укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Березень » 31 » Емблеми промислового дизайну
20:22
Емблеми промислового дизайну

Емблеми промислового дизайну

Художнє проектування промислових виробів — це створення ескізів і макетів нових конструкцій, у тому числі й технічних. Нові моделі мають бути привабливими на вигляд і зручними в користуванні.
Зовнішній вигляд виробів промислового дизайну розробляють художники-конструктори.
Розглянь зображення. Як дизайнери використали форму метелика? Знайди на малюнку: Іграшку, олівець-метелик, прикраси, промисловий ніж-метелик, краватку.
У музеях народної архітектури й побуту ти можеш побачити вітряка на пагорбі і «журавля» над криницею. Вітряк (млин) — це технічний пристрій, призначений для перемелювання жита і пшениці на борошно, а «журавель» слугує для підйому відер з криниці.
Народний винахід вітряк інженери-конструктори реконструювали — перебудували на електровітряк для вироблення електричного струму.
Промислові дизайнери звернули увагу на крила вітряка і звичайної бабки, на справжнього журавля а довгою шиєю і на «журавля» над криницею та використали свої спостереження під час проектування різних виробів.
Розглянь зображення. Виготуй за малюнками один з макетів технічних конструкцій (за вибором): підйомного крана, вітряка, «журавля» і криниці, електровітряка або інші моделі з деталей конструктора. У групі «Промисловий дизайнере (колекціонування зображень)
Розгляньте малюнок. Що кого нагадує? Спільно  з  друзями  розпочніть створення  альбому «Промисловий дизайнер». Розмістіть у ньому самостійно знайдені ілюстрації живих істот, які нагадують своїми формами промислові вироби. Пошук довершених форм виробів — складний процес, що містить і споглядання природних форм, і вивчення надбань дизайнерів, і колекціонування форм промислових виробів.
Знайди довкола себе природні форми, подібні до конструкцій промислових виробів. Замалюй їх, використавши теплі кольори для зображень тіл природи і холодні — для технічних виробів.
Трапляється, що промислові вироби мають назви живих істот. Ти вже знаєш подібні випадки: «журавель» — це пристрій над криницею і підйомний кран (журавель німецькою мовою — der Kranich).
Перенесення назв на природні форми з промислових виробів можна простежити на прикладі риб.
Розглянь зображення. Порівняй форми риб Із зовнішнім виглядом Інструментів. Здогадайся, як може називатися кожна з риб.
Знайди в додатковій літературі з природознавства відомості про те, для чого слугують рибам частини тулуба, які схожі на інструменти.
Емблеми призначені для позначення певних видів виробництва.
Розглянь Ілюстрацію. Поєднай схожі зображення і створи емблеми. Що на кого І що на що схоже? Добери потрібні назви для емблем. Використай слова: кравець, столяр, кресляр, садівник, слюсар, архітектор.
Макети промислових виробів та емблем можна виготовити з різних пластичних матеріалів. Зручними для обробки також є м'яка жерсть, дріт і фольга.
Які частини в зображеннях емблем можна зробити з фольги? Зверни увагу, кого або що нагадують інструменти і пристосування. Міркуй так: робочі губки обце-ньок нагадують ріжки жука-оленя. А що ти скажеш про інші зображення?
Виготуй одну з поданих емблем.
Під час роботи додержуйся такої послідовності художньо-трудових дій: «підготуй» — «познач» - «виготуй» - «поправ» — «з'єднай» — «прикрась» — «перевір».