укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Художній образ у мистецтві
13:18
Художній образ у мистецтві

Художній образ у мистецтві

Образотворче мистецтво посідає особливе місце серед інших естетичних цінностей. Воно постає перед нами у вигляді творів живопису, графіки, скульптури, архітектури і сприяє пізнанню навколишнього світу через художні образи.
Художній образ — це відображення реальності крізь призму світосприйняття мистця, його естетичних поглядів і ставлення дожиття. Тобто, живописець, графік, скульптор творчо переосмислює дійсність і, використовуючи художню мову, способи зображення та засоби виразності того чи іншого виду образотворчого мистецтва, передає свої думки, враження й переживання у художньому творі.
Розглянь ілюстрації- Опиши свої враження від цих творів. Вислов міркування про художній образ, втілений у кожній роботі.
Художні образи зримого світу мистці створюють на площині (живопис, графіка, декоративний розпис) та в об'ємі (скульптура, архітектура, декоративне мистецтво).
Ти вже знаєш, що основними засобами виразності графіки є лінії, темні та світлі плями, штрихи; живопису — колір та його відтінки; скульптури — об'ємно-пластична форма і фактура матеріалу; декоративно-ужиткового мистецтва — матеріал, стилізація та оздоблення візерунками, знаками, символами; архітектури — об'ємно-просторова структура будівлі й матеріал. Основою художньої мови будь-якого виду та жанру образотворчого мистецтва є композиція, колір, форма, простір та художня техніка.
Уважно розглянь Ілюстрації й опиши характерні особливості художньої мови кожного твору.
Запам'ятай! Художній образ — це властива мистецтву форма відображення навколишнього світу, думок, почуттів або фантазії мистця виражальними засобами образотворчої мови.
Спогади про літо
Школярі завжди з нетерпінням чекають літніх канікул — адже це чудова нагода вирушити в похід, відпочити на морі чи в селі у бабусі, знайти нових друзів, навчитися кататися на роликах та багато іншого. Літні дні спливають швидко, залишаючи незабутні враження.
Розглянь роботи твоїх ровесників. Опиши, як відпочивали діти. А чим тобі запам'яталися ці канікули?
Художньо-творча діяльність
Пригадай найцікавіший епізод зі своїх літніх канікул і намалюй сюжетно-тематичну композицію «Спогади про літо».
Творче завдання. Створи художній образ літнього дня на площині за допомогою графічних (пастель, кольорові олівці, фломастери) чи живописних (акварель, гуаш) матеріалів. Добери кольори, які найкраще передадуть природу теплого сонячного дня і твій піднесений настрій.
Зверни увагу на рівномірне заповнення аркуша елементами зображення. Продумай, що ти намалюєш на першому плані, а що — на другому. Виділи композиційний центр розміром, кольором і тональним контрастом.
Художній образ у графіці
Художній образ — основа мистецтва. Для створення образів у графічних композиціях художники використовують лінії, штрихи, крапки, плями, тон. Усі ці засоби виразності допомагають відтворити об'ємні властивості або форму зображення, передати глибину простору тощо.
Прагнучи якнайкраще втілити свій творчий задум, мистець обов'язково враховує зображувальні можливості різноманітних графічних матеріалів та інструментів і вибирає відповідну художню техніку.
Природа — невичерпне джерело натхнення для художників, справжня скарбниця образів, мотивівта форм. Серед безлічі ліній, плям, кольорів, тонів уважним, допитливим поглядом мистець вихоплює саме ті, які згодом використає у своїй роботі для створення художнього образу.
Запам'ятай! Зображальні засоби — компоненти техніки мистця, які він застосовує для втілення власного творчого задуму на основі спостережень або за уявою.
Розглянь графічні твори і визнач, які виражальні засоби використали художники-графіки для створення образів дерев. За допомогою яких інструментів та матеріалів виконані ці роботи? Який настрій вони викликають?
Уяви, що дерева схожі на людей. Поміркуй, який характер може мати тополя, дуб, ялина, верба, клен, береза. Які дерева різні: то лагідні і ніжні, а то сумні й зажурені, веселі, злі, нахмурені... Як їх намалювати, щоб настрій передати? Спробуй дати відповідь на запитання вірша. Яку манеру зображення ти вибереш? Поясни, чому.
Художньо-творча діяльність Ти вже знаєш, що дерева поділяють на листяні та хвойні. Кожне дерево має певний силует, характерні пропорції, форму й фактуру стовбура і крони.
Розглянь рисунки. Чим відрізняються графічні зображення листяних І хвойних дерев? Які технічні прийоми та засоби виразності використано в кожному випадку?
Вправа. Виконай зображення дерева за зразком пензлем або ручкою зі стальним пером. Графічний матеріал — чорна туш (чорне чорнило).
Творче завдання. За допомогою графічних матеріалів створи художній образ могутніх сосен. Втілити творчий задум тобі допоможуть віршовані рядки:
З вітром весняним сосна розмовляла,
вічно зелена сосна.
Там я ходила і все вислухала,
що говорила вона...
Леся Українка Подумай, яку графічну палітру ти використаєш для виразного зображення крон і хвої. Матеріалом може бути м'який пензлик, туш, тонований папір та біла гуаш.
У вільну хвилину. Намалюй пеньок і спробуй його «оживити», створивши образ молодого деревця, яке проростає з пенька.