укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 8. Тип кільчасті черви
11:13
§ 8. Тип кільчасті черви

§ 8. Тип кільчасті черви

Поширення та середовище існування. Звичайно серед вас навряд чи знайдеться той, хто ні разу у своєму житті не бачив дощового черв'яка. Особливо хлопчаки. Саме вони прекрасно знають, що дощовий черв'як живе у ґрунті, має видовжене тіло, яке складається із величезної кількості своєрідних кілець, він одночасно слизький і шорсткий. Так ось, дощовий черв'як -типовий представник типу Кільчасті черви. Крім відомих вам дощових черв'яків до цього типу належить ще майже 18000 видів тварин, що ведуть вільноживучий спосіб життя, мешкають у ґрунті, прісних водоймах, океанах і морях. Є серед цих червів і прикріплені форми, а також тварини, які ведуть активний спосіб життя, паразитичних видів серед кільчастих червів мало.
Особливості зовнішньої будови. Кільчасті черви або кільчаки мають тришарове двобічносиметричне тіло довжиною від 1 мм до 3 м (тихоокеанський палоло). Воно складається з відносно однорідних сегментів (кілець). Така будова називається метамерною (від гр. "мета" - рівний та "мерос"- частка). У кожному метамерному сегменті знаходяться нервові вузли, органи виділення, кровоносні судини тощо. Завдяки метамерії кільчасті черви, подібно до гідри здатні до регенерації. Кількість сегментів тіла у різних видів кільчаків неоднакова: від 5 до 800.
Тіло кільчаків поділено на відділи: голову, тулуб та анальну лопать (мал. 28). На голові знаходяться органи чуттів. Більшу частину тіла складають сегменти тулуба. У багатощетинкових червів сегменти тулуба мають парні м'ясисті бокові вирости шкіри - параподії (від лат. "пара" - схожі, "подас" - ноги). Параподії несуть щільні пучки щетинок. Загрібаючи воду параподіями, ніби веслами, кільчаки плавають. Паралодії -попередники кінцівок і зябер членистоногих, а їх щетинки -органів чуттів.
Стінку тіла черва утворює шкірно-м'язовий мішок. Він вкритий щільним шаром клітин кутикули. У ґрунтових кільчаків ці клітини виділяють слиз, що полегшує тертя при пересуванні у ґрунті. Під кутикулою знаходиться шар епітелію і два шари м'язових клітин. М'язові клітини утворюють добре розвинену мускулатуру черва. Вона має шар поздовжніх і шар кільцевих м'язів. Придивіться до рухів дощового черв'яка. За допомогою ледь помітних щетинок, що розташовані на тілі, черв'як закріплюється на поверхні, якою рухається. Спочатку, скорочуючи кільцеві м'язи, він просуває вперед передню частину тіла. Внаслідок такого скорочення передній кінець тіла черва стає тонким і видовжується. Потім черв'як скорочує поздовжні м'язи задньої частини тіла і, потовщуючись, підтягує її вперед.
Особливості внутрішньої будови. Вперше у ході еволюції у кільчастих червів з'явилася вторинна порожнина тіла, або целом. Він заповнений рідиною, яка разом з шкірно-м'язовим мішком виконує функцію гідравлічного скелета. Крім цього, рідина целому бере участь у транспорті речовин під час їх обміну.
Нервова система кільчастих червів складається з навкологлоткового нервового кільця ( примітивного "головного мозку") і черевного нервового ланцюжка. Разом вони утворюють "центральну нервову систему". Нервові вузли черевного ланцюжка метамерні і повторюються у кожному сегменті (мал. 29). Від вузлів до органів відходять гілки периферичних нервів. Органи чуттів найкраще розвинені у мешканців водойм. Вони представлені світлочутливими вічками, нюховими ямками, а у деяких - органами рівноваги, статоцистами. У деяких червів на голові розташовані вусики та щетинки, які виконують функцію органів дотику. Черви, які, подібно дощовому черв'яку, живуть у ґрунті, органів чуттів не мають. По тілу в них розкидані чутливі клітини, які реагують на дотик, температуру, світло тощо.
