укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 11 » Легке і серйозне в музиці
14:48
Легке і серйозне в музиці

Легке і серйозне в музиці

Існування легких і серйозних жанрів у мистецтві є так само природним, як і різноманітне життя людини: в одному випадку вона відчуває потребу відвідати бібліотеку, в іншому - відпочити в колі друзів. Не менш природне й бажання послухати оперну арію або проспівати модний шлягер.
Які музичні жанри ви вважаєте «легкими», а які - «серйозними»?
До жанру розважальної (легкої) музики належить розважально-танцювальна, поп-музика, оперета. Безумовно, свої мистецькі шедеври є і в цій галузі. Серед них прекрасні твори Штрауса, Дж. Гершвіна, The Beatles та ін. Видатні майстри розважального жанру своєю яскравою музикою дарують світу відчуття краси, пробуджують у людях високі ідеали, а це під силу тільки справжньому мистецтву.
Легке й серйозне в мистецтві, як і в житті, не завжди існують окремо, вони взаємодіють, взаємопроникають одне в одне. Останнім часом стало звичним чути у виконанні естрадних співаків романси, арії з опер і мюзиклів, а оперні співаки, навпаки, виконують естрадні пісні, рок-композиції.
Іноді навіть важко визначити, до якого жанру - легкого чи серйозного - належить той чи інший твір. Тому поняття «легка музика» можна теж розглядати у двох значеннях: музика, легка за змістом, і музика, легка за сприйняттям. Серед найвідоміших «оперних хітів» - знамениті «Серце красуні» з опери Джузеппе Верді «Ріголетто», «Куплети Мефістофеля» з опери Шарля Гуно «Фауст» та багато інших популярних номерів оперної класики.
Як ви розумієте поняття «серйозна» і «легка» музика? Яка між ними різниця? Поміркуйте.
Чи можуть слухачі завдяки музиці, «легкій за сприйняттям», наблизитися до розуміння серйозної музики?
Чому, на вашу думку, і до серйозної академічної музики застосовуються поняття «хіт», «оперні хіти», «хіти симфонічної музики»?
Опера «Ріголетто» видатного італійського композитора Джузеппе Верді написана за сюжетом драми Віктора Гюго «Король розважається». Основна її ідея - зіткнення чистоти, благородства і безкорисливої любові зі світом егоїзму та несправедливості. Знаменита пісенька Герцога «Серце красуні» характеризує його як безтурботну й легковажну людину, яка звикла брати від життя все, що забажає, і не здатна на сильні почуття.
Як ви вважаєте, ця арія належить до легкої чи серйозної музики? Чому?
Опера «Фауст» принесла світове визнання французькому композиторові Шарлю Гуно. У ній митець звернувся до поеми німецького письменника Йоганна Гете. В основі сюжету - старовинна легенда про доктора Фауста, який продав душу дияволу (Мефістофелю) заради досягнення омріяних цілей.
В українському оперному мистецтві образ Мефістофеля найяскравіше втілили вітчизняні співаки Тарас Штонда, Анатолій Кочерга, Сергій Матера, Сергій Ковнір.
Найвідоміша арія Мефістофеля - куплети «На землі весь рід людський...» створюють образ стихійної, злої, жорстокої сили, яка панує над людьми. Особливістю цього відомого фрагмента є поєднання стильових рис застільної пісні й стрімкої тарантели. Мефістофель сміється з людей, які гинуть за «ганебний метал» - гроші.
Яке враження справив на вас цей фрагмент опери?
Запитання та завдання
* Як ви поясните поняття «музика, легка за сприйняттям»? Чи завжди така музика є розважальною?
* Схарактеризуйте образи і звучання фрагментів з опер «Ріголетто» та «Фауст».
* Чим зацікавили вас ці відомі оперні фрагменти?
Aрам Ілліч Хачатурян - одна з найвидатніших постатей у світовій музичній культурі XX ст., митець яскравої, своєрідної індивідуальності.
Він народився неподалік від Тифліса (зараз - Тбілісі). Першими музичними враженнями хлопчика були народні пісні, які співала його мати. Великою подією для нього стала поява в будинку старенького піаніно. Спочатку він пробує награвати на слух мелодії народних пісень і танців, а потім починає створю-Арам Хачатурян (1903-1978) вати й власні простенькі мелодії. Упродовж років навчання Арам самостійно опанував гру на фортепіано й духових інструментах, брав участь у виступах аматорського оркестру. Згодом юнак вирішив присвятити своє життя музичному мистецтву.
Природний талант, палка любов до музики, наполеглива праця й самовдосконалення - усе це зрештою допомогло Хачатуряну стати видатним митцем. Оригінальний і яскравий почерк композитора здобув усесвітнє визнання й завоював чимало прихильників. У творах Арама Хачатуряна спалахують вогняні барви, киплять пристрасті, кружляють у вихорі стрімкі танці. Кожного слухача захоплюють палкий темперамент і життєва сила музики композитора, зачаровують краса і пластичність мелодій.
Звернення до жанру балету зумовлене любов'ю Хачатуряна до танцювальних ритмів і схильністю до театральності. Найвідомішими творами композитора є «Спартак» і «Гаяне», що увійшли до золотого фонду світової балетної класики. Балет «Гаяне» був створений 1942 року. Він розповів про життя людей та їхню любов до Батьківщини, про прагнення до щастя. Одним із блискучих номерів балету є знаменитий «Танець із шаблями», у якому втілені вогненний темперамент, енергія, стрімкий ритм войовничих танців народів Кавказу.
«Вальс» із музики до драми Михайла Лєрмонтова «Маскарад» - одна з найпрекрасніших сторінок сучасної класичної музики. Уже перші такти цього дивовижного твору вмить захоплюють слухача. Сповнений драматизму, «Вальс» відповідає бентежному духу головного героя і наче пророкує трагічну розв'язку подій.
Арам Хачатурян. «Вальс» із музики до драми М. Лєрмонтова «Маскарад»
Творчість Арама Хачатуряна - це втілення високого і щедрого таланту видатної особистості нашого часу.
Запитання та завдання
* Розкажіть про свої враження від прослуханих творів. Якими почуттями збагатили вас ці фрагменти?
* Порівняйте класичне звучання та звучання сучасної обробки «Танцю з шаблями» А. Хачатуряна.
* Схарактеризуйте виражальні засоби «Вальсу» А. Хачатуряна.
* Чому, на ваш погляд, творчість А. Хачатуряна можна назвати культурним надбанням усього світу?

ГДЗ 7 клас з математики, біології, історії України
Підручники 7 клас українська мова, література, геометрія