укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Антарктида
17:00
Антарктида

Антарктида

Пригадай! Що ти знаєш про Антарктиду?
Антарктида — шостий материк Землі. За площею він приблизно вдвічі більший від Австралії і вдвічі менший від Африки.
Розглянь фізичну карту півкуль (на форзаці). На якому полюсі розташований материк Антарктида? Які океани його омивають?
Антарктида — єдиний материк, розташований на Південному полюсі Землі. Його береги омивають води трьох океанів — Тихого, Атлантичного та Індійського, утворюючи ряд морів, що неглибоко врізаються в суходіл. Прибережні океанічні води та прилеглі острови разом з Антарктидою об'єднуються під спільною назвою Антарктика.
Найближчим сусідом Антарктиди є Південна Америка.
Розглянь фізичну карту Антарктиди. Які форми земної поверхні тут переважають?
Поверхня материка вкрита потужним льодовиковим покривом, що нагадує купол, трохи піднятий в центрі. Середня товщина крижаного покриву —2000 м, що приблизно дорівнює висоті Говерли (2061 м), а в центральній частині його товща перевищує 4000 м. Тому Антарктида — найвищий материк на планеті.
Під льодовиковим покривом через увесь материк тягнуться високі Трансантарктичні гори. Найвища їх вершина — гора Вінсон. її висота сягає понад 5000 м.
Льодовики Антарктиди безперервно рухаються, поступово сповзаючи в океан. На узбережжі край льодовика відколюється, І так народжується айсберг.
Поблизу узбережжя зустрічаються невеликі ділянки суходолу, вільні від льоду, — антарктичні оазиси. Вони нагадують кам'янисті пустелі. Поміркуй, чи є водойми на материку.
Антарктида — єдиний на Землі материк, на якому немає постійних річок. Улітку, коли тануть сніг і лід, до океану течуть потоки талої води. Деякі з них потрапляють у льодові тріщини і прокладають собі шлях під кригою. Існують такі антарктичні річки протягом 1-2 місяців — до настання осінніх морозів, коли танення снігів припиняється. В оазисах і на узбережжях Антарктиди є невеликі прісні й солоні озера. Влітку, коли скресає крига, сонячні промені прогрівають воду деяких з них до температури +10 °С.
Розглянь карту теплових поясів світу. У яких із них розташована Антарктида?
Антарктида — найхолодніший з усіх материків. Узимку, коли настає полярна ніч, там лютують морози. В центральних районах температура повітря може опускатися до -70 °С , а на узбережжі — до -35 °С.
Влітку, коли настає полярний день, сонячного тепла на материк надходить більше, ніж його одержує спекот-на Африка. Проте майже всю сонячну енергію білосніжна крижана поверхня Антарктиди відбиває назад у космічний простір. В центральних районах материка температура повітря опускається до -ЗО °С, а на узбережжі становить близько 0 °С.
В Антарктиді панує ясна вітряна погода, опадів випадає дуже мало, лише у вигляді снігу. На узбережжі дмуть найсильніші ураганні вітри на планеті, що супроводжуються снігопадами.
Розглянь фізичну карту Антарктиди. Які корисні копалини є на материку?
В Антарктиді виявлено поклади корисних копалин: рудних (заліза, нікелю, міді), паливних (кам'яного вугілля, нафти), алмазів. їх видобуток у зв'язку із суворими природними умовами поки що не ведеться. У льодовиках Антарктиди заморожені найбільші запаси прісної води на Землі.
Розглянь політичну карту світу. Які країни розташовані на материку? Антарктида не належить жодній державі. Це материк науки, миру та міжнародного співробітництва. Там немає постійного населення. На приблизно 40 наукових станціях працюють науковці з різних країн світу, які живуть у наукових містечках. Через суворі умови дослідники працюють зазвичай не більше року, змінюючи один одного. З 1996 р. на науковій станції «Академік Вернадський» працюють і українські вчені.
На континенті заборонена будь-яка господарська та військова діяльність. Антарктиду відвідують туристи.
Поміркуйте! Чому на материку не добувають корисні копалини? Як своєрідність природи Антарктиди вплинула на характер діяльності людини на материку?
Обговоріть! Антарктида отримує влітку найбільше сонячної енергії. Чому ж материк називають Царством холоду?
Антарктика, антарктичні оазиси.
Перевір свої знання
1. Де розташований материк Антарктида?
2. Розкажи про особливості погоди на материку.
3. Охарактеризуй форми земної поверхні Антарктиди.
4. Якими корисними копалинами багатий материк?
5. Допоможи Наталочці пояснити батькам, чому Антарктиду називають материком на краю Землі.
Зроби підсумки
Антарктида — материк, розташований на Південному полюсі Землі. Він омивається водами Тихого, Атлантичного та Індійського океанів. Поверхня Антарктиди вкрита потужним льодовим щитом. Тут немає постійних річок, є невеликі прісні й солоні озера. Антарктида — найхолодніший материк Землі. Це континент міжнародного співробітництва й науки.
Цікавинка для допитливих
На науковій станції «Восток» було зареєстровано найнижчу температуру повітря на планеті: -89,2 °С, а на поверхні снігу - 90 °С. Цей район Землі називають Полюсом холоду.