укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Індійський океан
15:58
Індійський океан

Індійський океан

Пригадай! Що ти знаєш про Індійський океан? Індійський океан — третій за розмірами і глибиною океан Землі.  Найглибше місце зафіксовано в східній його частині — у Зондському жолобі (7729 м).
Розглянь фізичну карту півкуль (на форзаці). У яких півкулях розташований Індійський океан? Береги яких материків він омиває?
Індійський океан розташований у Східній і переважно в Південній півкулях. На півночі він омиває Євразію, на заході — Африку, на сході — Австралію, на півдні — Антарктиду. Екватор перетинає його в найбільш північній частині.
Порівняно з іншими океанами, в Індійському небагато островів. Найбільші серед них — Мадагаскар і Шрі-Ланка. Моря й основні затоки розташовані біля материка Євразія: Червоне море, Аравійське море, Перська затока, Бенгальська затока та ін.
Розглянь карту теплових поясів світу. У яких поясах знаходиться Індійський океан? Як це впливає на температуру його води?
Індійський океан — найтепліший у світі, тому що навіть північна його частина лежить у жаркому тепловому поясі. Найвища температура води — в Червоному морі: до +35 °С. З віддаленням від екватора на південь води океану стають дедалі холоднішими: на крайньому півдні температура опускається нижче 0 °С.
Індійський океан — найсолоніший. Так, у Червоному морі солоність океанічних вод найвища у світі. Біля екватора вода океану менш солона.
Найбагатший рослинний і тваринний світ — на півночі Індійського океану. Там разом з річковими водами в океан потрапляє велика кількість поживних речовин. Унаслідок бурхливого розмноження мікроскопічних водоростей вода починає «цвісти», змінюючи при цьому свій колір. Бурі, зелені та червоні водорості біля берегів материків і островів утворюють підводні луки.
В океані живуть численні види риб: скумбрії, летючі риби, акули, скати. Є серед них і отруйна риба-зебра. На мілководді поблизу коралових рифів мешкають морські зірки й морські їжаки, каракатиці і кальмари, лангусти і креветки.
Жителями океану є гігантські черепахи й дуже отруйні морські змії. Поблизу Антарктиди водиться багато китів і тюленів.
Індійський океан посідає перше місце серед інших океанів за запасами і масштабами видобутку нафти й природного газу. Найбільшим у світі постачальником нафти є район Перської затоки. В океані знайдено також поклади залізних, марганцевих і мідних руд.
Через Індійський океан пролягають важливі транспортні шляхи, які сполучають морські порти Атлантичного І Тихого океанів.
У зв'язку з інтенсивним видобутком нафти й газу на півночі Індійського океану його води часто забруднюються нафтопродуктами. Це спричиняє загибель живих організмів в океані, а також загрожує населенню узбережних районів.
Поміркуйте! Чим Індійський океан відрізняється від Атлантичного?
Обговоріть! Яке значення має Індійський океан у житті людини?
Зондський жолоб.
Перевір свої знання
1. Чим Індійський океан вирізняється серед інших океанів Землі? Чому він найтепліший?
2. Які материки омиває Індійський океан?
3. Назви найбільші острови, моря й затоки Індійського океану.
4. У якій частині океану найбагатший рослинний і тваринний світ? Чому?
5. На які корисні копалини багатий Індійський океан?
6. Допоможи Наталочці довести необхідність охорони вод Індійського океану.
Зроби підсумки
Індійський океан — третій за розмірами і глибиною та найтепліший і найсолоніший океан Землі. Найбагатший рослинний і тваринний світ — у північній частині океану, куди річкові води приносять велику кількість поживних речовин. Індійський океан посідає перше місце в світі за запасами і видобутком нафти й природного газу.
Цікавинка для допитливих
Індійським океан нарекли за назвою великої, казково багатої країни Індії, береги якої він омиває.