укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Країни й населення материка Євразія
16:14
Країни й населення материка Євразія

Країни й населення материка Євразія

Пригадай! Які країни світу найбільші за площею та кількістю населення? Які умови впливають на розселення людей на Землі? Євразія — найбільш заселений материк Землі. Тут проживає близько 5 млрд людей — представників різних народів,  племен,  національностей.  На  континенті розташовано понад 80 країн. Вони відрізняються географічним положенням, площею, природними умовами, кількістю і складом населення, культурою і звичаями, господарською діяльністю, рівнем життя людей.
Розглянь політичну карту світу. Назви найбільші за територією країни Євразії та їх столиці.
Найбільша в світі за територією країна — Росія — займає майже третину площі материка. Вона розташована в двох частинах світу — Європі й Азії. Столиця — місто Москва. До великих країн належать також Китай (столиця — Пекін) та Індія (столиця — Делі), які знаходяться в азіатській частині материка. Тобі відомо, що ці країни є найбільшими в світі за чисельністю населення: у кожній з них проживає понад 1 млрд людей.
Найбільша за площею країна Європи — Україна (столиця — Київ), а за кількістю населення — Німеччина (столиця — Берлін). Із семи держав світу, що досягли найбільшого економічного розвитку, п'ять розташовані на материку Євразія. Це Німеччина, Великобританія, Франція, Італія, Японія.
У Євразії багато великих міст. Окрім столиць держав, у цей перелік входять Шанхай (Китай), Бомбей (Індія), Санкт-Петербург (Росія), Гамбург (Німеччина). Більшість населення проживає в містах.
На величезних просторах материка населення розміщене нерівномірно. Найбільш заселені території розташовані там, де поєднуються сприятливі погодні умови і родючі ґрунти, —долини річок Ганг, Хуанхе, Янцзи.
Окрім півдня і сходу Азії, до густонаселених регіонів материка належить майже вся Європа. Проте на континенті є і майже безлюдні райони: пустеля Гобі, гори Тибет, Аравійський півострів. Менш заселена також і північна частина Євразії.
Природа материка зазнала значних змін унаслідок господарської діяльності людини. Люди вирубували ліси, розорювали цілинні землі, споруджували зрошувальні канали, видобували корисні копалини й будували села і міста. У результаті значно скоротилися площі лісів у Європі, і тварини, які колись їх населяли, — бурі ведмеді, росомахи, рисі, зубри, олені — збереглися лише на заповідних територіях. Унаслідок безконтрольного полювання деякі тварини взагалі зникли. Так, останнього тура вбили майже 300 років тому. Неодноразово на межі повного винищення опинялися зубри.
В Азії нині вирубують ліси такими швидкими темпами, що вчені пророкують їх зникнення протягом найближчих 50 років. В азіатській частині розорано й більшість степів. Негативним наслідком такої діяльності людей є збільшення площі пустель.
Природа материка Євразія потребує охорони. Необхідно створювати заповідні території, бережливо використовувати природні багатства, запобігати екологічним катастрофам.
Поміркуйте! Як  залежить діяльність людини  від природних умов?
Обговоріть! Як людина своєю діяльністю впливає на природу материка? Назвіть основні шляхи збереження й охорони природи.
Столиця.
Перевір свої знання
1. Назви найбільші країни світу та їх столиці.
2. Скільки людей живе на материку Євразія?
3. Які райони материка є більш заселеними? Чому?
4. Як господарська діяльність людини впливає на природу Євразії?
5. Допоможи Дмитрикові довести необхідність охорони природи материка.
Зроби підсумки
На материку Євразія розташовані найбільші за чисельністю населення країни — Китай та Індія. Най-густіше заселені території континенту — Європа, південь і схід Азії. Природа Євразії потребує дбайливого ставлення І збереження для наступних поколінь.