укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Кольорові пори року
13:25
Кольорові пори року

Кольорові пори року

Із власного досвіду ти знаєш, що один і той самий пейзаж виглядає по-різному залежно від пори року, погодних умов і навіть від частини доби. Так, уранці переважають кольори холодних відтінків, увечері — теплих; опівдні кольори світлі й контрастні, уночі — наближені за тоном.
Розглянь навчальні таблиці, на яких показано співвідношення тону й кольору в природі у різні частини доби. Простеж, як змінюються кольори протягом дня.
Художньо-творча діяльність Творче завдання. За допомогою акварельних фарб створи живописну композицію «Мелодія осені». Продумай сюжет і добери гармонійні кольори для пейзажного мотиву з урахуванням частини доби (ранок, полудень, вечір).
Намагайся передати у своїй роботі м'який ліризм І чарівність осінньої природи. Втілити творчий задум тобі допоможе вірш Дмитра Павличка.
Вибір художньої техніки для створення образу в живописі
Для створення образів у живописі художники використовують олійні, темперні, акрилові, гуашеві, акварельні фарби. Пригадай, що тобі відомо про способи і прийоми виразного зображення аквареллю.
Існує декілька прийомів нанесення акварельних фарб на папір: «по-сухому», «по-вологому», відмивання, заливання, лесування. Найчастіше мистці використовують два перші прийоми: для передачі чітких форм і деталей зображення застосовують прийом «по-сухому»; для досягнення м'якості контурів і нюансів, плавності тонових переходів — прийом «по-вологому».
Техніка акварельного живопису дозволяє рівномірно заливати поверхню паперу фарбою, плавно розтягувати колірний тон, вливати колір у колір. Виділяють також гризайль — монохромне малярство, виконане кількома відтінками одного кольору.
Туман — надзвичайно цікаве природне явище. Його можна спостерігати в будь-яку пору року, та найчастіше — восени. Туман буває різним: то стелиться рваними клаптями, то напливає густими клубками, то огортає простір сизим серпанком. Усі навколишні предмети ніби занурюються в туман, їхні контури нечіткі, розмиті.
Для створення образу туману в роботі пейзажного жанру, передавання певного настрою в природі (задумливості, мрійливості, світлої печалі) найбільш доцільно вибрати техніку акварелі «по-вологому». Цей прийом передбачає нанесення акварельних фарб на зволожений папір таким чином, щоб один колір м'якими переходами вливався в Інший.
Розглянь роботи вчителя образотворчого мистецтва, виконані для демонстрування учням техніки акварельного живопису. Зверни увагу, які кольори та колірні відтінки використав автор для створення образів у пейзажних замальовках. Який настрій викликають ці роботи?
Вправа. Виконай осінній етюд акварельними фарбами спочатку в техніці «по-сухому», а потім — у техніці «по-вологому».
Акварельні фарби нанось м'яким круглим пензлем, тримаючи його з невеликим нахилом — майже вертикально. Щоб отримати потрібний відтінок, змішуй кольори на палітрі. Пам'ятай, що в акварельному живописі Інтенсивність (насиченість) відтінку залежить від того, скільки в нього додати води або сірого кольору.
Порівняй свої роботи і зроби висновок.
Творче завдання. Намалюй акварельними фарбами у техніці «по-вологому» лірично-образну композицію «Синій туман» або «Наснивсь мені рожевий сон» (за вибором). Продумай сюжет і вибери формат та положення аркуша. Поміркуй, якими кольорами та колірними відтінками ти передаватимеш стан природи і свій настрій. Яку гаму використаєш: теплу чи холодну, приглушену чи Інтенсивну? Вибрати потрібні барви тобі допоможуть колірний круг та колірна палітра відтінків.
Основними способами відтворення предметного світу в образотворчому мистецтві є реалістичне та декоративне зображення.
Декоративне трактування — це творчий відбір найсуттєвіших ознак природної форми, узагальнення другорядного, трансформація реальної форми в декоративний образ. Засіб стилізації найчастіше застосовують з метою свідомого спрощення форми предметів, поєднуючи в художньому образі загальне й індивідуальне.
Розглянь ілюстрації. Визнач, як художники використали форму, колір та декор для створення певних за характером образів.
Запам'ятай! Стилізація — це художня переробка зображальних форм на основі виявлення та підкреслення найсуттєвіших ознак.
Стилізовані форми часто декорують, прикрашають орнаментами. Найбільш широко такий прийом використовують художники-Ілюстратори. Поєднання стилізованих форм, локального умовного кольору, декоративних візерунків створює виразні графічні образи, які доповнюють зміст літературного твору.
Уважно розглянь ілюстрації. Визнач, яким способом створено форми птахів та який виражальний засіб присутній у графічних малюнках. Чому такі зображення називають декоративними?
У декоративному живописі стилізовані та декоровані форми часто поєднуються з орнаментами, візерунками. Важливим засобом створення художнього образу тут виступає колір — умовний, надзвичайно виразний і емоційний.
Українські народні майстри М. Приймаченко, М. Тимченко, К. Білокур, Р. Палецький створили справжні шедеври декоративного живопису.