укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 9. Особливості шкіри підлітків
15:24
§ 9. Особливості шкіри підлітків

§ 9. Особливості шкіри підлітків

У цьому параграфі ви дізнаєтеся про:
• будову шкіри та її функцм;
• те, що впливає на стан шкіри та волосся;
• особливості стану шкіри в підлітковому віці;
• те, як визначати типи шкіри та волосся.
Шкіра  - це важливий орган людського організму, його зовнішній покрив. Здорову шкіру можна визначити за такими ознаками: вона приємного кольору, пружна, гладенька, без висипів і подразнень.
Будова шкіри та її функції
Як знання про будову шкіри та її функції допоможуть мати здоровий і доглянутий вигляд?
Важливо, щоб шкіра тіла була здоровою і добре функціонувала. Вона складається з кількох шарів: епідерміс  - верхній шар, дерма та підшкірний шар.
Також шкіра має придатки:
• потові залози, що мають вивідні протоки на поверхню шкіри,  - пори.
• сальні залози, отвори яких виходять у волосяні мішечки, 3 яких росте волосся;
• волосся, що покриває всі ділянки шкіри з різною густотою, за винятком губ, долонь і підошов;
• нігті  - зроговілі пластинки на кінчиках пальців.
Шкіра людини має такі життєво важливі функції:
- захисну, бо захищає організм від механічного подразнення, різних речовин, сонячного випромінювання та проникнення ворожих бактерій;
- терморегуляторну, бо утримує постійну температуру тіла;
- чуттєву, адже на дотик ми можемо визначати холод, тепло, біль, гладку чи шорстку поверхню тощо;
- синтезу (вироблення) вітаміну D, без якого погано засвоюється Кальцій, а відтак страждають кістки;
- видільну, тому що через шкіру виділяються відпрацьовані речовини;
- дихальну, бо дихання відбувається не тільки через легені, а також і до 2 % через шкіру;
- самоочищення, яке супроводжується злущенням відмерлого верхнього шару шкіри, що запобігає проникненню бактерій.
Цікаво знати у що... шкіра  - це найбільший орган. Маса шкіри дорослої людини 2-3 кг. її площа становить близько 1,5 м. На кожному квадратному сантиметрі шкіри розміщено близько 6 млн клітин, 5 тис. рецепторів, 100 потових і 15 сальних залоз, 200 больових точок.
Що впливає на стан шкіри?
Стан шкіри залежить насамперед від стану здоров'я. Але водночас на нього впливають різні чинники і ретельний догляд за нею.
Розгляньте схему. Обговоріть, які чинники впливають на стан шкіри. Проілюструйте конкретними прикладами позитивний і негативний вплив на шкіру наведених чинників. Якщо потрібно, скористуйтесь Додатком 5 або ресурсами Інтернету.
Розробіть рекомендації, як можна покращити стан шкіри або захистити її від негативного впливу одного з чинників. Результати своєї роботи презентуйте класу.
Правильний догляд зменшує або нейтралізує вплив негативних чинників і дозволяє зберігати шкіру всього тіла здоровою і красивою.
Які правила особистої гігієни підтримують хороший стан шкіри?
Дерматит (від грец. «шкіра»)  - запалення шкіри.
Шкіра потерпає від певних захворювань, якщо не дотримуватись правил особистої гігієни, і це не залежить від віку. Постійні супутники людини  - бактерії, проникають до внутрішніх шарів шкіри, які не очищується вчасно, та завдають хвороботворної дії. Іноді може з'явитися дерматит. Унаслідок розчухування місць укусів комах, потрапляння на шкіру шкідливих речовин або навіть певних косметичних засобів, з'являються почервоніння шкіри, набряки, пухирці. Підвищена пітливість, носіння гумового чи тісного взуття спричиняє розвиток грибкових захворювань. На підошвах і між пальцями з'являються виразки  - це шлях для інших інфекцій. Грибкові захворювання передаються через постільну білизну, взуття, у басейнах. Лікувати такі захворювання потрібно в лікаря.
Які основні косметичні проблеми виникають у підлітковому віці?
У підлітковому віці відбуваються зміни в усьому організмі, це стосується й шкіри: збільшується активність і кількість функціонуючих сальних залоз.
Основна косметична проблема, з якою стикаються юнаки та дівчата  - вугрі. Вугрі з'являються в період статевого дозрівання і вражають шкіру в середньому 60 % представників молодого покоління. У разі нагноєння вугрі перетворюються на прищі, що викликає в підлітків сильне роздратування та невдоволення своєю зовнішністю. Прищі не можна видавлювати, щоб не занести інфекцію, бо через неї можуть утворитись рубці на все життя.
Акне, побутова назва  - «прищ»  - невеликий запалений горбочок на шкірі, іноді з гноєм (запалення сальної залози).
Серед причин, які провокують виникнення вугрового висипу або акне, можна виокремити такі:
• гормональні зміни в підлітковому віці;
• прийом деяких лікарських препаратів, уживання вітамінів без відповідних рекомендацій лікаря;
• різка зміна клімату;
• вплив викидів підприємств, що використовують гудрон (складова асфальту тощо), хлоровмісні органічні речовини, мінеральні масла;
• часті стресові ситуації та депресивні стани.
З вуграми потрібно боротись, ретельно очищаючи щодня обличчя, а якщо шкіра дуже жирна  - кілька разів на день.
Стадії вугрової хвороби та лікування
Шкірі потрібні вітаміни А і В. На вітамін А багаті риб'ячий жир, печінка, вершкове масло, вершки і жовтки яєць. Значний дефіцит вітамінів групи В прямо пов'язаний не тільки зі станом шкіри й волосся, але і з нервовим виснаженням, недокрів'ям. Вітаміни групи В відповідають за обмін речовин. Багато вітаміну В, міститься в дріжджах, хлібному квасі та зернобобових культурах. Основними джерелами вітаміну В2 є яйця, молочні продукти та крупи. Вітамін Вв міститься в продуктах рослинного походження: перець солодкий, квасоля, кедрові та грецькі горіхи, фундук, часник. Намагайтеся їсти різні страви, багаті на ці вітаміни.
Чимало ваших однолітків відкрили для себе, що в боротьбі з вуграми допомагають наполегливість, терпіння й виконання правил гігієни.
Які бувають типи шкіри обличчя
Структура шкіри однакова у всіх людей. Відмінність лише в тому, наскільки інтенсивніше сальні залози виділяють шкірне сало і на яких ділянках обличчя вони більш активні. Є спадкова здатність шкіри зберігати або втрачати вологу. Тип шкіри може змінюватися з віком і під впливом косметичних засобів.
Косметолог (від грец. «мистецтво прикрашати»)  - фахівець, що вивчає способи догляду та доглядає за шкірою, волоссям і нігтями людини.
Косметологи виділяють чотири типи шкіри: суха, нормальна, комбінована та жирна. Кожен із цих типів шкіри має свої характеристики й вимагає особливого догляду.
Суха шкіра ніжна й дуже чутлива. Узимку її потрібно оберігати від морозу та дуже сухого повітря. На холоді вона червоніє, лущиться, а вмивання з водою та милом стягує її.
Нормальна шкіра  - гладенька, матова, рожевувата, без чорних точкових вугрів. Містить достатньо вологи та жиру, тому стійка до зовнішніх атмосферних змін. Нормальна шкіра добре реагує на водні процедури 3 милом, не стягуючись при цьому.
Найчастіше трапляється комбінований тип шкіри. На обличчі можуть бути водночас і суха шкіра (повіки), і нормальна (щоки), і жирна (лоб, ніс, підборіддя).
Жирна шкіра має розширені пори, жирний блиск, схильна до утворення вугрів, прищів, тому потребує особливого гігієнічного догляду.
Типи волосся
У вашому віці чималу увагу слід приділяти своєму волоссю, бо воно, як і тіло, зазнає з віком значних змін. Якщо в дитинстві у вас було нормальне чи сухе волосся, то в підлітковому віці воно може стати жирним. Стається це дуже швидко, отож таке волосся вимагає щоденного миття. Або навпаки  - волосся може перетворитись на сухе й ламке. Тоді воно стає неслухняним, стирчить так, що жодні зачіски не тримаються. Але, якщо правильно доглядати за волоссям, то таких змін можна з часом позбутися. Л як же бути зараз? Якщо ж ще й лупа з'явилась, тоді це вже медична проблема. Фармацевти й косметологи розробили засоби догляду за проблемним волоссям для різного віку і продовжують їх удосконалювати.
Для правильного догляду за волоссям потрібно визначити його тип.
Нормальний тип волосся. Нормальне волосся стає жирним приблизно через три дні після миття голови. Шкіра при нормальному типі волосся помірно жирна, без свербіння й лупи. Волосся густе, блискуче, добре розчісується. Хоча довге нормальне волосся іноді може трохи сіктися на кінчиках.
Сухий тип волосся. Коріння сухого волосся стає жирним тільки через тиждень після миття голови. Проте часто відразу після миття відчувається, що шкіра голови стягнута, іноді може виникнути свербіння та подразнення. Сухе волосся тонке, позбавлене блиску і швидко розшаровується та ламається. Для сухого типу волосся також властиво утворення сухої лупи.
Жирний тип волосся. Жирне волосся забруднюються дуже швидко: його коріння може стати жирним і волосся може злипатись в день миття голови. Таке волосся не схильне до ламкості і дуже рідко січеться. Шкіра голови після миття також не схильна до сухості, але схильна до появи жирної лупи.
Змішаний тип волосся. До змішаного типу належить волосся, кінчики якого схильні до сухості, а коріння, навпаки, швидко стає жирним. Одразу після миття голови, коріння має нормальний вигляд, але жир на ньому накопичується вже через 2-3 дні. І хоча шкіру голови після миття волосся не «стягує», кінчики волосся все ж сухе і ламке.
Таке волосся стає жирним за 3-4 дні.
• Дбай про гігієну шкіри і волосся.
• Займайся фізкультурою чи спортом.
• Раціонально харчуйся. Не зловживай чаєм, кавою, какао, солодким, жирним.
• Уникай куріння, не вживай алкогольні та слабоалкогольні напої  - це негативно впливає на шкіру та самопочуття.
• Більше бувай на свіжому повітрі.
• Достатньо спи.
• 3 першим весняним промінням починай приймати сонячні ванни.
Перевірте ці правила на собі та порадьте своєму другу.
Не варто через якісь тимчасові плями на обличчі обмежувати себе, замикатись від світу, бо інші теж можуть мати подібні проблеми й розуміти, або ж взагалі не звертати уваги на такі дрібниці.
Шкіра виконує захисну, видільну, чуттєву, терморегуляційну функції. Дотримання правил догляду за шкірою сприяє здоров'ю всього організму.
Ознаками здорової шкіри є приємний колір, пружність, вона гладенька на дотик, без висипів і подразнень.
Лікувати захворювання шкіри потрібно в лікаря.
Активна перебудова організму підлітка, гормональні «бурі» відображаються на шкірі обличчя.
Є чотири типи шкіри: суха, нормальна, комбінована та жирна.
Волосся потребує не менш ретельного огляду, ніж шкіра. Волосся різних типів доглядати слід по-різному.
Запитання і завдання
1. Назвіть ознаки здорової шкіри.
2. Назвіть функції, які виконує шкіра.
3. Охарактеризуйте будову шкіри. 1 Перелічіть типи шкіри.
5. Назвіть типи волосся.
6. З якими проблемами шкіри можуть стикатись підлітки? Чому?
7. Які правила догляду за шкірою ви виконуєте регулярно?
8. Яких правил догляду за шкірою, на вашу думку, вам варто було б виконувати додатково?
9. Які продукти підтримують здоров'я шкіри?
10. Складіть власний порадник з догляду за шкірою та волоссям.
Визначення типу шкіри обличчя і волосся
1. Вам доводиться мити волосся, щоб підтримувати його чистим,
А двічі на тиждень
Б один, максимум два рази на тиждень
В наступного дня
Г два, можливо, три рази на тиждень
2. Кінчики вашого волосся
А здорові або ж є невелике розсічення
Б Сухі, жорсткі ламкі й посічені
В не січуться
Г січуться й ламаються
3. Ваші корені волосся
А помірно жирні, через 2-3 дні брудняться
Б одразу після миття сухі, приблизно за тиждень стають трохи жирними В нормальні, через день жирні 
Г після миття свіжі й чисті, після трьох днів стають жирними, але кінчики залишаються сухими
4. Чи добре вшиє волосся втримує вологу? Ваше волосся після миття
А довго сохне
Б практично відразу стає сухим, особливо швидко сохнуть кінчики волосся 
В сохне помірно 
Г висихає нерівномірно: насамперед  - кінчики волосся, а коріння запишається вологим порівняно довго
5. Ваше волосся електризується чи ні? 
А майже ніколи 
Б часто, особливо взимку 
В дуже рідко 
Г тільки кінчики
6. Наскільки ваше волосся пишне? 
А помірно пишне 
Б дуже пишне 
В одразу після миття пишне, а через день втрачає об'єм і починає злипатися 
Г біля коріння пишне, а кінчики пушаться.
Якщо ви обрали більше варіантів А  - ви маєте нормальний тип волосся; Б  - сухий тип волосся; В  - жирний тип; Г  - змішаний тип.
Зробіть висновок щодо типу та стану шкіри обличчя. За потреби порадьтеся з батьками та відвідайте косметолога.