укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 11 » Духовні роздуми на всі часи
12:09
Духовні роздуми на всі часи

Духовні роздуми на всі часи

Спадщина видатного мислителя і просвітителя Григорія мала величезний вплив на розвиток вітчизняної культури і освіти. Поет, педагог, філософ, композитор, чиї пісні кобзарі та лірники виконували як народні, у своїх творах закликав людей до самопізнання, пошуку добра і правди, морального вдосконалення.
Збірка «Сад божественних пісень», що складається з 30 віршів, які поет називав «піснями», є одним із найцікавіших творів митця.
Пісні збірки за образним змістом умовно можна поділити за 5 підтемами:
• твори, що закликають до самопізнання та морального вдосконалення;
• оспівують красу природи;
• зображують суспільні явища і критикують вади суспільства;
• звертаються до окремих осіб;
• вірші до церковних свят, оригінальні псалми.
За характером деякі з творів збірки нагадують релігійні псалми, а деякі - народні пісні. Чимало серед пісень і творів сатиричного звучання.
Цікавинка
Повна назва збірки - «Сад божественних пісень, що проріс із зерен Священного Писання», а її першоджерелами були Біблія та народна творчість. Кожен із віршів доповнюється епіграфом - словами Святого Письма, значення яких розкривається у творі. Епіграф узагальнює зміст поетичного тексту І відіграє роль символічної «зернини», з якої «проростає» кожне дерево саду.
Висловіть свої враження від прослуханих творів. Як ви зрозуміли їхній зміст?
Вікова мудрість не втрачається з часом. Наче зерна, вона проростає в душах наступних поколінь. «Філософія серця» Сковороди вчить нас жити за законами любові й добра, любити й берегти все живе.
Запитання та завдання
* До яких роздумів спонукає вас знайомство зі збіркою «Сад божественних пісень»?
* Чи є актуальними теми сковородинівських пісень у наш час?
* Запропонуйте різні художні форми, у яких можна передати образи цих пісень.
Традиція багатоголосого співу а капела розвивалася в Україні протягом століть. Кінець XVII - початок XVIII століть вважають періодом розквіту вітчизняного хорового мистецтва. Саме тоді виникає жанр хорового концерту, який знайшов досконале втілення в багатоголосій церковній музиці. Теорію створення таких концертів розробив у XVII столітті Микола Дилецький. Розквітнув цей жанр у XVIII столітті у творчості українських композиторів Максима Березовського, Дмитра Бортнянського та Артемія Веделя.
Музична спадщина Дмитра Бортнянського величезна. Він створив понад сто хорових творів, літургійні співи та багато іншого. Церковно-вокальний стиль композитора є вершиною музичного мистецтва доби бароко.
У своїй творчості Бортнянський спирався на традиції української духовної музики. Твори композитора сповнені інтонаціями народних пісень, мелодіями багатоголосого українського церковного співу та кобзарського мистецтва. Усе це становило неповторний стиль творів Бортнянського, інтерес до яких не згасає і в наш час.
Д. Бортнянський. Фрагмент концерту № 13 «Ляргетто», 5, «Херувимська» № 7, «Многая літа»
За інтонаційним складом «Ляргетто» - один зі зразків перетворення народних пісенних джерел. Музика сповнена драматизму, звучить широко, протяжно, повільно і наближається до української козацької траурної пісні «Козака несуть».
Перша частина «Херувимської» тиха, спокійна, повільна, із поступовим вступом хорових партій і подальшим розвитком кожної з них. Пронизана яскравим українським мелосом, вона звучить піднесено, із теплим людським почуттям. Друга частина - контрастна - звучить голосно, швидко, переможно. «Многая літа» - урочисте вітання, що виконується тричі.
Яскравим явищем в історії українського хорового мистецтва є творчість Максима Березовсьиого. Він створив новий тип класичного хорового концерту, що поєднав традиції українського хорового мистецтва із західноєвропейськими. Хоровий концерт «Не отвержи мене в пору старості», написаний для чотириголосого хору, є одним із найкращих творів світової духовної музики.
Музика Артемія Веделя - українського композитора, хорового диригента, видатного співака - глибоко національна, емоційно насичена, яскраво образна. Значне місце у творчості композитора посідає духовна й хорова музика, яка вражає щирістю, задушевністю, глибоким ліризмом і близькістю до народних наспівів.
Традиції українського багатоголосся розвивають у наш час славетні хорові колективи, зокрема Національний заслужений академічний хор імені Г. Г. Верьовки, Національна академічна хорова капела «Думка», Національна заслужена капела бандуристів України ім. Г. Майбороди та ін.
Українська народна пісня «Туман яром» у виконанні хору імені Г. Г Верьовки
Як ви вважаєте, чому більшість народних пісень виконуються хором а капела?
Українська народна пісня є окрасою репертуару численних сучасних вокальних і вокально-інструментальних колективів, які передають неперевершену чарівність багатоголосого співу.
Українська народна пісня «Ой чий то кінь стоїть» у виконанні квартету «Явір»
Українські народні пісні «Туман яром», «Щедрик» у виконанні гурту «ПІккардІйська терція»
Українське багатоголосся заворожує, торкаючись найпо-таємніших струн нашої душі. Це високе мистецтво, що живе в пам'яті народу на генетичному рівні, є одним із неперевер-шених його духовних скарбів.
Запитання та завдання
* Сформулюйте власну думку щодо значення творчості М. Березов-ського для української музичної культури.
* Схарактеризуйте звучання та образний зміст творів Д. Бортнянського й А. Веделя.
* Чим вразило вас виконання народних пісень у багатоголосому звучанні?

ГДЗ 7 клас українська мова
Підручники 7 клас хімія