укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 5 » Догляд за волоссям
16:37
Догляд за волоссям

Догляд за волоссям

Опорні поняття:  волосся,   типи волосся,   гребінці, щітки, бігуді, шампунь, бальзам, кондиціонер, гель.
Волосся — прекрасний дар природи. Зовнішній вигляд волосся залежить від правильного догляду за ним, стану здоров'я людини та зовнішніх несприятливих чинників.
Для правильного вибору засобів і методів догляду за волоссям необхідно знати про те, яким буває волосся за тинами.
За типами волосся поділяють на нормальне, сухе, жирне та змішане.
Волосся нормального типу добре відбиває світло, переливається на сонці. Якщо волосся еластичне, майже не січеться, легко вкладається і розчісується, має живий вигляд і зберігає ці якості протягом декількох днів після миття голови, — догляд за ним правильний і воно здорове; а також це означає, що стан здоров'я людини хороший, вона правильно харчується і волосся отримує достатню кількість поживних речовин.
Жирне волосся має характерний тьмяний блиск, через короткий час після миття злипається і починає виглядати брудним і неохайним. Жирність волосся є суто індивідуальною якістю і закладається генетично. Проте деякою мірою залежить від способу харчування і кількості вуглеводів та жирів, що надходять з їжею.
Сухе волосся погано відбиває світло, унаслідок чого воно виглядає тьмяним, не має глянцю. Воно легко рветься, плутається, важко розчісується, січеться на кінцях. Часто сухе волосся — це результат неправильного догляду, хронічних захворювань людини та вживання їжі, бідної на вітаміни й мікроелементи.
Волосся змішаного типу — це, як правило, довге волосся— жирне біля коренів і сухе на кінцях. Кінці такого волосся часто січуться. Воно потребує комбінованого догляду за допомогою спеціальних засобів і відкоректованої дієти.
Що ж включає правильний догляд за волоссям?
Найважливішою і необхідною процедурою з догляду за волоссям є його миття. Тому саме миттю     необхідно    приділяти
особливу увагу. Частота миття,температура води, вид шампуню, використання бальзаму, сушіння і розчісування — це важливі чинники, від яких залежить стан волосся.
Як часто слід мити волосся? Для кожної людини по-різному. Від щоденного до одного миття на 10 днів. Як правило, частота миття волосся залежить від його жирності. Чим волосся жирніше — тим частіше його слід мити. Але, крім цього, на частоту миття волосся можуть впливати й інші чинники. Наприклад, використання лаків, мусів робить волосся важким і потребує частого миття. Волосся швидше жирнішає і при підвищеному фізичному навантаженні. Використання головних уборів також є приводом для частішого миття голови.
Спеціалісти не рекомендують мити волосся занадто гарячою чи занадто холодною водою. І в першому, і в другому випадках волосся переносить стрес. Температура води для миття волосся має коливатися від 35 °С до 45 °С. Чим волосся жирніше, тим нижчою повинна бути температура води. Волосся краще мити м'якою водою. Пом'якшити воду можна кип'ятінням або додаванням до неї невеликої кількості харчової соди.
Шампунь для миття слід використовувати лише для конкретного типу волосся. Не можна мити сухе волосся шампунем для жирного, і навпаки. Перед нанесенням шампуню волосся необхідно ретельно змочити, потім шампунь налити на долоню (а не на голову) і плавними рухами спінити його. При жирному чи дуже брудному волоссі шампунь краще наносити у два прийоми невеликими порціями, ніж один раз велику кількість.
Слово «шампунь» іншомовного походження й означає "масажувати-. Уперше шампунь з'явився в 1904 р. у вигляді порошку.
Не допускається надмірнетер-тя волосся — цим можна пошкодити волосини (мол. 148). Під час миття шампунь видаляє надлишкове шкірне сало, піт, мертві клітини шкіри та залишки засобів для укладки або догляду за волоссям. Після закінчення процедури миття шампунь треба ретельно змити водою.
Якісні шампуні містять зволожуючі Інгредієнти для того, аби допомогти структурі волосся відновлюватися і зберігати еластичність.
Після миття волосся шампунем рекомендується нанести на волосся ополіскувач (кондиціонер). Через 2 хв його змивають водою. Кондиціонер бажано використовувати тієї самої марки, що і шампунь. їх компоненти найбільш ефективно поєднуються і доповнюють один одного.
