укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Бісероплетіння
19:52
Бісероплетіння

Бісероплетіння

Пригадайте, дайте відповідь
1. Які вироби можна зробити з бісеру?
2. Які вироби з бісеру ви вмієте виготовляти? Хто вас цього навчив?
3. Із чого роблять бісер?
4. Чи є у вас удома вироби з бісеру? Які саме?
Дедалі популярнішими стають виготовлені власноруч прикраси й предмети інтер'єру з бісеру. Вони милують око, дарують гарний настрій, створюють затишок.
Бісер буває прозорий, блискучий, матовий, двоколірний, пастельний і яскравий. За формою бісер буває круглий, прямокутний, краплеподібний, стеклярус; за розміром — дрібний, середній і крупний.
Для виготовлення предметів інтер'єру зазвичай використовують крупний і середній бісер, а для виготовлення прикрас і вишивання — дрібний. Якість готового виробу залежить від вдалого вибору матеріалів.
Пласкі й об'ємні вироби з бісеру, виготовлені майстрами, зачаровують своєю неповторністю та красою.
Це цікаво
У давнину бісер дуже цінувався. У Стародавньому Китаї його можна було обміняти на чай і шовк, в Африці — на золото, рибу й слонову кістку.
В Україну кольорові намистини потрапили в одинадцятому столітті. Найчастіше вироби з бісеру виготовлялися в майстернях при монастирях. Бісером прикрашали ікони та їх обрамлення (оклади).
Бісероплетіння розвиває фантазію. Опанувавши цю техніку, ви зможете самостійно створювати схеми виготовлення виробів. Бісероплетіння — це захоплення й мистецтво.
Робота в групі
1. Прочитайте загадку та дайте відповіді на запитання.
Навесні барвиста квітка на галявині розквітла. Лиш поглянути хотіли, враз знялась і полетіла.
2. Про кого йдеться у вірші?
3. Чому цю комаху порівнюють із квіткою?
4. Де ви бачили цю комаху? Коли?

Практична робота Метелик
Матеріали та приладдя: тонкий дріт, бісер жовтого кольору, намистинки бордового та блакитного кольорів, ножиці, лінійка.
Послідовність виготовлення метелика
1. Уважно розгляньте схему виготовлення метелика. Початок роботи позначений стрілкою.
2. Підготуйте відрізок дроту завдовжки 40 см. Визначте середину відрізка, зігнувши його навпіл.
3. Нанижіть на дріт 2 намистини бордового кольору й перемістіть їх на середину відрізка. Один кінець дроту протягніть в отвір однієї з намистин, затягніть дріт.
4. Нанижіть на один кінець дроту намистину бордового кольору, протягніть через неї кінці дроту назустріч один одному. Затягніть дріт. Так виконайте 5 разів.
5. На дріт із правого боку нанижіть 18 бісерин жовтого кольору й протягніть дріт у намистини бордового кольору (дріт має вийти з лівого боку). Добре затягніть дріт, формуючи нижнє праве крило.
6. Так само виконайте ліве нижнє крило (дріт має вийти з правого боку).
7. На один кінець дроту нанижіть намистину бордового кольору, протягніть крізь неї кінці дроту назустріч один одному. Затягніть кінці дроту.
8. На дріт із правого боку нанижіть 24 бісеринки жовтого кольору, протягніть дріт у намистину бордового кольору. Добре затягніть дріт, формуючи ліве верхнє крило.
9. Так само виконайте праве верхнє крило.
10. На дріт із правого боку нанижіть 2 намистини — блакитного та бордового кольорів.
11. На дріт із лівого боку нанижіть намистину блакитного кольору. Протягніть дріт крізь намистину бордового кольору. Затягніть дріт.
12. Скрутіть кінці дроту. Довжина скручування — 4 см. Розігніть кінці дроту в різні боки (для вусиків залишіть 5 см), І відріжте зайвий дріт. Намотайте кінці дроту на олівець для заокруглення.
13. Підготуйте відрізок дроту завдовжки 8 см. Протягніть його крізь бордову намистину, розміщену на голові метелика. Обкрутіть кінці дроту, утворивши петлю.
Метелик готовий! Ви можете його комусь подарувати або прикрасити ним ялинку.
Робота э дорослими
Прочитайте прислів'я. Як ви думаєте, про що в ньому йдеться?
Вовків боятися — у ліс не ходити.
Волошка
Послідовність виготовлення волошки
Разом із дорослими виготовте за схемою волошку. Початок роботи позначений стрілкою.
Послідовність виготовлення пелюсток і серцевини волошки, а також збирання (монтаж) квітки зображено на малюнках. Виготовлення пелюсток — мал. 1-17, виготовлення серцевини — мал. 18-24, збирання квітки — мал. 25-33.
Запитання та завдання
1. Які вироби можна виготовити з бісеру?
2. Якого розміру буває бісер? Якої форми?
3. Який бісер використовують для виготовлення предметів інтер'єру?