Травна система кільчаків починається ротовим отвором (мал. 29). Далі знаходиться глотка, яка у хижаків має зуби. Стравохід, що веде до шлунка, може утворювати воло. У волі їжа накопичується, а завдяки скороченню м'язових стінок наступного відділу травної трубки - шлунка, вона перетирається. Потім їжа потрапляє до кишечника. Кишечник складається з трьох відділів: переднього, середнього і заднього. Всі стінки травної трубки кільчастих червів утворені м'язами та здатні хвилеподібно скорочуватись. При цьому їжа проштовхується в наступні відділи травної трубки. Ці скорочення називають перистальтикою. Задня кишка закінчується анальним отвором. Видільна система. Рідкі продукти обміну речовин у кільчастих червів виділяються у зовнішнє середовище за допомогою метанефридій Вони попарно лежать у кожному сегменті й відкриваються видільною порою на поверхні шкіри сусіднього сегменту.
Кровоносна система. У кільчастих червів в ході еволюції вперше з'являється кровоносна система, що зумовлено появою целому. У більшості тварин цього типу кровоносна система замкнена, тобто кров рухається тільки судинами. Основу 'її складають спинна і черевна судини, які з'єднані між собою кільцевими судинами. На передньому кінці тіла, з 7 по 11 сегмент, пульсуючі кільцеві судини утворюють так звані "серця". "Серця" забезпечують переміщення крові по судинах. Від головних судин відходять дрібніші за діаметром судини. У шкірі вони розгалужуються на мікроскопічні капіляри.
Дихальної системи кільчасті черви ще не мають. Ґрунтові кільчаки дихають через слизьку шкіру у який дифузно відбувається газообмін. У водних червів органами дихання є примітивні зябра, які містяться на параподіях (мал. 30).
Розмноження та розвиток. Більшість кільчастих червів гермафродити. Запліднення може бути як внутрішнє, так і зовнішнє. Деякі кільчасті черви розмножуються вегетативно -поділом або брунькуванням. Окремі представники, зокрема відомі вам дощові черв'яки, мають здатність до регенерацїї. Якщо у дощового черв'яка відрізати задню частину тіла, то через деякий час вона відтвориться. Розвиток кільчастих червів відбувається як прямим шляхом, так і з перетворенням. Різноманітність кільчастих червів. Клас Багатощетинкові черви - найчисельніша група серед кільчастих червів. Переважно це мешканці тропічних або північних морів, але зустрічаються і в Україні.
Більшість з них ведуть активний спосіб життя: повзають по дну, ховаються серед водоростей і коралових рифів (палоло)> риються у ґрунті (піскожил) або плавають у товщі води (нереїс). Є серед них і такі, що живуть у трубках (серпула) (жал. 31).
Найяскравіше у багатощетинкових червів, зокрема у палоло тихоокеанського та нереїса, проявляється закономірність періодичності. їх процеси розмноження строго підпорядковані фазам Місяця. Два рази на рік у червні-липні та у вересні-жовтні в останню чверть Місяця палоло масово з'являється в деяких місцях Атлантичного та Тихого океанів. Для місцевого населення - це справжнє свято. Вони вживають цих багатощетинкових червів у їжу, тому виходять в океан і виловлюють їх у величезних кількостях.
Багатощетинкові черви - високоорганізовані представники типу Кільчасті черви. Від їх давніх вимерлих предків походять такі безхребетні тварини, як молюски, членистоногі, а також хордові тварини.
