування петлі підйому (мал. 104). Після цього виконується пів-стовпчик у першу повітряну петлю попереднього ряду, потім два стовпчики з накидом - у другу повітряну петлю попереднього ряду і знову півстовпчик - у третю повітряну петлю попереднього ряду. Так повторюється 8 разів. Закінчується в'язання ряду півстовпчиком.
ПРАКТИЧНА РОБОТА
Вправи на в'язання полотна по колу
Інструменти та матеріали: гачок, ножиці, пряжа для в'язання.
Послідовність виконання роботи
1. Розпочати в'язання по колу, використовуючи початкову ковзаючу петлю або кільце із повітряних петель.
2. Використовуючи таблицю 3, пров'язати кілька рядів по колу стовпчиком без накиду, звертаючи увагу на кількість петель підйому та півстовпчики для з'єднання рядів.
3. Зв'язати коло до бажаних розмірів, використовуючи схему в'язання по колу (мал. 98).
4. В'язати коло стовпчиками із одним накидом, використовуючи таблицю 4 та схему в'язання (мал. 99).
5. Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.
В'язання по колу, «закон кола», закриття ряду, з'єднувальна петля, особливості в'язання полотна по колу.
1. У яких виробах використовується в'язання по колу? 
2. З чого потрібно починати в'язання полотна по колу?
3. В якому напрямку виконується в'язання полотна по колу?
4. У чому полягає «закон кола»?
Уважно роздивіться схему в'язання гачком по колу (мал. 105). Один учень рахує кількість петель та пояснює умовні позначення в червої іих колах, а другий - в синіх.
1. Разом з дорослими поміркуй, які вироби для оздоблення інтер'єру можна виготовити, використавши в'язання по колу.
2. Визначте, чи є такі вироби у вашому помешканні?
3. Відповідь запиши у зошит.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови