укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » Дефекти неводних фарбувань
16:57
Дефекти неводних фарбувань

Дефекти неводних фарбувань

Будова волокон вовни та шовку
Зовнішній шар волокна вовни має лускувату будову (мал. 1). Лусочки бувають вигнуті або подовжені та пласкі, можуть розміщуватись одна біля одної в одній площині, як пазли, а можуть перекривати одна одну як черепиця. їх форма та розташування мають вплив на якість вовни: щільно розташовані лусочки відбивають світло і надають волокну та пряжі шовковистого блиску, а вигнуті лусочки, навпаки, світло розсіюють неправильно і волокно здається менш блискучим. Вигнута форма лусочок сприяє зчіплюваності волокон при виробництві сукна та повсті і утримуванню на них пилу.
Серцевинний шар формує товщину і жорсткість волокна. Тому, наприклад, у пуху, а також у вовни овець мериносової породи, в яких серцевинний шар відсутній, волокна м'які, пластичні та високої якості.
На мікроскопічному рівні прядильне волокно шовку - це блискуча павутиноподібна нитка, яка, насправді, створена двома трохи приплюснутими ниточками (мал. 2). Ці нитки побудовані з особливого білкового сполучення «фіброїну*. Всю поверхню фі-броїнових павутинок покриває так званий шовковий клей - сери-цин. Фіброїнові ниточки міцні та еластичні, пряжа, як і волокно, має природний блиск, м'яка та тонка, а шовкові тканини дуже витончені й елегантні.
Поради малярам-початківцям
1. Не прагніть використовувати відразу валик дуже великого розміру, ним працювати досить важко, складно домогтися рівномірного фарбування поверхні.
2. Щоб поверхня забарвлювалася рівномірно і без патьоків, перед нанесенням фарби на стіну валик прокочують по спеціальному піддону, а якщо його немає, то по листу картону або фанери. Тоді на валику залишиться стільки фарби, скільки потрібно.
3. Якщо необхідно повторно використовувати валик для нанесення фарби іншого кольору, прокатайте його по аркушу картону або фанери доти, поки не переконаєтеся, що вкраплення попереднього кольору зникли. І тільки тоді переходьте до фарбування поверхонь.
4. Не використовуйте один і той самий валик для нанесення різних типів фарб, навіть якщо валик добре відмили відповідним розчинником.
5. Якщо потрібно зберегти валик від засихання протягом декількох днів, ретельно упакуйте його в цілий поліетиленовий пакет і щільно зав'яжіть.
6. Пензлики після фарбування слід добре вимити і зберігати в поліетиленовому мішку або добре висушити.
7. Якщо використовується фарба з ємкості, що була відрита раніше, процідіть її крізь нейлонову тканину. Фарбу зі щойно відкритої ємкості можна відразу перелити в бачок із кришкою.
8. Якщо при відкриванні банки з'ясувалося, що на фарбі утворилась плівка, фарбу не розмішуйте. Виріжте ножем акуратно (близько до краю) плівку, вийміть її з банки і тільки після цього перемішуйте фарбу.
Дефекти неводних фарбувань
Іржаві і темні плями від різних смолистих речовин або мінеральних масел, що не висихають, можуть проступати з нижніх шарів штукатурки. Щоб усунути дефекти з ділянки поверхні, іржаві плями зачищають пемзою і промивають спецільним розчином.
Відшарування фарбової плівки буває при фарбуванні забрудненої поверхні або поверхні, що раніше була пофарбована восковими олійними сумішами. Щоб усунути цей дефект, плівку зчищають, а поверхню промивають розчином соди або мильною водою, після чого остаточно промивають чистою водою.
Груба фактура фарбової плівки утворюється при застосуванні погано проціджених фарбувальних сумішей. Щоб усунути цей дефект, поверхню шліфують пемзою або шліфувальною шкуркою. Сітка щілин утворюється при фарбуванні поверхні, на якій ще не встиг висохнути шар ґрунтовки. Для усунення цього дефекту поверхню шліфують пемзою або шліфувальною шкуркою.
