укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Додаток 1. Правила безпечної поведінки в природі
18:44
Додаток 1. Правила безпечної поведінки в природі

Додаток 1. Правила безпечної поведінки в природі

Краще не чіпати маленьке зайченятко чи дитинча косулі, адже їх мама може прийти пізніше, і вона не має відчувати чужий запах, бо може покинути своє дитинча, і воно загине. Якщо мама - вовчиця, то вона може роз'яритись і накинутися на «доброзичливців», щоб захистити вовченят. Агресивною може бути й лосиха-мама чи дика свиня з безпомічними поросятами. Дикі тварини бояться людей, уникають зустрічей з ними, що й захищає їх від знищення, але з переляку можуть накинутися на людину.
Тварини нападають також, якщо заражені сказом. Наслідки укусів великих тварин - вовків, ведмедів чи вепрів - можуть бути дуже важкими. Навіть якщо сама рана не буде смертельною, то через неї до організму людини може потрапити страшна інфекція - сказ. У цьому випадку, щоб урятувати людину, потрібно якнайшвидше зробити щеплення від цієї хвороби.
Скажені лисиці часто заходять на подвір'я й можуть заразити домашніх та свійських тварин. Інкубаційний період цієї хвороби може тривати від 2 тижнів до року і виявляється в зміні поведінки - тварини шукають темного місця, бояться води і гинуть від паралічу. Хворі домашні тварини здатні безпричинно накинутись навіть на господаря. Від домашніх тварин людина може заразитися навіть без укусу. Якщо ж ви в лісі чи деінде побачите труп тварини, не підходьте близько і в жодному разі не чіпайте його. Не варто гладити й вуличних собак чи котів. Вони можуть передавати лишай і бліх, які не живуть на людині, але відчутно кусаються та переносять інфекції.
Якщо вас вкусила чи подряпала бездомна тварина, негайно про це розкажіть батькам або зверніться за консультацією до лікаря. Що раніше з'ясуються обставини нещасного випадку та почнеться профілактика чи лікування захворювання, то краще.
Переносити інфекції можуть також і комахи. Навесні та на початку літа активізуються кліщі. В Україні їх нараховують близько 3 тис. видів. Вони мешкають на деревах і чагарниках у лісах і навіть у парках, де нападають на людей і тварин, щоб поживитись кров'ю. Особливо небезпечні енцефалітні кліщі, бо після їхнього укусу людина може захворіти на запалення головного мозку.
Щоб попередити зараження від кліщів, після прогулянок обов'язково перевіряйте тіло та одяг. Щоб витягти кліща, його треба густо змастити олією чи іншим жиром, від нестачі кисню він вивільниться зі шкіри. Якщо ж він не вивільнився, - звертайтесь по допомог)' до батьків чи дорослих. Небезпечною може бути також і зустріч з павуками. Біологи стверджують, що всі павуки отруйні. На півдні України серед каміння мешкають каракурти. їх отрута в 15 разів сильніша за отруту гримучої змії. Укус павука-самиці може вбити і людину, і навіть велику тварину. А от тарантул, що мешкає в Європі, не страшніший за бджолу. Тільки от не для всіх людей бджоли не страшні. Є особливо чутливі люди з алергією на отруту комах, які можуть навіть померти від набряку органів дихання і неможливості дихати. Тому не варто чіпати джмелині чи осині гнізда, мурашники чи вулики. Контактів з комахами краще уникати.
У випадку укусів бджіл чи ос потрібно терміново повідомити дорослих, вийняти жало, промити рану нашатирним або етиловим спиртом, прикласти холодне.
Небезпеку становлять також і звичайні мухи, бо вони поширюють збудників кишкових захворювань: дизентерії, черевного тифу, навіть туберкульозу. Для захист)' від мух продукти харчування потрібно тримати у закритому посуді, не допускати накопичення мух у приміщеннях.
Серед земноводних також трапляються отруйні. Так, червоночерева джерлянка схожа на невелику ропуху, але у випадку небезпеки вона перевертається на черевце і демонструє яскраві червоні плями. Якщо потрібно, то специфічні залози в її шкірі починають виділяти отруту з їдким запахом, що подразнює слизову оболонку очей, а в разі попадання на шкіру спричиняє печію та
біль. У Карпатах водяться плямисті саламандри завдовжки 28 см. їхні залози також виділяють отруйний слиз, що захищає тварину. Тому краще не чіпати таких тварин.
В Україні поширені також отруйні змії - степові гадюки. їх отрута діє на кровоносну систем)' і може призвести до смерті. Але змії самі не нападають на людину. Перебуваючи в місцевості, де є змії, потрібно обережно ходити, щоб не наступити на змію, адже тоді вона, захищаючись, пускає в хід свої отруйні зуби швидко пекти й набрякати. Допомога має бути терміновою.
З ранки в місці укусу змії треба негайно видавити отруту.
Постраждалого потрібно якнайшвидше доправити до лікарні та ввести сироватку, яка діє ефективно у перші 30 хв після
укусу. У рослин отруйними можуть бути всі їх частини, але для різних видів рослин найбільш отруйними бувають певні з них. Наприклад, в Україні поширене вовче лико. Найотруйнішими в них є кора й плоди - м'ясисті червоні або жовті кістянки. Не варто ламати гілки цієї рослини чи відкушувати зубами, бо у випадку потрапляння соку рослини на слизову рота - виникають подразнення, а в шлунок - нудота. Узбіччями доріг росте і болиголов плямистий. Він має особливо отруйні плоди (насіння). Якщо людина їх з'їсть, то з'являться порушення центральної нервової системи, нудота, розлад шлунку. Із 20 видів блекоти в Україні поширені три: чорна, біла та бліда. Це водночас і отруйні, і лікарські рослини. Екстракт чорної блекоти використовують у медицині як болезаспокійливий та протиастматичний препарат.
Борщевик - велика, з пустотним стеблом багаторічна рослина сімейства зонтичних. Ця рослина особливо небезпечна під час цвітіння та плодонесення. У випадку потрапляння соку на шкіру виникає опік, може бути й остуда, підвищення температури тіла та запаморочення. Зі стебла борщевика не можна робити трубочки та дудочки.
У разі отруєння потрібно зробити промивання шлунку рожевим розчином марганцівки (калій перманганату). Постра-ждалому треба дати проносне, потім - активоване вугілля, міцний чай. Обов'язково звернутись до лікаря. Токсини (від грец. - «отрута») - отруйні білкові речовин, утворені мікроорганізмами, тваринами чи рослинами. Осінь - грибна пора. Але, вирушаючи в ліс по гриби, треба пам'ятати, що в кожного їстівного гриба є отруйний двійник. Отруйні гриби місять токсини, що спричиняють отруєння в людей і тварин. Бліда поганка, мухомор та опеньки несправжні чи лисички несправжні можуть вбити людину.
Розпізнати отруєння грибами можна не відразу. Іноді може пройти 8-12 год до появи перших симптомів: нудоти, блювання, болів у животі, розладу кишечника. Страви з грибами дуже смачні, але їх узагалі не рекомендують давати дітям до 5 років, бо білок грибів важкий для перетравлення. Останнім часом у торговельній мережі пропонують гриби, вирощені на штучному ґрунті, але і їх краще вживати не частіше, ніж раз на тиждень та й то - у невеликих кількостях (до 200 г).