Бальзами, на відміну від кондиціонерів, наносять на вологе волосся на 15 — 20 хв. Після чого волосся необхідно ретельно промити водою. Бальзам полегшує розчісування та захищає волосся від різноманітних чинників впливу навколишнього середовища. Ефект впливу бальзаму залишається аж до наступного миття волосся.
Маски вирішують такі проблеми волосся, як сильне пошкодження структури, збереження кольору або посічені кінчики.
Запам'ятай
Не слід використовувати одночасно і кондиціонер, і бальзам. Чергуй їх або використовуй бальзам за потребою.
Для волосся краще, аби воно висихало самостійно природним шляхом. Мокре волосся краще не розчісувати. Якщо ж його необхідно розчесати, то робити це потрібно дуже акуратно, аби не пошкодити волосини.
У випадку, якщо немає часу чекати, поки волосся висохне самостійно, — використовуйте правильно підібраний фен (мал. 149). Перед використанням фена бажано наносити на волосся спеціальні засоби для захисту.
Усі сучасні моделі аксесуарів для догляду за волоссям поділяють на три види — гребені, бомбажі та брашінги. При виборі гребеня чи щітки слід керуватися їх функціональним призначенням і тим, а якого матеріалу вони виготовлені.
Слова бомбаж і брашінг іншомовного походження й у перекладі означають «щітка-.
незамінні для створення проділу, начісування і моделювання зачіски. Для тонкого і короткого волосся підійдуть гребені з частими зубцями, для густих — незамінні гребінці з рідкими зубцями (мал. 150).
Бомбож — це масажна щітка для волосся з рівною і нерівномірною щетиною, насадженою на гумову основу {мол, 151). Бомбаж не тільки легко «приборкує» шевелюру будь-якої густоти, а й добре масажує шкіру голови, стимулюючи кровообіг і покращуючи живлення волосся, знімає втому і головний біль. На жаль, бомбаж — не для жирного, або навпаки, надто сухого і ламкого волосся.
Брашінг — щітка циліндричної форми з натуральної або штучної щетини, із жорсткими або м'якими, рідкими або частими зубцями (мал. 152). За допомогою брашінга можна надати волоссю об'єму або випрямити кучері.
Для  створення  зачісок  використовують бігуді. При виборі бігудів, у першу чергу, звертають увагу на їхній розмір. Дрібні бігуді використовують для коротких стрижок, середні — для волосся середньої довжини, а великі бігуді — для тих, у кого волосся довге. Бігуді бувають дерев'яні, металеві, пластмасові, бігуді-*липучки», бігуді-«бумеранги» тощо. Кожні з них мають своє призначення, недоліки та переваги. Наприклад, пластмасові — найкращі для укладання тонкого і неслухняного волосся; бігуді на липучках підходять для короткого волосся та волосся середньої довжини; залізні, гумові застосовують на вологе волосся (мол. 153).
Окрім вищеназваних бігудів, поширені також термо- й електробігуді. Вони значно заощаджують час, але водночас негативно впливають на стан волосся.
Для випрямляння хвилястого волосся використовують електричні випрямлячі (мол. 154). Вони мають такий самий вплив на волосся, як і електробігуді.
До засобів для укладки належать лаки, муси, гелі, воски тощо.
Ці засоби відрізняються один від одного та застосовуються залежно від бажаного результату. Лак для волосся досконало фіксує зачіску. Він захищає волосся від впливу сонця, вітру та вологи, а також зберігає необхідну форму, надає волоссю блиску та підсилює ефективність використання інших засобів для укладки.
У той час як гелі використовують, в основному, для забезпечення тривалої фіксації, креми, муси потрібні для створення природної укладки. Віск ідеально підходить для моделювання і надання природного вигляду волоссю.
1. Які бувають бігуді та яке їх призначення?
2. Назви переваги й недоліки електро- та термобігудів.
3. Назви засоби для укладки волосся та особливості їх застосування.
Ознайомлення із засобами та аксесуарами для догляду за волоссям
Інструменти та матеріали: зразки засобів та аксесуарів для догляду за волоссям.
Послідовність виконання роботи:
1.  Ознайомся зі зразками засобів та аксесуарів для догляду за волоссям
2.  З'ясуй  призначення  кожного  засобу та  аксесуара для догляду за волоссям
3.  Зроби висновок, дані запиши в зошит.
Скарбничка мудрості
«Аби добре жити, треба працю любити».

Побутова техніка для прибирання житла