укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 9. Геологічна будова
11:19
§ 9. Геологічна будова

§ 9. Геологічна будова

Пригадайте, яку будову має платформа?
Які форми рельєфу ви знаєте? Чим вони відрізняються?
Геологічна будова. Майже увесь Африканський материк є уламком давнього материка Гондвана, який у мезозойську еру розпався на окремі материки (див. мал. 11). В основі материка Африка лежить давня докембрійська Африкано-Аравійською платформа, до якої належать також о. Мадагаскар, Ссйшсльські острови та Аравійський півострів. Фундамент платформи складений кристалічними, дуже щільними породами. У межах платформи є ділянки, де кристалічний фундамент вкритий потужними шарами осадових порід, зокрема цс Сахарська плита. Трапляються на ній і ділянки, де фундамент платформи виходить на поверхню і утворює щити, оскільки Африкано-Аравійська платформа довгий час під впливом внутрішніх сил Землі піднімалася. Найбільш піднятою є східна частина платформи, саме тут утворилися найбільші в світі тектонічні розломи. Східноафриканські розломи тягнуться через східну частину материка від затоки Акаба на півночі Червоного моря до річки Замбезі.
Велетенська Африкано-Аравійська платформа начебто підпирається невеликими складчастими системами: Атлаською - на північному заході і Капською - на півдні.
Рельєф. Геологічна будова материка визначила особливості його рельєфу.
Північна і західна частини материка значно нижчі за східну, тут переважають висоти до 1000 м, тому називаються Низькою Африкою. На півночі розташовані складчасті гори Атлас, що утворилися одночасно з Альпами та Гімалаями. Вони є єдиною областю нової складчастості.
Південна і південносхідна частини із середніми висотами понад 1000 м називається Високою Африкою. Тут на поверхню часто виходять давні кристалічні породи.
На сході простяглася на 6000 км смуга давніх кристалічних розломів. їх називають Великими Африканськими розломами. (Знайдіть їх на тектонічній карті атласу).
Брилові гори і найбільші западини Східної Африки виникли в результаті опускань та підняттів, спричинених розломами. Багато западин заповнені озерами.
Користуючись мал. 26, порівняйте висоту найвищих вершин найбільших гірських масивів Африки.
На Східноафриканському плоскогір'ї (див. карти атласу) розташовано багато згаслих та діючих вулканів. Серед них найбільший -Кіліманджаро (5895 м), що є найвищою вершиною материка.
Ефіопське нагір'я вражає красою ландшафту та величністю форм. Воно вкрите загуслою лавою, яка в минулому розливалася по розломах. Нагір'я різко обривається в південному та східному напрямках, а на захід та північний захід воно повільно опускається природними сходами. На південному сході материка розташовані Драконові гори. З боку Індійського океану вони здаються високим гірським хребтом, а всередину материка опускаються як гігантські сходи. На півдні Африки простяглися Капські гори.
Корисні копалини. Поширення корисних копалин визначається геологічною будовою материка. Надра Африки багаті на руди різноманітних металів завдяки заляганню давніх магматичних і метаморфічних порід. Світове значення мають поклади залізних, алюмінієвих та марганцевих руд на заході Африки і золота, уранових та мідних руд Південної Африки. На материку є найбільші у світі родовища алмазів. (Знайдіть їх на карті в атласі).
Назвіть найбільші африканські родовища алмазів. Що Вам відомо про цей дивовижний мінерал?
Родовища нерудних корисних копалин пов'язані з осадовими породами. Саме в їх товщах у Північній та Західній Африці накопичилися значні поклади нафти. її активно добувають у Лівії, Алжирі, Нігерії, Ґабоні. На півночі материка є фосфорити, а на півдні - кам'яне вугілля.
Висновки
1. Африканський материк - уламок давнього материка Гондвана.
2. У рельєфі материка переважають височини та плоскогір'я.
3. Найвищою вершиною Африки є вулкан Кіліманджаро.
1. Як рельєф материка пов'язаний з особливостями геологічної будови?
2. Які відмінності у рельєфі Низької та Високої Африки?
3. Охарактеризуйте африканські гори.
4. Нанесіть на контурну карту основні родовища корисних копалин Африки. Підпишіть назви найбільших з них.
Кобальт - це рідкісний метал, на який багаті надра Африки. Його називають металом космічного віку, тому попит на нього дедалі зростає. Найбільше цієї сировини добувають у Демократичній Республіці Конго та Замбії.
Ботсвану називають країною алмазів. Вони є основою господарства цієї південноафриканської країни. Видобуте каміння відправляють на оброблення в Антверпен, Лондон, Тель-Авів, Мумбаї.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри