укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Африка
16:16
Африка

Африка

Пригадай! Які материки найближче розташовані до Євразії? Що ти знаєш про Африку?
Африка — другий за розмірами материк Землі. Його протяжність із півночі на південь більша, ніж Із заходу на схід.
Розглянь фізичну карту півкуль (на форзаці). У яких півкулях розташований материк Африка? Які океани його омивають? Які моря відділяють Африку від Євразії?
Екватор перетинає Африку майже посередині. Вона розташована в Північній і Південній півкулях, в основному в Східній і лише невелика частина — в Західній.
Материк омивають два океани: зі сходу— Індійський, а західні узбережжя — Атлантичний. Близько до Африки, на північному сході, розташована Євразія. У давні часи, до побудови Суецького каналу, ці два материки мали сухопутний зв'язок через Суецький перешийок. Зараз вони відділені Червоним і Середземним морями.
Розглянь фізичну карту Африки. Які форми земної поверхні переважають на цьому материку? Які водойми є в Африці? Як вони позначені на карті?
Земна поверхня Африки переважно рівнинна. Внутрішню частину материка займають високі рівнини і лише подекуди на узбережжі океанів трапляються низькі. На півночі розташовані гори Атлас; порівняно невисокі гори є й на півдні. Найвища точка Африки — вулкан Кіліманджаро. Його висота 5895 м.
На сході материка в Індійський океан виступає півострів Сомалі, а південніше розташований великий острів Мадагаскар.
В Африці багато річок. Тут протікає найдовша річка світу — Ніл. Впадає Ніл у Середземне море. Щороку він розливається, а коли знову входить у береги, на полях залишається шар родючого намулу, від кількості якого залежить майбутній урожай. Тому споконвіку з розливами Нілу було пов'язано життя і добробут єгиптян. Ніл — єдина річка, яка перетинає пустелю Сахара. Вздовж його берегів виник найбільший у світі оазис. Оазис — ділянка біля водойми посеред пустелі, де ростуть рослини.
Другою великою річкою Африки є Конґо, що впадає в Атлантичний океан. Це найбільш повноводна річка з багатьма водоспадами.
До великих річок Африки належать також Нігер, Замбезі, Оранжева, Лімпопо. На річці Замбезі є один із найбільших у світі водоспадів — Вікторія.
Найбільше озеро Африки — Вікторія — знаходиться на північному сході. Воно таке велике, що схоже на море. Під час грози на озері виникають високі хвилі.
В екваторіальній частині материка багато боліт. Під пустелею Сахара є великі запаси підземних вод. Там, де вони виходять на поверхню у вигляді джерел, виникають оазиси.
Розглянь карту теплових поясів світу. У яких теплових поясах розташована Африка?
Більша частина Африки розташована в жаркому тепловому поясі, а північна і південна окраїни — у помірному.
Майже на всій території материка середня температура повітря протягом року перевищує +20 °С. Зима в Африці — це засушливий період, а літо — сезон дощів.
Погодні умови в різних частинах Африки суттєво відрізняються. На екваторі та поблизу нього спекотно, температура повітря протягом року сягає +26 °С І вище. Постійно дмуть вітри, які приносять вологе повітря з океану, тому щоденно після полудня бувають грозові зливи.
Чим далі від екватора, тим менше випадає опадів. У пустелях Африки дуже спекотно: тут протягом року дмуть вітри, які приносять сухе повітря. Удень температура піднімається вище +50 °С в тіні, а вночі опускається до 0 °С. Дощів немає ні взимку, ні влітку.
На територіях, що лежать у помірному тепловому поясі, літо спекотне й сухе, а взимку йдуть дощі. У горах бувають морози і випадає сніг.
Розглянь фізичну карту Африки. Які корисні копалини є на цьому материку?
В Африці є значні запаси рудних корисних копалин. У західній частині материка залягають поклади залізних, марганцевих і алюмінієвих руд. На півдні Африки видобувають уран, мідь, золото. У центрі і на південно-західному узбережжі знайдено великі поклади алмазів. Є в Африці й родовища кам'яного вугілля, нафти і газу.
Розглянь політичну карту світу і назви найбільші країни Африки. 
Африка заселена нерівномірно. Найбільше людей проживає в районах зі сприятливими природними умовами — на узбережжях материка і в долинах річок. Найменше населення в пустелях.
На території Африки розташовано понад 60 країн, у тому числі й одна з найдавніших держав світу — Єгипет (столиця — Каїр). Майже всі держави материка — це країни, що розвиваються. Лише Південно-Африканська Республіка — високорозвинута країна.
Поміркуйте! Чому Африку часто називають «чорним континентом»?
Обговоріть! Чи залежить від річки Ніл життя сучасних людей Африки? Доведіть свою думку. Оазис.
Перевір свої знання
1. У яких півкулях розташований материк Африка?
2. Охарактеризуй особливості погоди цього континенту.
3. Які форми земної поверхні переважають в Африці?
4. На які корисні копалини багатий материк?
5. Серед річок Африки Наталочка назвала Ніл, Конґо, Лім-попо, Ганг. Чи допустила дівчинка помилку? Доведи.
Зроби підсумки
Африка — другий за розмірами і найжаркіший материк Землі. Він розташований в усіх чотирьох півкулях. Африка омивається водами Індійського й Атлантичного океанів. На території материка переважають рівнини. Найбільші річки континенту — Ніл і Конґо. Є в Африці І озера, і болота, і підземні води. Біля водойм у пустелях виникають оазиси. Африка багата на запаси корисних копалин. На території материка розташовано понад 60 країн.