укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 21 » Господарське, суспільне та повсякденне життя давніх єгиптян
15:36
Господарське, суспільне та повсякденне життя давніх єгиптян

Господарське, суспільне та повсякденне життя давніх єгиптян

1. Що визначало господарське життя Єгипту?
Життя єгиптян було пов'язане з Нілом та землеробством. Для зволоження віддалених від Нілу земель прокопували канали, а від них - рівчаки до полів. Ця тяжка робота була щорічною. Землеробство, що ґрунтується на штучному зрошуванні, називають зрошувальним, або іригаційним. Єгиптяни докладали зусиль, щоб якнайдовше затримати воду на полях -тільки за цієї умови мул осідав на ґрунт, утворюючи родючий шар.
У долині Нілу люди вирощували зернові культури, а в його дельті розкинулися пасовиська. Нижній Єгипет славився садами й виноградниками. З-поміж зернових культур єгиптяни надавали перевагу ячменю. Крім нього, сіяли просо та пшеницю. Культивували також льон. З городніх рослин вирощували часник, огірки, цибулю. Техніка посіву була дуже простою: у вологий ґрунт кидали зерно, потім на поле виганяли худобу, щоб вона втоптала його в землю.
Рік поділявся на три частини: повінь (липень-жовтень), посів зернових та городини (листопад-лютий), посуха, жнива (березень-червень).
2. Які ремесла були розвинені в Єгипті?
Давній Єгипет славився ремісниками: каменотесами, будівничими, різьбярами, ювелірами, мідниками, ковалями. У горах було багато будівельного каменю (базальту та граніту), пустелі між Нілом та Червоним морем мали поклади золота, а на Синайському півострові видобували мідь. Залізо й срібло привозили із Західної Азії.
Давні єгиптяни були вправними столярами. З деревини будували кораблі, виготовляли меблі, предмети розкоші, які полірували, а іноді вкривали золотом і сріблом. Деревину постачали з Близького Сходу, де росли розкішні кедрові ліси.
У Єгипті високого рівня досягло ткацтво. Найпоширенішою була льняна   тканина.   Часом   її   оздоблювали   геометричним   орнаментом, витканим з ниток червоного чи коричневого кольору. Довершеними були вироби давньоєгипетських гончарів, про вправність ремісників свідчили вироби зі шкіри. Майстерністю уславилися ювеліри. Коштовні прикраси в Давньому Єгипті виготовляли із золота, дорогоцінних каменів, срібла.
3. Як було організоване єгипетське суспільство?
Єгипетське суспільство порівнюють з пірамідою. Фараон, зрозуміло, був на її верхівці. До вищих щаблів суспільної піраміди належали вельможі (найбільш знатні й заможні люди) та державні чиновники. Посідаючи державні посади, вони допомагали фараону керувати державою. Серед державних чиновників иайвпливовішими були візир (чаті) та начальник війська. Досить впливовими були й жерці — служителі храмів.
Па середніх щаблях суспільної піраміди розташовувалися місцеві чиновники: писарі, рахівники, контролери. На цьому щаблі перебували також служителі храмів, скульптори, архітектори, художники й лікарі.
Нижчі сходинки суспільної піраміди посідали селяни й ремісники, які складали більшість населення. З них стягували податки - обов'язкові платежі на користь держави. Податок передбачав визначену кількість зерна, худоби, різних продуктів і ремісничих виробів. Крім того, селяни й ремісники виконували повинності - усілякі роботи з будівництва та лагодження  дамб, спорудження палаців, храмів та гробниць.
У Давньому Єгипті були також невільники - раби, яких можна було купити та продати, оскільки їх вважали власністю господаря. Рабів мали лише заможні представники верхівки.
4. Що визначало спосіб життя та побут мешканців Єгипту?
Ви вже знаєте, що в державі Та-Кемет фараон був не тільки верховним правителем, а й жерцем, головнокомандувачем, верховним суддею. Володар вів відповідний до становища й спосіб життя. Зранку після вмивання фараон одягався в царський одяг, приносив жертви, слухав молитви, настанови великого жерця. Упродовж дня проводив прийоми, брав участь у судових засіданнях, прогулянках та розвагах. Правитель Єгипту ніколи не з'являвся з непокритою головою і навіть у сімейному колі носив перуку. Щоденна перука - кругла, з діадемою й підвісками, що спускалися на потилицю. Парадним головним убором була подвійна корона. Ще одна неодмінна деталь убрання фараона - накладна борода, заплетена косичкою. Основним елементом одягу була гофрована стегнова пов'язка, її тримав широкий пояс. Фараони обов'язково носили намисто.
Знатні єгиптяни жили в глинобитних, але високих, зазвичай триповерхових, будинках з товстими стінами, садом, ставком або басейном. Свої помешкання вони вмебльовували ліжками, столами, кріслами, скринями, шафами. Харчувалися єгипетські вельможі м'ясом биків, стравами з качок, гусей і журавлів, різною рибою, виноградом, яблуками, динями, кавунами, плодами тропічних дерев (фініками, манго тощо). На свята чоловіки вдягали гофровану сукню, пояс з фартухом, велику перуку та розкішні прикраси. Заможні єгиптянки носили тонкі сорочки та гофровані сукні, браслети, діадеми, намиста. Взуття - сандалії - виготовляли зі шкіри і навіть із золота. І чоловіки, і жінки користувалися косметикою, зокрема підмальовували очі.
Єгипетському простолюду за житла правили хижі з плетеного папірусу, обмазані мулом. Умеблювання було дуже скромним: циновки, крісла з папірусу, рідше - скрині. На щодень прості єгиптяни носили настегнову пов'язку з широким поясом, у свята - пояс із вишивкою та недорогі прикраси. Жінки вдягали прямі сукні з льону на бретельках.
До семи років діти не вдягали одягу. Та наставав день, коли хлопчику давали пояс і пов'язку на стегна, а дівчинці - плаття. Цей день був важливою подією в житті дитини.
Оцініть себе
1. Витлумачте поняття: суспільна піраміда, вельможі, чиновники, писарі, податки, раби. 2. Які галузі господарства були поширені в єгиптян? 3. Хто посідав верхівку суспільної піраміди Давнього Єгипту? Чим становище можновладців відрізнялося від решти суспільства? 4. Порівняйте буденне життя й побут фараона, вельможі та простолюдина в Давньому Єгипті.
Які відомості про буденне життя давніх єгиптян вразипи найбільше? Про що хотіли б дізнатися докладніше?