укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Екскурсії. Калейдоскоп професій
20:34
Екскурсії. Калейдоскоп професій

Екскурсії. Калейдоскоп професій

Пригадайте, дайте відповідь
1. Чи доводилося вам бувати на екскурсії?
2. Коли й куди проводяться екскурсії?
3. Для чого проводяться екскурсії?
4. Які професії у ваших батьків? Чому вони їх обрали? 
5. А ким би ви хотіли стати в майбутньому?
У наш час з'явилося чимало нових професій: менеджер, програміст, дилер, оператор мобільного зв'язку, дизайнер, дистриб'ютор, ді-джей тощо.
Коли ви виростете, ви оберете ту професію, яка сподобається вам найбільше. Та поки що найголовніша ваша робота — успішно вчитися в школі, здобувати глибокі й міцні знання.
Ми ознайомимо вас із професіями промислових підприємств і торгівлі. На фотографіях зображені представники різних професій цих галузей.
Промисловість — провідна галузь господарства України. В її складі виокремлюють добувну й обробку промисловість.
Видобувна промисловість займається видобутком із надр Землі різних видів корисних копалин. До професій видобувної промисловості належать такі професії, як нафтовик, енергетик, гірник, інженер-підривник, кранівник.
Обробна промисловість охоплює галузі, які займаються обробленням чи переробленням сировини й напівфабрикатів. Це такі галузі, як машинобудування, металургія та ін. Професії обробної промисловості: токар, слюсар, металург, лісоруб, столяр.
Залежно від виду продукції, що випускається, галузі поділяють на важку, легку та харчову промисловість. Галузі, які виробляють сировину, паливо, знаряддя праці, утворюють важку промисловість. До неї належать паливна, електроенергетична, металургійна, хімічна, машинобудівна, лісова й деревообробна промисловість, виробництво будівельних матеріалів. Легка промисловість об'єднує галузі, які виробляють товари народного споживання — одяг, взуття, тканини,
парфумерію та ін. Професії легкої промисловості: швачка, в'язальниця, вишивальниця та інші.
Харчова промисловість об'єднує галузі, що виробляють продукти харчування. Вона тісно пов'язана із сільським господарством. Харчова промисловість об'єднує понад 40 галузей і виробництв. Професії харчової промисловості: кухар, кондитер, пекар, технолог ковбасного виробництва та інші.
Робота в групі
1. Розгляньте малюнки.
2. Якими якостями необхідно володіти, щоб успішно опанувати ці професії?
3. Які ще професії ви знаєте?
Усі перелічені галузі промисловості випускають продукцію, яку потім продають споживачам.
Споживач — людина або організація, що купує, замовляє, використовує продукцію для власних потреб. Більшість продукції люди купують у магазинах.
Торгівля — окрема потужна галузь національної економіки. У торгівлі існує багато різних професій: продавець продовольчих і непродовольчих товарів, товарознавець, касир, продавець-кон-сультант, менеджер з продажу, постачальник товарів та інші.
Це такі галузі, як: м'ясна, молочна, цукрова, хлібо-пекарська, кондитерська, рибна, плодоовочева промисловість та ін.
Це цікаво
Слово екскурсія прийшло в українську мову з латинської. Перекладається воно як «поїздка». Екскурсія — колективне відвідування певних місць (музей, підприємство тощо) з освітньою метою.
Будьте уважні!
Під час екскурсії до промислових підприємств, організацій та закладів торгівлі ви ознайомитеся з обладнанням, організацією праці та продукцією підприємств. Ви спостерігатимете за виробничими процесами та роботою фахівців. Пригадайте правила поведінки під час екскурсії.
Робота э дорослими
1. Розпитайте дорослих про їхні професії. Чому вони вибрали саме ці професії?
2. Поцікавтеся, яких успіхів досягли ваші рідні у своїй професійній діяльності.
3. Поміркуйте разом, яку професію варто було б обрати вам. Яких успіхів ви хотіли б досягти в обраній професії?
Запитання та завдання                                                                  
1. Що нового ви дізналися про професії?
2. Які професії вам до вподоби? Поясніть, чому.
3. Як ви вважаєте, які професії найважливіші? Чому саме?