укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Лісостеп
17:37
Лісостеп

Лісостеп

Пригадай! Які природні зони є на території України? Як ти уявляєш лісостеп?
Знайди на карті природних зон України (с. 170) зону лісостепу. Яким кольором вона позначена? Що ти можеш \£j   розповісти про цю зону за картою?
На південь від зони мішаних лісів України з'являється все більше безлісих ділянок — ділянок степу. Цю територію називають лісостеповою зоною. У ній ділянки лісу і степу чергуються. Лісостеп займає майже третину території України, її центральну частину завширшки в середньому 110 км. Із заходу на схід лісостеп простягається майже на 1100 км.
Упродовж року в лісостеповій зоні випадає менше опадів, ніж на Поліссі. Зима там помірно холодна, а літо тепле. Особливістю рівнинної лісостепової зони є чергування низовин та височин. У межах зони розташовані Волинська, Подільська й Придніпровська височини та Придніпровська низовина.
Територією лісостепу протікає багато річок —Дністер, Південний Буг, Дніпро, Сіверський Донець та їх притоки. Розташоване там і Кременчуцьке водосховище.
Зона лісостепу багата на паливні корисні копалини — кам'яне і буре вугілля, нафту й газ та нерудні — вапняки, піски і глину.
Під лісами в цій природній зоні сірі лісові ґрунти, а на степових ділянках — чорноземи.
У лісостепу є ділянки лук, степу і листяних лісів.
Десяту частину території лісостепу займають ліси, які поширені переважно на заході. У лісах ростуть дуб, бук, вільха, граб, клен, липа. У підліску— ліщина, глід, свидина.
З-поміж трав'янистих рослин у лісі можна побачити фіалку лісову, медунку, чистотіл звичайний, вороняче око, конвалію, суниці, папороті та інші.
На луках ростуть багаторічні трав'янисті рослини — конюшина, тимофіївка, тонконіг, деревій, волошка, пижмо.
Тваринний світ лісостепу різноманітний. Там живуть як лісові тварини, так і тварини степу. Мешкають олені й козулі, їжаки й кроти, білки й зайці, ховрахи, миші й полівки, дикі свині й борсуки, тхори, лисиці, вовки. Біля річок — бобри і видри.
Із плазунів водяться вужі, черепаха болотна, ящірки, гадюка звичайна. З водоймами пов'язане життя жаб і тритонів. У річках водиться багато видів риб.
З-поміж лісових птахів можна зустріти грака й сороку, вивільгу та горлицю, припутня, сокола й дятла, дрозда. Зі степових — жайворонка, куріпку.
Поміркуйте! Чому далі на південь зона мішаних лісів змінюється лісостепом?
Обговоріть! Чим відрізняються тваринний світ лісостепу і зони мішаних лісів?
Лісостеп.
Перевір свої знання
1. Де на території України розташована зона лісостепу?
2. Яка погода в цій зоні?
3. Які форми земної поверхні, корисні копалини й ґрунти характерні для зони лісостепу?
4. Які рослини ростуть у цій зоні?
5. Допоможи Дмитрикові назвати тварин, які живуть у зоні лісостепу.
Зроби підсумки
Зона лісостепу розташована на південь від Полісся, її поверхня рівнинна, ґрунти — чорноземи й сірі лісові. У лісостепу є поклади паливних і нерудних (будівельних) корисних копалин. Ця природна зона характеризується багатоманіттям рослинного і тваринного світу.