укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Чумацький Шлях - наша Галактика
15:35
Чумацький Шлях - наша Галактика

Чумацький Шлях - наша Галактика

Пригадай! Які космічні тіла утворюють Сонячну систему? Що таке зоря?
Чи доводилось тобі бачити на нічному небі бліду туманну смугу? Це видима частина нашої Галактики — велетенської зоряної системи. Вона утворена скупченням більш як 200 мільярдів зірок. До неї входить І Сонце.
Українці, які їздили колись у Крим по сіль, назвали цю зоряну небесну дорогу, що була для них добрим орієнтиром, Чумацьким Шляхом. У перекладі з грецької мови слово «галактика» означає «молочний», тому наша зоряна система має й іншу назву — Молочний Шлях.
Розглянь фотознімок нашої Галактики з космосу. Де знаходиться Сонце — ближче до краю Галактики чи до її центру?
За формою наша Галактика нагадує спіраль. Сонце знаходиться ближче до її краю. Зорі, що утворюють нашу Галактику, рухаються навколо її центра по своїх витягнутих орбітах.
У Всесвіті існує багато галактик. Є галактики більші за розмірами від нашої (наприклад, Туманність Андроме-ди), а є й менші. Галактики знаходяться одна від одної на значних відстанях. Усі вони постійно рухаються в космічному просторі. Сукупність галактик і простір між ними називають Всесвітом. Його межі не встановлено, тому й кажуть, що він безмежний.
За допомогою потужних телескопів — приладів для спостереження за небесними тілами, штучних супутників, космічних станцій учені пізнають таємниці Всесвіту. З космосу вдалося підтвердити кулястість Землі, зазирнути у важкодоступні куточки нашої планети, дізнатися про нашу Галактику та інші зоряні системи, дослідити поверхню Місяця, відкрити нові небесні тіла.
Люди завжди мріяли про космічні польоти, але ця мрія здійснилася лише в XX ст., коли визначному вченому, українцеві Сергію Корольову вдалося сконструювати перший космічний корабель. Першим у світі космонавтом, який облетів земну кулю, був Юрій Гагарін. Політ тривав 1 год 48 хв. Ця визначна подія сталася 12 квітня 1961 року.
Перший український космонавт Леонід Каденюк побував у космосі в 1997 році. Він працював на міжнародній орбітальній космічній станції 16 діб. Першими людьми, які ступили на поверхню Місяця, були американські астронавти під керівництвом Ніла Армстронга. Це сталося в 1969 році.
Напевно, кожен хоча б раз бачив на небі зірку, яка повільно переміщується на фоні інших, «нерухомих» зірок. Це штучний супутник Землі.
З допомогою штучних супутників людина постійно спостерігає за поверхнею земної кулі та космічним простором. Вони забезпечують здійснення мобільного зв'язку, передачу телевізійних програм. Космічні знімки зі штучних супутників Землі дають змогу робити прогнози погоди, знаходити родовища корисних копалин, виявляти місця пожеж та визначати межі забруднень земної поверхні.
Порівняйте! Чим   подібні   Місяць  і   штучний   супутник Землі? Чим відрізняються?
Обговоріть! Яке значення для людства мають штучні супутники Землі?
Галактика, космічна станція, телескоп, штучний супутник.
Перевір свої знання
1. Що таке галактика? Які небесні тіла входять до її складу?
2. Якої форми наша Галактика? Як вона називається?
3. Із чого складається Всесвіт?
4. Які сучасні прилади та апарати для дослідження Всесвіту використовує людина?
5. Серед відомих космонавтів Наталочка назвала Юрія Гагаріна, Леоніда Каденюка і Сергія Корольова. Яку помилку допустила дівчинка?
Зроби підсумки
Галактика — це гігантське скупчення зірок, зоряна система. Наша Галактика — Чумацький Шлях. За формою вона нагадує спіраль. Зорі, які утворюють нашу Галактику (в тому числі й Сонце), рухаються навколо її центра по власних орбітах. У безмежному Всесвіті Існує багато галактик. Для дослідження небесних тіл використовують потужні телескопи, космічні станції, штучні супутники. Перший космонавт у світі — Юрій ГагарІн, перший космонавт незалежної України — Леонід Каденюк.
Підготуй проект «Мандрівка просторами Всесвіту, про яку я мрію».
Цікавинки для допитливих
Сонце рухається навколо центра нашої Галактики зі швидкістю 250 км/с, здійснюючи один оберт майже за 200 мільйонів років.
Відстані в космічному просторі вимірюють світловими роками. Шлях, який долає світло за рік, називають світловим роком. Щоб перетнути з кінця в кінець нашу Галактику, знадобиться понад 100 тисяч світлових років.

Перевір свої досягнення
1.  Вкажи, яку форму мають планети Сонячної системи. 
А. кубічну              
Б. кулясту         
В. циліндричну
2.  Вкажи хибне твердження.
A. Сонце — розжарена газова куля. 
Б. Сонце — найближча до Землі зоря.
B. Сонце — найменше тіло Сонячної системи.
3.  Вкажи планету, в якої найбільше природних супутників.
А. Марс                  
Б. Земля            
В. Юпітер
Вкажи цифру, яка відповідає порядку віддалення Землі від Сонця. 
А. 1                          
Б. 2                     
В. З
5.  Вкажи, що є наслідком обертання Землі навколо своєї осі.
A.  зміна дня І ночі Б. зміна пір року
B.  зміна положення зір на небі
6.  Вкажи хибне твердження.
A.  Місяць— природний супутник Землі.
Б. Місяць— розжарена газова куля.
B.  Місяць — холодне кулясте тіло.
7.  Вкажи, що таке Великий Віз.
А. зоря                   
Б. сузір'я           
В. галактика
8.  Вкажи, що таке Чумацький Шлях.
A. яскрава зірка 
Б. наша Галактика
B. найбільше сузір'я