укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Екзотичний птах. Види скульптури
13:28
Екзотичний птах. Види скульптури

Екзотичний птах. Види скульптури

Ти вже знаєш, що в декоративному живописі важливу роль відіграє стилізація форми, колір та декор. Використай ці засоби виразності для створення художнього образу на тему «Екзотичний птах».
Художньо-творча діяльність
Вправа. Уважно розглянь рисунки художника І роботи учнів. Орієнтуючись на зразки, намалюй кольоровими фломастерами стилізовану форму птаха і прикрась її орнаментально-квітковими візерунками.
Творче завдання. Створи художній образ екзотичного птаха за допомогою виражальних засобів декоративного живопису в техніці гуаші. Навколо птаха намалюй стилізовані рослини.
Скульптура — вид образотворчого мистецтва, яке відтворює дійсність в об'ємно-просторовій формі. Скульптурні зображення поділяють на об'ємні та площинні (рельєфні). Об'ємну (круглу) тривимірну скульптуру можна сприймати з різних боків, площинну — тільки у фас (спереду).
За призначенням скульптуру поділяють на станкову, монументальну, монументально-декоративну та скульптуру малих форм; за жанрами — на Історичну, побутову, анімалістичну, портретну, батальну тощо.
Станкова скульптура — це наближені до реальних розмірів людського тіла статуї та погруддя, призначені для експозиції в інтер'єрах приміщень.
Скульптурні зображення великих розмірів визначаються як твори монументальної скульптури. Це пам'ятники,
обеліски, монументи, встановлені у громадських місцях на честь видатних осіб, важливих історичних подій.
Призначення монументальнодекоративної скульптури — прикрашати парки, сквери, інтер'єри та екстер'єри архітектурних споруд.
Скульптура малих форм — це невеликі за розмірами скульптурні твори, виготовлені з дерева, бронзи, кістки, скла, глини.
Розглянь фотоілюстрації- Визнач, де зображено барельєф, аде — горельєф. У чому полягає відмінність між цими видами рельєфу?
Розкажи, які скульптурні зображення встановлено у твоєму рідному місті (селі). Визнач, до яких видів скульптури належать ці твори, та охарактеризуй їхні художні особливості.
До виражальних засобів скульптури належать силует, пластика форми, фактура, об'єм. Залежно від задуму, головним завданням майстра є реалістичність зображення або декоративна виразність образу.
У процесі роботи над твором скульптори використовують конструктивний, пластичний та комбінований способи ліплення, а також вирізування, висікання, литво.
Вибір способу виготовлення скульптурного зображення залежить від матеріалу, в якому майстер втілює свій задум. Це може бути дерево, камінь, глина, метал, скло, пластмаса, лід, сніг і навіть пісок.
Запам'ятай! Працюючи з різними матеріалами, скульптор або підкреслює їхні природні властивості, або згладжує їх у процесі обробки.
Уяви себе у фантастичному лісі, де мешкають герої казок, легенд, мультиплікаційних фільмів. Розкажи, яких персонажів тобі хотілося б там зустріти.
Сьогодні ти будеш створювати образ казкової тварини в об'ємно-пластичній формі. Та перш ніж розпочати роботу, пригадай особливості різних способів ліплення:
пластичний — ліплення з цілого шматка скульптурного матеріалу, з якого відтягуються дрібні деталі, частини тіла та ін.;
конструктивний — ліплення виробу з окремих частин;
комбінований — ліплення з цілого шматка та приєднання окремих частин.
Комбінований спосіб скульптурного зображення
Художньо-творча діяльність
Підготуй матеріали та інструменти, які тобі знадобляться для роботи: пластилін, стеки, спеціальну дощечку. Визнач,
яку тварину ти ліпитимеш, продумай образ. Вибери найбільш доцільний спосіб ліплення і виконай скульптурне зображення.
Разом з однокласниками візьми участь у створенні спільної композиції «На казковій галявині».