укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 8. Географічне положення, дослідження та освоєння Африки
11:16
§ 8. Географічне положення, дослідження та освоєння Африки

§ 8. Географічне положення, дослідження та освоєння Африки

Африка - це перший материк, з яким Ви познайомитеся. Що слід пам'ятати, вивчаючи кожен з них?
По-перше, усі материки є частинами найбільшого природного комплексу - географічної оболонки Землі. Вони перебувають в органічних взаємозв'язках між собою та з океанами. Материк Африка має спільне походження з Австралією і Південною Америкою, оскільки вони колись були єдиним материком Гондвана. І тепер, через мільйони років, у природі цих материків є спільні риси. (Поміркуйте, які?)
По-друге, характеризуючи, кожен материк повинні дотримуватися певного плану.
План характеристики материка
1. Географічне положення та історія дослідження й освоєння материка.
2. Геологічний розвиток, корисні копалини та рельєф.
3. Клімат та кліматичні пояси. 
4. Води суходолу.
5. Ґрунти, рослинність та тваринний світ.
6. Природні зони.
7. Стихійні явища та екологічні проблеми материка.
8. Населення та політична карта.
Запам'ятайте
В Африці величезна різноманітність видів рослин і тварин. Рівень народжуваності населення на материку - найвищий у світі. На території Африки знаходяться найбідніші у світі країни. Природа материка найменш уражена шкідливим впливом діяльності людини, тут найбільше недоторканих ділянок довкілля, проте екологічні проблеми постали так само гостро, як і на інших материках.
Як визначити географічну широту та довготу?
Географічне положення материка. За площею Африка є другим після Євразії материком планети. Його площа разом з островами становить 30, 3 млн км2. Поблизу берегів Африки мало островів. Найбільший з них -Мадагаскар, він відокремлений від материка Мозамбіцькою протокою.
Природні умови будь-якого материка залежать від особливостей його географічного положення. Щоб його схарактеризувати, потрібно визначити:
1) широтне положення материка;
2) довготне положення материка;
3) вплив океанів, що омивають материк;
4) вплив найближчих материків.
Широтне положення Африки визначається його розташуванням відносно екватора, Північного і Південного тропіків та широтою крайньої південної та північної точок.
За «Фізичною картою Африки» з'ясуйте, де саме материк перетинають екватор, Південний та Північний тропіки.
Африка - єдиний материк, який майже посередині перетинається екватором і лежить у Північній та Південній півкулях. Внаслідок цього розподіл сонячної радіації та розташування кліматичних поясів однакове у північній та південній частинах материка.
Більша частина материка розташована у жаркому тепловому поясі і отримує дуже велику кількість сонячної радіації.
Крайня північна (мис Рас-Енґела) та крайня південна (мис Агульяс (Голковий)) точки знаходяться приблизно на однакових широтах. Отже північна і південна половини материка мають спільні риси географічного розташування.
Довготне положення Африки визначається його розташуванням щодо нульового меридіану та довготою крайньої західної та східної точок, а саме, мисів Альмаді і Рас-Гафун.
Нульовий меридіан перетинає материк у західній частині. Таким чином західна частина Африки знаходиться у Західній півкулі, а решта материка розташована у Східній півкулі. Протяжність північної половини материка із заходу на схід значно більша, ніж південної. Це призводить до більшої континентальності клімату у північній половині Африки.
З усіх боків Африка омивається океанами та морями: на півночі і заході - Атлантичним, на сході - Індійським океаном.
Берегова лінія материка мало порізана, найбільша Гвінейська затока не дуже врізається у суходіл. Найбільший півострів Сомалі відокремлюється Адснською затокою та Баб-сль-Мандсбською протокою від найбільшого півострова Євразії - Аравійського. На півночі Африку відокремлює від Євразії Ґібралтарська протока та Середземне море. На північному сході вузький Суецький перешийок з'єднує її з Євразією. У XIX ст. через перешийок був проритий канал, який названо Суецьким. Північно-східні береги Африки омиваються найтеплішим та найсолонішим морем світу Червоним. Доволі близьке розташування материка Євразія посилює посушливість клімату північної Африки та збільшує її континентальність.
Давні та сучасні дослідження території Африки. Вважають, що назва материка походить від назви берберського племені афригіїв, які жили на півночі материка. Потім ця назва поширилась на всю територію материка.
Фінікійці та греки добре знали північноафриканськс узбережжя. Але високі береги, обмаль зручних бухт на заході та сході материка, пустельні ділянки на півночі завадили просуванню європейців углиб материка.
Проте, ймовірно, давні народи здійснювали сміливі плавання вздовж узбережжя Африки. Про цс повідомляють різноманітні стародавні писемні джерела. Це експериментально довів у XX ст. відомий норвезький дослідник Тур Геєрдал, який на човні з очерету «Тіґріс», зробленому відповідно до давніх малюнків, здійснив сміливе плавання разом з інтернаціональною командою.
Яке значення подорожей Геєрдала та подібних досліджень?
Перші уявлення про обриси Африки європейці отримали після плавання португальського мореплавця Васко да Ґами 1498 р. Він обігнув Африку, вперше перетнув Індійський океан та досягнув берегів Індії. Португальці в результаті цієї подорожі ознайомилися зі східним узбережжям материка, а також 1499 р. привезли до Європи чорношкірих рабів.
Позначте на контурній карті шлях експедиції Васко да Ґами. Визначіть довжину шляху, який вона пройшла.
З XVI ст. починається вивезення африканців в Америку як рабів. Знання європейців про цей материк обмежувалися тоді розташуванням невільничих ринків на західному узбережжі Африки.
Внутрішні області материка почали досліджувати лише в кінці XVIII ст. Це були експедиції, що мали на мсті розвідку земель з дешевою сировиною та збут готової продукції. У середині XIX ст. англійський дослідник Девід Лівінґстон здійснив кілька подорожей вглиб материка. Він пройшов усю Південну Африку із заходу на схід, дослідив річку Замбезі, відкрив на ній великий водоспад Вікторія, названий на честь англійської королеви. Девід Лівінґстон описав верхню течію річки Конґо, вивчав африканські озера. Він хотів знайти витоки великої річки - Нілу, але смерть завадила цим планам.
Продовжив роботу Лівінґстона видатний англійський дослідник Генрі Стенлі, він досліджував річку Конґо та верхню течію Нілу.
Значний внесок у дослідження Африки зробили В. В. Юнкер, М. І. Вавилов. Микола Іванович Вавилов не один рік досліджував цей материк, у своїй книзі «П'ять континентів» описав рослинність та землеробство різних регіонів Африки, звичаї різних африканських народів.
Серед визначних дослідників Африки є й українець Єгор Ковалевський, який вивчав тваринний світ та природні угруповання материка.
Висновки
1. Африка - найжаркіший материк Землі, оскільки більша частина материка знаходиться між Північним і Південним тропікам, а у центральній частині він перетинається екватором.
2. Північна половина материка має більшу континентальність клімату ніж південна, оскільки простягнулася на довшу відстань із заходу на схід.
3. Вплив материка Євразія, що межує з Африкою на півночі, сприяє посиленню континентальності клімату на її півночі.
1. За яким планом дають характеристику географічного положення Африки?
2. Який вплив на природу материка має його широтне та довготне положення?
3. Який вплив на клімат Африки мають океани, що її омивають?
4. Підготуйте розповідь про одного з дослідників Африки.
Визначення географічних координат крайніх точок та протяжності материка з півночі на південь та із заходу на схід Африки.
Позначення на контурній карті назв основних географічних об'єктів материка
Завдання 1. Позначення на карті основних географічних об'єктів материка та протяжності материка з півночі на південь та із заходу на схід.
Завдання 2. За градусною сіткою визначте протяжність материка з півночі на південь вздовж меридіана 20° сх. д.
Завдання 3. Порівняйте протяжність Африки із заходу на схід вздовж екватора та вздовж Північного тропіка (1 ° дуги паралелі на широті Північного тропіка-102,5 км).
Завдання 4. Позначити на контурній карті затоки: Гвінейська, Аденська; протоки: Мозамбіцька, Ґібралтарська, Баб-ель-Мандебська; острів: Мадагаскар; півострів: Сомалі; гори: Атлас, Драконові, Капські; річки: Ніл, Конґо, Ніґер, Замбезі; озера: Вікторія, Танґаньїка, Чад; пустелі: Сахара, Наміб.
• Географічні координати будь-якого об'єкта на території Африки або іншого материка можна визначити за допомогою GPS. GPS -це назва системи, яка походить від перших літер англійських слів Global Positioning System - Глобальна система позиціювання. Це своєрідний комплекс, який дає можливість визначити географічні координати об'єкта (його широту та довготу), а також висоту над рівнем моря за допомогою штучних супутників Землі. Система GPS включає 24 супутники, запуск яких здійснили США.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри