укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Березень » 31 » Дитячий ігровий дизайн костюмів. Бісероплетіння
20:05
Дитячий ігровий дизайн костюмів. Бісероплетіння

Дитячий ігровий дизайн костюмів. Бісероплетіння

Композиція (гармонійне поєднання) одягу, взуття, ювелірних прикрас, зачіски, певних речей як своєрідного доповнення — це дизайн костюма. Дизайн костюма буває етнічний (народний) і сучасний. Дизайнери моделюють сучасний одяг, враховуючи народні традиції та національні художні смаки.
Розглянь зображення. Спробуй визначити представників різних народів за дизайном їхніх костюмів. Для відповіді використай слова: Давня Греція, Індія, Нідерланди, Іспанія, Франція, Україна.
Пам'ятай! Однією з ознак культури людини є охайний одяг. Завжди тримай одяг у чистоті. Знявши його, складай або вішай на плечики в шафу.
Практична робота. Моделювання одягу
1.  Виготуй з картону манекен.
2.  Розроби художні проекти костюмів:
а)  Прямокутний відрізок кольорового паперу зігни навпіл і намалюй контур одягу.
б)  Виріж по лінії контуру. З вирізаних деталей створи різні види одягу для хлопчиків та дівчаток.
3.  Використовуючи паперові деталі як шаблони-ви-крійки, спробуй виготовити аплікацію одягу з тканини.
Бісероплетіння
У ґерданах і вишиванках використовують традиційні орнаменти. Орнамент складається з ритмічно повторюваних зображень. Рівномірне чергування однакових візерунків в орнаменті створює враження руху або спокою. За мотивами орнаменти поділяють на геометричні, рослинні й тваринні.
Залежно від ритму орнаменти є прості й складні. Прості орнаменти будують повторенням одного елемента.
Цікавою є техніка створення орнаменту з бісеру. У західних областях України бісером оздоблювали деталі одягу (комірці, капелюхи), з нього виготовляли прикраси для волосся, ювелірні вироби на шию тощо, їхня назва - ґердани.
Спробуй виготовити ґердани двома способами.
Підготуй для роботи нитки, тонку голку, різнобарвний бісер, картон, узор на папері.
Перший спосіб
На рамку навий нитки в кілька рядів. Це основа, на якій переплітаються нитки піткання. Нитки основи знаходяться між двома нитками піткання (нижнього та верхнього). Кількість рядів між нитками основи відповідає кількості хрестиків на узорі. Якщо на ширину Ґердана ти нанизуєш десять бісеринок, то ниток на основі має бути одинадцять. Кожна бісеринка повинна лежати між нитками основи. Після кожного переплетення нанизуй одну бісеринку. Узор добери такий, як для вишивання хрестиком.
Пам'ятай: скільки в узорі хрестиків, стільки має бути бісеринок! Коли набереш один ряд бісеринок, голку проведи ще раз крізь отвори бісеринок у напрямку зліва направо.
Кожний наступний ряд починай з правого боку. Набирай бісер, а потім знову проходь голкою з ниткою зліва направо через отвори в бісеринках.
Ширина ґердана 1,5—2 см, довжина — 20 см.
Нитки на кінцях ґердана зв'яжи. До ниток прив'яжи тонку тасьму.
Другий спосіб
Візьми основний бісер одного кольору, а допоміжний — іншого. Більше повинно бути бісеринок основи.
Всили в голку навощену нитку. На одному з кінців зав'яжи вузлик. Нанижи одну бісеринку яскравого кольору 1. Потім набери чотири бісеринки основи: 2-гу, 3-тю, 4-ту, 5-ту. 6-та бісеринка - знову яскравого кольору, а 7-ма й 8-ма - кольору основи.
За наступним разом знову введи голку в кольорову бісеринку 1 і продовж нанизування в протилежному напрямку (9, 10 і т. д.).
Практична робота. Квітка І бджола
Саморобки з бісеру приносять естетичну насолоду не тільки від виготовленої власноруч речі, а й від самого процесу бісеропл етіння.
Пригадай техніку нанизування бісеринок для утворення пелюсток квіток (1 2345432 1), (1 2 3 4 3 2 1), (1 2 3 2 1).
Виготуй зображену на малюнку квітку з бджілкою. За бажанням можеш створити іншу композицію.
Використай для основи кришку від пластмасової тари або частини інших виробів з пластмаси.
Виготовлений сувенір можеш подарувати своїм рідним чи близьким людям.