укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 20 » Анімалістика в скульптурі
13:42
Анімалістика в скульптурі

Анімалістика в скульптурі

Анімалістичний жанр — один з найбільш поширених напрямків у скульптурі. Цікавість до живої природи була притаманна людині з давніх-давен: перші скульптурні зображення з'явилися ще в епоху палеоліту. В античному світі фігурами тварин оформлювали людські помешкання і приміщення храмів і каплиць, а зображуваним істотам надавали магічного значення.
Нині на вулицях європейських міст ми можемо побачити скульптури тварин:  монументи вершників на конях, статуї Фасад - зовнішній бік будівлі: левів біля парадного входу в резиденпередній, боковий або задній. діях, барельєфи з птахами на тріум-
фальних арках, дрібна пластика анімалістичного жанру в декорі фасадів. Приватні зібрання аристократів поповнювалися портретами з улюбленими вихованцями, зокрема досить популярні були коні, коти, собаки чи екзотичні тропічні птахи. Особливе місце належить кабінетній скульптурі із порцеляни, бронзи чи гіпсу, виконаній в анімалістичному жанрі.
Термін «анімалізм» уперше було вжито в 1831 р. після виставки в Паризькому художньому салоні молодих французьких   художників  Антуана  Луї  Барі,   Кристофа  Фратена  та Олександра Жуйонне, на якій вони представили мініатюрні фігурки тварин.
Нині анімалістичний жанр лишається одним з найпопуляр-ніших. Скульптура тварин не тільки прикрашає екстер'єри міських будівель, а й слугує чудовим доповненням до інтер'єрів як особистих, так і громадських приміщень. Завдяки її універсальності, таку скульптуру можна помістити в приміщення будь-якого призначення: як невелику тендітну статуетку, що слугує незначним доповненням, своєрідним акцентом, або як монументальну скульптуру, навколо якої буде створено цілий інтер'єр.
1. Чому в первісні часи і в епоху Давнього світу люди створювали скульптурні зображення тварин?
2. Що спільного в живописній, графічній і скульптурній анімалістиці? А чим вона відрізняється одна від одної?
Створіть скульптуру тваринки як приклад малої пластики на вибір: вола, вівцю, козу, теля, віслючка, собачку, кота. Збережіть її, вона знадобиться пізніше для створення різдвяної шопки. Інструменти та матеріали: пластилін, дощечка, стека, нитки та
різні природні матеріали. 
План роботи:
• Для того щоб самим зробити маленьку кабінетну скульптурку, знайдіть фотографії тварин, яких би ви хотіли виліпити. Вам знадобиться зображення персонажа в анфас і профіль. Вони будуть слугувати вам підказкою під час роботи.
•   Поміряйте лінійкою пропорції всіх частин тіла тварини. Ці розміри потрібно відтворювати в тому випадку, якщо ви хочете зробити реалістичну фігурку.
•   Підготуйте матеріал для ліплення. Пластилін чи глину ретельно розімніть у руках, щоб видалити з маси пухирці повітря. Якщо пропустити цей етап роботи, глиняна скульптурка може тріснути під час висихання. Відділіть невелику порцію матеріалу.
•   Фігурку можна складати з окремих частин чи «витягувати» лапи, хвіст, голову з цілого шматка. Другий варіант підходить більше для маленьких фігурок. Виліппюючи кожен елемент вашої скульптури, порівнюйте її з фотографією і тими розмірами, які ви виміряли. Якщо ви складаєте тваринку з окремих фрагментів, спочатку виліпіть їх у вигляді геометричних фігур. Лапи і хвости можна зробити циліндрами, голову - кулею тощо. Після цього пальцями І стекою уточніть їхні обриси.
•   Готові деталі сумістіть. При цьому намагайтеся якомога охайніше примазувати їх пальцями. Після зборки відновіть форму зім'ятих деталей і за допомогою зубочистки нанесіть дрібні деталі.
•   Глиняну фігурку можна запекти в муфельній печі. У домашніх умовах для цього можна скористатися духовкою. Поставте туди фігурку, залиште дверцята прочиненими. Поступово підвищуйте температуру в духовці. За дві години вона має досягти 200 °С. Потім глина має поступово охолонути.
•   Пластилінові фігурки можна робити різнокольоровими чи комбінувати з природними матеріалами: паличками, засушеними ягодами, шкаралупами горіхів чи каштанів. Комбінувати пластилін можна не тільки з природніми матеріалами, а й з будь-яким іншим. Наприклад, симпатичних овечок можна виліпити з пластиліну та ниток.
Майстер-клас
Етапи створення скульптурної фігурки тварини
Для ліплення скульптурної фігурки беруть пластилін (або глину, чи солоне тісто) стеку і дошечку, на якій виконують роботу.
1.  Перед тим як розпочати роботу, вирішують, образ якої тварини хочуть зліпити - собаки, чи ягнятка, чи козеняти, корови чи віслючка.
2.  Зазвичай спочатку роблять замальовки олівием свого обранця з різних боків. Адже скульптурний образ тривимірний, і ше до початку ліплення потрібно уявляти, як буде виглядати обраний герой з різних боків.
3.  Якшо скульптура масивна, то варто зробити каркас, закріпити його на підставці, він має бути мінним. Це може бути дерев'яний чи пінопластовий брусочок І металевий дріт, прикріплений до горизонтальної дошечки.
4.  Створюючи роботу, можна використати в ній різні матеріали, які найбільше підходять для втілення задуму - глина або пластилін в поєднанні з нитками, природними матеріалами, ватою та ін.