укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Дизайн та художнє конструювання
13:39
Дизайн та художнє конструювання

Дизайн та художнє конструювання

Навколо нас — безліч корисних І красивих речей, створених художниками-дизайнерами. Вважають, що сучасне мистецтво дизайну виникло на основі художніх ремесел — адже народні умільці постійно намагалися вдосконалювати форми, споживчі властивості та естетичні якості своїх виробів.
Для створення художніх образів дизайнери доволі часто використовують знання про форми, забарвлення та властивості об'єктів живої природи.
Сфера творчої діяльності художника-дизайнера включає проектування, моделювання та художнє конструювання виробів.
Художнє конструювання — особливий вид мистецтва дизайну, пов'язаний із виготовленням художньо довершених виробів промислового і побутового призначення.
У сучасній сфері дизайнерської творчості можна виділити декілька видів дизайну.
Індустріальний дизайн охоплює надзвичайно широке коло об'єктів: транспортні засоби, побутові прилади, медичне обладнання, меблі, посуд, дитячі іграшки тощо.
Графічний дизайн — це оформлення книг, журналів, газет; розробка фірмових знаків і стилів, етикеток, упаковок; рекламні ролики й заставки на телебаченні, а також комп'ютерний дизайн.
Дизайн архітектурного середовища включає ландшафтний дизайн, створення інтер'єрів, дизайн виставкових і музейних експозицій та святкове оформлення залів.
Важливими напрямками роботи сучасних дизайнерів є також дизайн одягу й аксесуарів і арт-дизайн.
Ти вже знаєш, що основним виражальним засобом дизайну є формотворення.               Розглянь ілюстрації. Спробуй визначити,  які природні форми стали основою для розробки моделей цих ліхтарів.                           
Художньо-творча діяльність
У своїх роботах дизайнер втілює красу форм, застосовує колір, пропорції, об'єм для створення виразного художнього образу. Уяви себе дизайнером, якому потрібно придумати і сконструювати ліхтар.
Творча робота. Створи дизайн-форму ліхтарика в техніці паперової пластики. За основу конструкції можеш узяти будь-яку природну форму (шишка, квітка, равлик тощо).
Для роботи тобі знадобляться ножиці, олівець, лінійка, клей, кольоровий папір та картон, різноманітний декор.
Намалюй ескіз. За ескізом спочатку виготов із кольорового паперу або картону основні деталі конструкції, а потім — другорядні. У процесі роботи застосовуй різні прийоми художньої обробки паперу (складання, вирізування, гофрування, скручування тощо).
Готовий виріб доповни декоративними елементами.
У сиву давнину, коли ще не було писемності, люди передавали одне одному важливі повідомлення за допомогою схематичних малюнків. Проте І в наш час високорозвинених інформаційних технологій візуальні знаки не втратили актуальності: це логотипи, емблеми, дорожні знаки, умовні позначення (піктограми) в підручниках, символи на моніторах комп'ютерів чи на екранах мобільних телефонів.
Логотип — графічна композиція, в якій символічне зображення поєднано з назвою установи, організації або культурного чи спортивного заходу.
Шрифт — графічний рисунок накреслень літер і знаків, що складають єдину стилістичну та композиційну систему; набір символів певної форми та розміру.
Шрифти відрізняються один від одного за висотою та шириною літер, чіткістю графічного рисунка, художніми характеристиками (наприклад, декоративний, монументальний, витончений, строгий, фольклорний і т.п.).
Розробляють шрифти художники-графіки. Іноді форми літер викликають в художника певні асоціації, які він втілює у незвичайних композиціях — буквах-образах
Вибір шрифту для реклами, книжки, плаката, вітальної листівки залежить від того, яка інформація в композиції головна, а яка — другорядна. Створити образ букви або цілого слова можна за допомогою декоративних елементів.
Перші вітальні листівки з'явилися на теренах України наприкінці XIX століття. Новинку привозили із Західної Європи, і коштувала вона тоді достатньо дорого.
Сучасна вітальна листівка — це різновид графічного дизайну. Незважаючи на величезне розмаїття форм, фактур та сюжетів, вона має відповідати двом основним вимогам: бути високохудожньою І водночас простою, яскравою, веселою, як саме свято.
Художньо-творча діяльність
Листівка, виготовлена власними руками, стане оригінальним подарунком рідним або друзям.
Для створення листівки тобі знадобляться ножиці, клей, кольоровий папір, картон, стрічки, намистинки, блискітки, а ще — фантазія і натхнення.
Творче завдання. Виготов вітальну листівку до будь-якого свята (за вибором).
Працюй так:
•  Продумай сюжет листівки. Відповідно до свого задуму вибери формат і колір аркуша паперу.
•  Намалюй олівцем ескіз композиції з урахуванням висоти букв та довжини напису («Вітаю!», «Зі святом» і т.п.).
•  Створи образ, використовуючи різноманітні художні техніки (витинанку, аплікацію, паперопластику) і декор.