Клас Малощетинкові черви. В Україні малощетинкових нараховують понад 100 видів. Більшість з них ведуть прісноводний або наземний спосіб життя, у морях зустрічаються дуже рідко. Типовий представник цього класу -дощовий черв'як (мал. 32). Живе дощовий черв'як у глибоких нірках довжиною до 8 км і глибиною до 8 метрів. Якщо ґрунт пухкий, дощовий черв'як розсовує його своїм звуженим кінцем тіла, скорочуючи кільцеві м'язи. Твердий ґрунт він ковтає, пропускаючи через травну систему. У тілі дощового черв'яка нараховують 100-180 сегментів. Вони поділені між собою перетинками. Кожний сегмент тіла, крім головного, несе по 4 пучки маленьких парних щетинок. Це залишки параподій, які зникли у малощетинкових у результаті пристосування до умов існування. Щетинки допомагають дощовим черв'якам пересуватись у ґрунті. На передній частині їхнього тіла знаходиться потовщення - поясок. Він відіграє роль у процесі розмноження. Живляться черв'яки рештками рослин, які є в ґрунті, пропускаючи їх через травну систему.
Малощетинкові черви - чисельна група кільчастих червів. Є серед них справжні гіганти, наприклад, австралійський земляний черв, завтовшки 2,5 см і довжиною до 2,5 м . Коли він повзе, то дуже схожий на змію.
Любителям акваріумістики добре відомий трубочник. Це прісноводний кільчастий черв, який живе в нірках, виритих у мулі.
Клас П'явки. Тварини цього класу мають найменшу видову чисельність серед кільчаків, в Україні їх - лише 25 видів. Крім медичної, в прісних водоймах зустрічаютьсяравликова, риб'яча, мала та велика несправжньокінська п'явки тощо (мал. 33). Вони мають пласке тіло, забарвлене зазвичай у коричневі чи зелені відтінки. Прісноводні форми ведуть напівпаразитичний спосіб життя. Деякі з них - хижаки. У більшості п'явок є від 1 до 5 пар очей. На передньому і задньому кінці тіла є присоски. Довжина тулуба від 0,2 до 15 см. Після укусу п'явки, від її щелеп з великою кількістю дрібних зубів, на шкірі жертви залишається характерний слід у вигляді трикутної зірочки. Кров, яка витікає з рани, заповнює вирости вола паразита і тому п'явка може запасати кров, що дозволяє ій дуже довго голодувати, інколи до двох років. Завдяки гірудину - речовині, яку п'явка виділяє в рану, кров, що витікає з неї, довго не згортається. Плаває п'явка дуже граціозно, плавно вигинаючи тіло, а по твердій поверхні переміщається, ніби "крокує". Це враження складається тому, що вона за допомогою присосок, поперемінно прикріплюється до поверхні то одним, то іншим кінцем тіла і при цьому підтягує його. П'явки - гермафродити з прямим розвитком.
Значення кільчастих червів. Кільчасті черви мають велике значення в природі. Вони служать кормом для багатьох тварин: риб, птахів, їжаків, кротів, землерийок тощо. Дощові черв'яки - неперевершені орачі нашої планети, риючи численні ходи, вони покращують структуру ґрунту, розпушують та суттєво змінюють його якість, збагачують органічними речовинами тощо. Про неймовірно корисну роль дощових червів згадував ще Аристотель, їм присвятив свою першу наукову працю Ч. Дарвін.
Медичну п'явку з глибокої давнини використовують у медицині для кровопускання при підвищеному артеріальному тиску, крововиливах, глаукомі тощо.
Деяких багатощетинкових червів людина вживає в їжу.
До Червоної книги України занесено декілька видів п'явок, серед яких п'явка медична і п'явка аптечна.
Кільчасті черви - двобічносиметричні тришарові тварини із вторинною порожниною тіла. Це мешканці ґрунтів та водойм. Порівняно із представниками попередніх типів, у кільчастих червів значно ускладнилась зовнішня та внутрішня будова: тіло поділене на відділи, з'явилась кровоносна система, більш досконалими стали нервова, травна та видільна системи. Кільчасті черви відіграють значну роль у природних та штучних біогеоценозах.
