укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 5 » Інформаційні джерела. Пошук інформації
16:18
Інформаційні джерела. Пошук інформації

Інформаційні джерела. Пошук інформації

Опорні поняття: інформаційні джерела; інформація — образно-знакоаа, сигнальна, усна, письмова; пошук Інформації.
У процесі створення нових об'єктів фахівці використовують інформаційні джерела.
Інформаційні джерела — це засоби, предмети, механізми, які несуть інформацію про властивості, характерні ознаки, функції та призначення будь-якого об'єкта. Інформацію (від лат. informatio — повідомляти) визначають як будь-яке повідомлення про будь-що.
За формою подання інформацію поділяють на образно-знакову і сигнальну.
Інформація може передаватися або зберігатися в усній та письмовій формах.
У навчальному процесі ми найчастіше користуємося письмовою бібліографічною інформацією, яка міститься в різноманітних інформаційних джерелах — книжках, журналах, газетах тощо.
Книжка (підручник, посібник, робочий зошит, енциклопедія, словник, каталог) — це твір друку чи рукопис, оформлений у вигляді скріплених аркушів письмового паперу, на яких відтворено текст або графічні зображення.
Книги — морська глибина: Хто в них пірне аж до дна. Той, хоч і труду мав досить Дивнії перли виносить.
І. Франко
Журнал — періодичне друковане видання у вигляді книжки. Це також може бути книжка чи зошит для систематичних записів про що-небудь, або книжка для обліку відвідування й успішності учнів тощо.
Газета — періодичне (часто щоденне) друковане видання, яке містить різноманітні матеріали про поточні події суспільно-політичного, економічного й культурного життя.
Стаття — науковий або публіцистичний твір невеликого розміру, що міститься у збірнику наукових статей, газеті, журналі.
У сучасному високотехнологічному просторі надзвичайно поширеними стали комп'ютерні інформаційні джерела, до яких належать жорсткі диски. Всесвітня інформаційна мережа інтернет тощо.
Окрім перелічених інформаційних джерел, існують ще й спеціалізовані видання про техніку й технологію. Наприклад, у процесі створення нових моделей одягу фахівці використовують спеціалізовані видання — журнали мод, каталоги, альбоми з моделями швейних та вишитих виробів. Спеціалізовані джерела також містять технологічні й інструкційні карти, де вказано послідовність виготовлення виробів в ілюстраціях, фотографіях, малюнках, схемах тощо.
Під час роботи над проектом важливо знати, де шукати потрібну інформацію. У зв'язку із цим розрізняють такі найбільш поширені шляхи пошуку інформації:
3    вивчення бібліотечного каталогу;
•    пошук відповідних сайтів у мережі Інтернет;
•    довідковий апарат енциклопедій.
Серед багатьох шляхів пошуку інформації існує ще й комунікативний — це можливість отримати необхідну консультацію вчителя, фахівця тієї галузі, яка є близькою до теми проекту.
1.  Що таке Інформаційні джерела?
2. Як класифікують інформацію за формою подання?
3.  Назви Інформаційні джерела, якими ти користуєшся, виконуючи домашнє завдання.
4. Назви найпоширеніші шляхи пошуку інформації.
Скарбничка мудрості     
«З глибин мори дістають перлини, а з глибин книжок — знання».

Метод комбінування