укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Колір та декор у багатоплановій тематичній композиції
14:02
Колір та декор у багатоплановій тематичній композиції

Колір та декор у багатоплановій тематичній композиції

В образотворчому мистецтві тематична композиція визначається загальним змістом художнього твору. Тема і створений образ окреслюють зміст сюжету композиції, визначають жанр твору мистця.
Тематична композиція — це композиція чи картина на певну тему. Поняття об'єднує твори соціально-побутового та Історичного жанрів, що розкривають дійсність або події певного часу, певної епохи. Об'єктами сюжету тематичної композиції в станковій картині є люди, предметний, природний світ, пейзажні мотиви.
Тематична композиція бере свій початок ще з доісторичних часів — на скелях і на стінах печер первісні люди залишили зразки сюжетних малюнків.
Для передачі свого задуму в сюжетно-тематичній картині художник використовує різноманітні композиційні засоби: багатоплановість, симетрію, динаміку або статику, колір. Колірні поєднання визначають характеристику художнього образу живописної картини, а лінії, штрихи, тон слугують для вираження форми образу в графіці.
Кожен художній твір — це завжди пошук нових виражальних засобів, це завжди відкриття, перевірка й удосконалення своєї професійної майстерності. Процес роботи над мистецьким твором складний і відповідальний. Він вимагає від художника глибоко усвідомленої майстерності.
Тому мистець ретельно обирає спосіб зображення, працюючи над образним вираженням сюжету.
Розглянь картини. Визнач тему, опиши сюжет кожної з них. Визнач, до якого жанру відносяться твори цих художників-живописців.
У творчому процесі виділяють два тісно пов'язані між собою основні етапи. Перший етап — формування художнього задуму та практичний пошук образного вираження сюжету майбутнього твору. Другий — безпосередня робота над втіленням творчого задуму
Отже, творчий процес — це поетапне створення цілісного художнього образу, втіленого у твір мистецтва.
Основою для виділення різновидів сюжетно-тематичної картини може послужити кількість фігур на картинній площині та спосіб їх розміщення, наявність пейзажних мотивів тощо.
Запам'ятай! За жанром І темою багатопланові композиції поділяють на історичні, побутові, фантастичні, релігійні, батальні, міфологічні, анімалістичні. Проте головною складовою змісту картини є художній образ зображеного. Наприклад, міфологічний сюжет передбачає певні рамки, зумовлені характерами і вчинками героїв міфу. А побутовий жанр визначається темою, що пов'язана із життєдіяльністю людини в конкретній історичний період розвитку людства, і дає художникові повну свободу вибору сюжету.
Доля дала тобі щастя народитися в Україні, на землі з величною і трагічною Історією, І не менш величним майбутнім (вір у це!). Знаю, що ти пишаєшся своєю Батьківщиною. Відтвори свої почуття в багатоплановій тематичній композиції засобами гуашевого живопису.
Застосуй свої знання та уміння в організації картинної площини формату, а саме про виражальні засоби композиції, кольору, простору, форми і можливості художньої техніки гуаші.
Творче завдання. Створи сюжетно-тематичну композицію «Україна — моя Батьківщина». Спочатку олівцем намалюй ескіз композиції, а потім виконай роботу у визначеному форматі фарбами.
Юний друже!
Ось і закінчилося твоє навчання в початковій школі. Тобі вдалося дізнатися багато цікавого й корисного. Отримані знання та навички ти будеш удосконалювати на уроках образотворчого мистецтва в 5-7 класах.
Попереду — літні канікули. Не забувай дивитися на світ допитливим поглядом художника І відтворювати красу довкілля художніми засобами.
У вересні під керівництвом учителя разом з однокласниками організуй виставку своїх творів.
Бажаємо тобі творчого натхнення та успіхів!