укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Березень » 31 » Декоративне панно
19:18
Декоративне панно

Декоративне панно

Панно - художній твір декоративного призначення. Панно ще також називають частину стіни, оброблену сюжетною мозаїкою, орнаментом чи скульптурним зображенням.
Для оформлення панно можна використати петри-ківський розпис: центральну квітку, плід чи ягоду розташовують так, щоб зобразити якомога привабливіше, показати багато дрібних деталей, виокремити серед них найвиразніші, найяскравіші.
Розпис виконують густими фарбами. Кожний мазок відтінюють від сусіднього. У петриківському розписі гармонійно поєднують рослинні форми, лінії, кольори. Барви розпису мають символічне значення.
Зелена — весна, пробудження, надія, добрий настрій.
Синя — небо, спокій, сила, вода.
Жовта — сонце, життя, осінь, багатий урожай, достаток.
Червона — вогонь, життя, буйне цвітіння, рідна домівка.
Коричнева — земля-годувальниця, дерево.
Біла — чистота.
Чорна — земля.
ВПРАВИ З ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ
1.  «Гребінчик» це мазок, у якого «тоненький вусик» знизу. На папір клади товщу частину ворсу пензля, а потім підіймай ворс у бік «тоненького вусика».
2.  «Зернятко» - це мазок, у якого «тоненький вусик* спрямований угору. На папір спочатку клади тонкий кінчик ворсу пензля і збільшуй натиск у бік основи.
3.  «Горішок» — це мазок із двох «гребінчиків» у вигляді підкови, півмісяця. Натиск зменшуй у напрямах від основи ворсу до його вершини.
Цікаво знати
У всьому світі знані українські народні майстри розпису - художники Катерина Білокур, Ганна Собачко-Шостак, Марія Примаченко, Іван Приходько, Федір Папко, Параска Хома.
їхні розписи подібні до творів декоративно-ужиткового мистецтва: вишивок, килимів. Це картини-панно з фантастичними істотами   й  декоративними рослинами.
Свою картину (під № 1) Г. Собачко-Шостак назвала «Риби».
Знайди відомості про творчість М. Примаченко й дізнаєшся, як вона назвала свої картини (під № 2, 3).
Практична робота. Виготовлення декоративного панно за власним задумом
Колективний проект. Створіть композицію з декоративних квітів і птахів. Використайте для цього кольоровий папір, поштові листівки, стрічки, тасьму, намистини, ґудзики та найрізноманітніші природні матеріали.
Скористайтеся поданим зразком. Ліворуч — виріб а різних природних матеріалів. Праворуч — зображення аплікацій або розпису. Така декоративна композиція призначена для оздоблення стіни.
Практична робота. Панно «Мир у всьому світі»
Панно виготовляй із соломки разом з однокласниками. Одні клеїтимуть на папір стеблинки з листочками, інші — квітки, а решта — голубів. Після висихання клею краї виробу потрібно зачистити наждачним папером.
1. Виріж з паперу круг радіусом 100 мм, який зображуватиме земну кулю, і наклей його на основу (бажано на пластмасову дощечку темного кольору).
Поміркуй, якого кольору має бути цей круг.
2. Букви «М», «И», «Р» виріж із соломки й наклей посередині «земної кулі».
З. Наклей на основу солом'яні зображення квіток і голубів.
У вільний час
Панно «Лісова пісня»
Чи відоме тобі ім'я української поетеси, письменниці Лесі Українки? Воно знане не тільки в Україні, а й у всьому світі. Знають також героїв її твору «Лісова пісня» Лукаша та Мавку. Поцікався, яких фантастичних істот описала Леся Українка.
Разом з однокласниками створіть панно «Лісова пісня». «Бабусива» скриня
Нині лише деякі бабусі тримають у дерев'яній скрині білизну та одяг. Тому її часто називають «бабусиною». А раніше скриня, наповнена за дівочі роки вишитим одягом, рушниками, скатертинами, була найважливішою частиною посагу нареченої.
Виготуй скриньку-шкатулку за малюнком або власним задумом і подаруй бабусі, мамі або сестричці.
Іграшкову скриньку виготуй з готової коробки або з тонкого картону.
На малюнку показано розгортку скриньки з позначеними місцями згину. Якщо розгортка не вміщується на наявному матеріалі, то виріж і склей її з двох частин. Не забудь у місцях згину провести гладилкою чи тупим кінцем ножиць.
Склеєна коробочка-скринька має плоску кришку. Скрині такої форми обковували кольоровим металом.
Обклей виріб кольоровою фольгою, приклей з картону ніжки й замок.
Практична робота. Вироби з тканини і хутра
Для виготовлення сумочки підготуй кольоровий картон, яскраву стрічку й клаптики хутра.
1. Розглянь малюнки й зобрази ескізно форму сумочки за уявою або малюнком.
2. Виріж дві половинки з картону та зший простим швом. Під час зшивання користуйся наперстком.
3. З лицьового боку прикрась сумочку аплікацією за власним задумом.
4. Відрізком ворсистого хутра обклей край сумочки. Якщо немає хутра, прикрась краї аплікацією у вигляді орнаменту.
5. Прикріпи до сумочки ручку з тасьми.
Виріж із картону смужку з клапанами та приклей до неї бічні сторони. Для естетичності обклей або обмотай їх широкою стрічкою яскравого кольору. Ручку виготуй зі смужки картону й обший зверху стягнутою на нитці тасьмою. Нею прикрась і краї сумочки.
Виготуй кумедну тваринку разом з дорослими.
різдвяний вертеп
Вертеп — лялькова вистава, пов'язана з біблійною та народною традиціями святкування Різдва Христового. Вертепна скринька (місце, де відбувалася вистава) часто мала вигляд двоповерхового будинку. У верхній частині розгорталася різдвяна дія, а внизу — сцени з життя.
У горизонтальних дошках робили прорізи, у які вставляли тримачі фігурок-персонажів. Сцену, повернену до глядачів, завішували тканиною і закривали. Вертепним дійством зазвичай керував один актор. Він добирав голос для кожного персонажа — пастуха, Матері, царя, воїна, а також для неземних істот: янголів, чорта тощо.
Розглянь маски різних народів. Чим вони відрізняються від зображень традиційних персонажів українського вертепу?
Перевір себе
1. Що тебе приваблює у навколишніх предметах: їх декоративне зображення чи техніка виготовлення, зорові враження чи дотик до матеріалу?
2. Яких правил безпечної праці слід дотримуватися під час роботи з ножицями?