1. Які визначальні ознаки будови відрізняють кільчастих червів від інших тварин? 2. Назвіть класи кільчастих червів та наведіть приклади видів? Визначте їх систематичне положення. 4. Яке значення ці тварини відіграють у природі та житті людини? Яке екологічне та практичне значення вони мають? 5. Які особливості зовнішньої та внутрішньої будови характерні п'явкам? 6. Як в особливостях будови п'явок проявляються загальні закономірності природи? 7. Як і для чого людина використовує п'явок?
1. В яких системах внутрішніх органів кільчаків відбулось ускладнення, яке це мало значення у процесі історичного розвитку органічного світу? 2. Складіть узагальнюючу схему організації кільчастих червів. 3. Розгляньте "Дерево життя". Знайдіть місце кільчастих червів у системі органічного світу. 4. Поясніть терміни: целом, параподії, капіляри, перистальтика, метамерія, сегмент. Запишіть їх до біологічного словничка.
Лабораторне дослідження
Мета: ознайомитися з будовою та характером рухів кільчастих червів на прикладі дощового черв'яка або трубочника, визначити риси пристосованості цих тварин до умов середовища.
Обладнання: живі дощові черв'яки або трубочники, фіксований матеріал, лупа, чашки Петрі, пінцет, картон, препарувальна голка, скляні палички, лінійка, таблиця із зображенням дощового черв'яка, цибулина.
Хід роботи
1. Розмістіть за допомогою пінцету дощового черв'яка на аркуші картону. Розгляньте його зовнішню будову, визначте форму тіла, забарвлення, виміряйте розміри. Зверніть увагу на сегментацію тіла. Замалюйте зовнішній вигляд дощового черв'яка (мал. 32).
2. Помістіть дощового черв'яка у чашку Петрі і продовжіть досліджувати його зовнішню будову за допомогою лупи. Розгляньте шкіру черв'яка, визначте, яка вона - суха чи волога. Підрахуйте кількість члеників на його тілі.
3. Знайдіть та розгляньте передній (більш загострений) кінець тіла дощового черв'яка з ротовим отвором, задній кінець тіла, потовщення тіла (поясок). Підрахуйте кількість члеників, які утворюють поясок. Яка його роль у життєдіяльності дощового черв'яка?
4. Розгляньте плоску черевну і опуклу спинну сторони черв'яка. Проведіть пальцем уздовж черевної сторони (від заднього до переднього кінця тіла). Що ви відчуваєте? Розгляньте за допомогою лупи щетинки на тілі черв'яка. Яку роль вони виконують?
5. З'ясуйте, як дощовий черв'як реагує на дію різноманітних подразників. Паличкою чи препарувальною голкою доторкніться до шкіри тварини в різних частинах тіла. Піднесіть до переднього кінця його тіла шматочок цибулини, не торкаючись. Як реагує черв'як на ці подразнення?
6. На основі дослідження та аналізу зовнішньої будови дощового черв'яка зробіть висновок про те, в чому виявляється його пристосування до умов середовища існування?
Для допитливих Плуг землі Першим вченим, який вивчав дощового черв'яка, його спосіб життя, величезну роль у ґрунтоутворенні, був англійський біолог Чарльз Дарвін. Результати своїх досліджень він описав у книзі "Утворення рослинного шару внаслідок діяльності дощових черв'яків і спостереження над способом життя останніх. " За Ч.Дарвіном на одному гектарі ґрунту проживає 60-133 тисячі дощових черв'яків, а в деяких місцях біля 20 мільйонів. За добу кожний окремий черв'як пропускає через себе таку кількість землі, яка дорівнює масі його тіла. Ч.Дарвін назвав дощового черв'яка "плугом землі ". Вчені довели, що загальна маса дощових черв'яків на 1 га плодючої землі становить 2-3 тонни. За добу вони можуть переорати на цій площі 10-11 т ґрунту!

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики