укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 6 » § 8. Гігієна оселі
18:31
§ 8. Гігієна оселі

§ 8. Гігієна оселі

Поміркуймо разом
Чим ми дихаємо?
Що, на вашу думку, є найбільш необхідним для існування людини?
Що важливіше для живих організмів: їжа, вода чи повітря?
Однією з найважливіших природних умов життя людини є атмосферне повітря. Воно потрібне людині насамперед для дихання. Крім того, повітря відіграє значну роль у тепловому обміні між організмом і навколишнім середовищем. Якісне повноцінне повітря має величезне значення для нормального росту й розвитку дитячого організму. Свіже повітря позитивно впливає на нервову систему дітей: активізує їхню діяльність, поліпшує самопочуття, бадьорить. І навпаки, несприятливі кліматичні умови, різкі зміни в хімічному складі повітря можуть негативно вплинути на здоров'я, спричинити різні захворювання.
У сучасних умовах існує багато факторів, які забруднюють повітря. Ми дихаємо вихлопними газами автомобілів, викидами заводів і фабрик. На здоров'я людини великий вплив мають загальна запиленість повітря та квітучі рослини, які можуть викликати алергічні хвороби.
Повітря нашої кімнати може бути занадто сухим чи вологим, може забруднюватися пилом і мати шкідників — плісняву. Потрібно уважно стежити за рослинами на підвіконні: вони можуть бути отруйними.
Твій дім — це місце, в якому ти проводиш якщо не основну, то найважливішу частину життя. Тут ти їси, спиш, відпочиваєш, спілкуєшся з рідними та друзями. Тому дуже важливо, щоб умови проживання були не тільки максимально комфортними, а й відповідали нормам гігієни. Тобто, мікроклімат житлових приміщень мусить сприяти задовільним умовам проживання — повинно бути чисто й тепло. Повітря в домі мусить бути свіжим, достатньо вологим і приємно пахнути.
Основні правила гігієни оселі
1. Гігієна житла повинна забезпечувати достатню кількість сонячного світла.
Не потрібно ставити на підвіконня занадто багато кімнатних рослин або інших предметів, які перешкоджатимуть сонячному світлу. Зашторювати вікна слід тільки ввечері. Бажано частіше протирати їх від пилу, оскільки забруднене скло не пропускає половини сонячного світла.
2. Провітрювання — невід'ємна частина в гігієні твого будинку. Якщо не забезпечувати доступ свіжого повітря до приміщення, відбувається велика витрата кисню, через що з'являються головні болі та швидка стомлюваність.
3. Температура в будинку не повинна бути вище 22° за Цельсієм, оскільки найбільш комфортною температурою для організму людини вважаються 18°—22°, що не дозволяє перегрітися або переохолодитися.
4. Підлога вимагає особливої уваги, оскільки це найбільш забруднювана частина житла. Вологе прибирання потрібне не рідше одного разу на тиждень. Якщо є килими — їх слід щодня пилососити.
5. По приході додому не забувай перевзуватися й переодягатися в чистий домашній одяг, а вуличне взуття помий або протри вологою ганчіркою. Не зберігай довго брудні речі, щоб уникнути неприємного запаху і розмноження мікробів. Зараз немає нічого легшого, ніж завантажити пральну машину, і нехай вона пере.
6. Дотримання чистоти й гігієни на кухні є запорукою здоров'я, адже на цій території відбувається приготування їжі.
7. Гігієна туалету та ванної кімнати повинна проходити теж щодня. Унітаз — це справжнє джерело розмноження мікробів і бактерій. Добре підійдуть спеціальні засоби для їхнього знищення при щоденному прибиранні. Ванну кімнату мий після кожного прийому душу або ванни і частіше провітрюй її, щоб повітря було не прілим.
8. Незалежно від того, де ти живеш — у квартирі, будинку або на дачі, в селі або в місті — дотримання гігієни й чистоти в домі має бути твоїм головним правилом.
Розглянь малюнок. Розкажи, що роблять діти. Що з цього робиш удома ти?
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки 
1. Що є однією з найважливіших природних умов життя людини?
2. Назви основні правила гігієни оселі. 
3. Визнач фактори, що забруднюють атмосферне повітря й повітря приміщень. Поясни, чому треба регулярно провітрювати приміщення.