укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Атлантичний океан
15:55
Атлантичний океан

Атлантичний океан

Пригадай! Який океан Землі є другим за розмірами? Як змінюється температура океанічної води від екватора до полюсів?
Атлантичний океан — другий за площею і глибиною океан планети. Його найглибше місце знаходиться біля східного узбережжя Північної Америки в жолобі Пуер-то-Рико і сягає 8742 м. З-поміж інших океанів Атлантичний вирізняється найбільш витягнутою формою.
Розглянь фізичну карту півкуль (на форзаці). У яких півкулях розташований Атлантичний океан?
Атлантичний океан розташований в усіх півкулях Землі. Більшість його морів знаходяться в східній частині: Чорне, Азовське, Середземне та ін. Біля Північної Америки є море, що не має берегів. У ньому росте велика кількість бурих водоростей — саргасових, тому й море назвали Саргасовим.
Розглянь карту теплових поясів світу. У яких поясах розташований Атлантичний океан?
Атлантичний океан досить теплий і солоний. Його центральна частина розташована в жаркому поясі, а крайні північна І південна — в холодному. З віддаленням від екватора океанічна вода стає холоднішою і менш солоною. В океані рухається найтепліша й одна з найпотужніших морських течій планети — Гольфстрім. Вона переносить води у 80 разів більше, ніж усі річки земної кулі, й обігріває Європу своїм теплом.
Рослинний і тваринний світ Атлантичного океану більш різноманітний біля узбереж материків та в поверхневих водах. В океані росте багато водоростей. Біля екватора водяться летючі риби. Завдяки подібній на торпеду формі тіла така риба може набрати під водою достатню швидкість, аби потім вирватися на поверхню і піднятися в повітря. За допомогою великих, схожих на крила, плавників вона може планерувати на досить великі відстані.
У теплих атлантичних водах живуть морські черепахи, хижі баракуди й акули. У північній та південній частинах океану водяться кити, зокрема кашалоти І косатки, тюлені, морські котики.
У північних морях Атлантики поблизу берегів зустрічається найбільша в світі медуза — ціанея. Вона — хижак. У довгих щупальцях ціанеї міститься отрута.
Атлантичний океан дає п'яту частину світового вилову риби (оселедець, хек, сардина, тріска, тунець) і морепродуктів (краби, креветки, устриці, кальмари).
Океан багатий на корисні копалини. За допомогою бурових платформ добувають нафту і газ. У прибережних водах Канади, Великої Британії знайдено поклади кам'яного вугілля, а біля південно-західних берегів Африки — алмази. З води випарюють кухонну сіль. Біля узбереж Франції, Канади, Норвегії працюють електростанції, які використовують енергію морських хвиль.
Атлантичний океан займає провідне місце у світовому судноплавстві. Серед найбільших портів, що знаходяться на узбережжях океану та морів, які входять до його складу, є і український порт — Одеса.
На берегах Атлантики розташовано 70 країн з населенням понад півтора мільярда людей.
Активна господарська діяльність людини в Атлантичному океані спричинила значне забруднення його вод. Найбільшим лихом є розлив нафти. Вона вкриває водну поверхню тонкою плівкою, внаслідок чого гинуть рослини і тварини.
Поміркуйте!  Чим Атлантичний океан  відрізняється від Тихого?
Обговоріть! Яку роль відіграє Атлантичний океан у житті людей?
Жолоб Пуерто-Рико, Гольфстрім.
Перевір свої знання
1. Чим Атлантичний океан вирізняється з-поміж Інших океанів Землі?
2. Як змінюються властивості води Атлантичного океану з віддаленням від екватора?
3. Що тобі відомо про Гольфстрім?
4. Охарактеризуй рослинний і тваринний світ Атлантичного океану.
5. Допоможи Дмитрикові скласти розповідь про використання людьми багатств Атлантичного океану.
КЯ Зроби підсумки
Атлантичний океан — другий за площею і глибиною серед океанів Землі. Температура і солоність його вод поступово зменшуються від екватора до полюсів. В океані рухається найтепліша й одна з найпотужніших морських течій планети — Гольфстрім. Тут є сприятливі умови для життя різних видів рослин і тварин. Атлантичний океан багатий на нафту, газ, кам'яне вугілля, алмази.