Сліди від щітки залишаються на поверхні при фарбуванні її густою фарбою або при поганому розтушовуванні фарбового шару. Щоб уникнути цього, висохлу поверхню шліфують пемзою або шліфувальною шкуркою.
Патьоки утворюються при застосуванні рідкої фарби і недостатнього розтушування. Поверхню після висихання шліфують.
Зморшки утворюються при поганому розтушуванні фарбової плівки через нерівномірність її висихання. Щоб усунути цей дефект, поверхню шліфують і фарбують.
Стики виникають при швидкому висиханні ділянок поверхні, фарбованих з деяким інтервалом у часі. Щоб уникнути цього, поверхню фарбують повторно без перерви в роботі.
«Крокодиляча шкіра» виникає при фарбуванні поверхні фарбою, що швидко сохне, під якою не встиг висохнути шар грунтовки. Для усунення цього дефекту поверхню шліфують, шпаклюють і фарбують знову. Пухирі утворюються при фарбуванні по вологій поверхні або товстому набілу. Щоб уникнути цього, фарбову плівку у місцях дефектів зчищають, дають висохнути. Поверхню знову підготов-люють і фарбують.
Погане нанесення фарби спостерігається при фарбуванні світлими сумішами по темному ґрунту, колір якого значно відрізняється від кольору фарбувальної суміші. Для усунення цього дефекту поверхню додатково фарбують.
Пасхальна курочка
Матеріали та інструменти: для виготовлення такої іграшки знадобиться пряжа червоного, жовтого, помаранчевого (або білого) кольорів; гачок відповідного номера та крупи або зернятка кави.
Послідовність виготовлення
1. Зв'язати стовпчиками без накиду полотно прямокутної форми (розмір прямокутника можна визначити самостійно).
2. Скласти вив'язане полотно навпіл та з'єднати дві сторони стовпчиками без накиду (мал. 1,2, 3).
3. Пряжею червоного та жовтого кольорів вив'язати гребінець, борідку, клюв (мал. 4, 5,6), відповідно до схеми (мал. 7).
4. В отвір, що залишився незашитим, засипати крупу чи зернятка кави та з'єднати сторони отвору стовпчиками без накиду за допомогою гачка (мал. 8,9,10).
Обв'язування серветки (носовичка) мереживом
Матеріали та інструменти: котушкові нитки № 10 або нитки «Ірис», гачок №1.
Послідовність виконання
Підготувати серветку для обв'язування гачком. Для цього її слід обшити петельним швом (мал. 1) або обв'язати стовпчиком без накиду (мал. 2). Відстань між проколами залежить від товщини нитки, якою обв'язується серветка, та щільності тканини.
Обв'язати серветку мереживом у такій послідовності (мал. 3): 1-й ряд:
• зв'язати петлю підйому;
• пров'язати весь ряд стовпчиками без накиду. 2-й ряд:
• зв'язати 3 петлі підйому, а в наступну петлю пров'язати стовпчик з накидом, потім 1 повітряну петлю та стовпчик з 1 накидом через 1 петлю попереднього ряду. Так в'язати до кута;
• в кутову петлю пров'язати 3 стовпчики з одним накидом;
• наступні сторони в'язати так само;
• закінчити 2-й ряд з'єднувальною петлею.
3-й ряд:
• зв'язати 1 петлю підйому та пров'язати стовпчик без накиду в повітряну петлю попереднього ряду;
• зв'язати 2 повітряні петлі та пров'язати 3 стовпчики з одним накидом у наступну повітряну петлю попереднього ряду, знову 2 повітряні петлі та стовпчик без накиду в наступну повітряну петлю попереднього ряду. Так в'язати до кута;
• У Другу кутову петлю попереднього ряду пров'язати 5 стовпчиків з одним накидом;
• наступні сторони в'язати так само;
• закінчити 3-й ряд з'єднувальною петлею.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з німецької мови, біології
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометрії, української мови