укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Додаток 2. Чинники, що впливають на здоров'я шкіри
18:50
Додаток 2. Чинники, що впливають на здоров'я шкіри

Додаток 2. Чинники, що впливають на здоров'я шкіри

Навколишнє середовище. Від спеки та підвищеної вологості шкіра стає жирнішою, подразнюється, тому потребує ретельнішого очищення від надлишків жиру. Холод і вітер висушують шкіру й роблять її надмірно чутливою. Щоб зберегти нормальний рівень вологи в шкірі, слід частіше її зволожувати.
Негативно впливає на стан шкіри погана екологія: в атмосферу постійно потрапляють відходи промислових підприємств, пил і вихлопні гази.
А от після прогулянки по свіжому повітрю в людини з'являється рум'янець, в очах — блиск, швидше пульсує кров. Один зі способів загартовування, який добре впливає й на стан шкіри, — повітряні ванни.
Сонячне випромінювання спричиняє передчасне старіння шкіри, у деяких випадках може бути причиною серйозних онкологічних захворювань. Шкіра від тривалої засмаги стає в'ялою. Адже засмага — це пігментація шкіри, а точніше, спосіб, яким шкіра захищається від сонячних променів.
Шкідливі речовини, що потрапляють в організм через куріння призводять до того, що шкіра втрачає еластичність, набуває сіруватого відтінку. Передчасні зморшки, суха, тьмяна, сірувата шкіра, запалі щоки — ось типовий портрет хронічного курця.
Тривалий стрес призводить до швидкого старіння шкіри. Розтяжність волокон шкіри істотно знижується, тому що вони розтягуються більше, а самі шкірні покриви перестають одержувати в необхідних кількостях кисень і потрібні речовини. Крім цього, під час стресу виділяється особливий гормон — кортизон, що припиняє утворення колагенових волокон і припиняє процес розподіл)' клітин. У підсумку шкіра втрачає еластичність і пружність, рано старіє, в'яне й вкривається зморшками.
Як свідчать дослідження, за відсутності здорового сну в людей знижується відтворення гормону росту, від чого страждає шкіра через те, що саме цей гормон відповідає за її стан. Кількість цього гормону має вплив на відновлення пошкоджених клітин шкіри, яка протягом дня піддається впливу сонячного проміння, чадного газу й інших чинників.
Організм має здатність до самовідтворення, але під час сну, ця здатність подвоюється. Що менше ми маємо можливості висипатись, то менше шансів в організму відновитись, отож наша шкіра втрачає свіжість і ми маємо втомлений вигляд.
Стан шкіри залежить від здорового і правильного харчування.
Сучасні діти часто неправильно харчуються і люблять нездорову їжу та фаст-фуд. Для здоров'я шкіри потрібно вживати продукти, які багаті на вітамін А (печінка, морква, абрикоси, шггінат), вітамін С (цитрусові, шипшина, смородина), вітамін Е (олія, соняшникове насіння, горіхи).
Шкідливі для шкіри алкоголь, занадто гострі й жирні продукти.
Пийте достатню кількість чистої води. Вона сприяє зволоженню та живленню шкіри.
їжте більше червоних і оранжевих овочів. Гарбуз, морква, солодка картопля, кукурудза і навіть помідори містять речовини, які захищають шкіру й очі.
Шкіра потребує постачання киснем, яке можливе тільки за активного руху. Рухова активність покращує циркуляцію крові в усьому тілі, у том)' числі й шкіру. Люди, які активно займаються фізичними тренуваннями, стають у буквальному сенсі слова більш товстошкірими.