укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 25 » Листок - бічний орган пагона
11:54
Листок - бічний орган пагона

Листок - бічний орган пагона

Листок — це бічний орган пагона» головними функціями якого є повітряне живлення, фотосинтез і випаровування води.
Частник листка. Типовий листок складається із чотирьох частин: основи листка, прилистків, черешка та листкбвої пластинки (мол. 105). Такі листки називаються черешковими.
Основа листка — частина листка, якою він з'єднується із стеблом і до якої прикріплюються інші частини листка* У деяких рослин вона має вигляд лише невеликого горбочка у місці прикріплення листка. Однак часто (у злаків, кропу тощо) основа листка розростається і охоплює стебло як трубна, захищаючи пазуху листка із пазушною брунькою (мол. 106). Таку основу називають піхвою. Прилистки — це пара листоподібних придатків на основі листка по боках від черешка (мал. 107). Вовк захищають пластинку листка, що розвивається» Тому часто прилистки перетворюються у брунькові луски (ліщина, бук). Прилистки нерідко рано відмирають і не помітні у розгорнутих листках (береза, дуб, ліщина, кропива). Трапляються також листки без прилистків.
Черешок — це звужена» інколи майже циліндрична, пружна частина листка, яка орієнтує листкову пластинку відносно сонячних променів. Листов називають сидячим, якщо черешок у нього відсутній (мал. 108).
Листкова пластинка — плоска частика листка, яка в основному відповідає за фотосинтезі випаровування води. її зовнішній вигляд — загальні обриси, форма краю, верхівки і основи — є дуже відмінною у рійних видів рослин (жал. 109). У простих листків одна листкова пластинка, вона може бути більше або менше розчленована заглибинами по краю. Складні листки мають кілька листочків, кожний зі своєю пластинкою і черешком, які кріпляться до спільного черешка листка і при відмиранні опадають окремо (мол. 110).
На листкових пластинках добре розрізняються жилки. Жилка — це потовщення листкової пластинки, у якому проходить один або декілька провідних пучків. По жилках із стебла надходять вода і мінеральні речовини, а продукти фотосинтезу транспортуються із листка в стебло. Жилки також є опорним каркасом листкової пластинки. Спосіб розташування жилок в листковій пластинці називають жллжувбннлж (мал. 111).
Листкорозміщення. У рівних рослин листки на стеблі пагона розташовуються в певному порядку. Цей: порядок називають ластко-розміщенням. У рослин дуже часто трапляється почергово листкорозміщення» за якого у кожному вуалі прикріплений один листок, а листки послідовних иуалія розташовані за спіраллю {злака, осока, шипшина). При супротивному листкорозміщенні у вузлі прикріплені два листки один навпроти одного, а пари листків розташовані в одній площині (вербозілля лучне). Однак більш звичне навхрест-супротивнє листкорозміщення, за якого пари листків сусідніх нуалін перехрещуються під пряник кутом (м'ята, шавлія). При кільчастому листкорозміщенні у вуалі прикріплено три або більше листків {вербозілля звичайне, елодея) (мал. 112).
Листопад. Тривалість жиггя листків від їх розгортання до відмирання в рівних видів дуже різниться. Відомі пустельні рослини» у яких листки беа заміни існують сторіччями (вельвічія дивовижна) (мол. 186, в; с 190). Проте найчастіше листок живе від кількох місяців до кількох років, У країнах із помірним кліматом (зокрема, в Україні) листки багатьох рослин розгортаються навесні» а восени відмирають і опадають. Таке явище навивають листопадом. Щорічний природний листопад зменшує на зиму поверхню випаровування рослини. Також під час листопаду рослина разом із листками позбавляється шкідливих продуктів життєдіяльності» які протягом періоду росту накопичувались у вакуолях її клітин» Опаданню листків зазвичай передує руйнування хлорофілу» який в живих листках зазвичай маскує різноманітні додаткові речовини жовтого та червоного кольору. Тому позбавлені хлорофілу осінні листки набувають яскравого золотистого та червоного забарвлення.
На деяких рослинах взимку зберігаються живі зелені листки. У цих рослин тривалість життя листка становить кілька ровів. Оскільки у таких рослин щорічно відмирає і опадає лише частина листків» то у них сезонний листопад не помітний. Рослини, у яких листки живуть менше року і на зиму опадають (наприклад, бере-:ш> яблуня), називають листопадними. Рослини, у яких листки живуть кілька років і взимку залишаються живими [ялина, лавровишня), називають вічнозеленими.
1. Листок як бічний орган пагона не має верхівкової твірної тканини. Типовий листок складається з основи листка, двох прилистків, черешка та листкової пластинки.
2. Жилки утворюють каркас листкової пластинки і вабеапечують транспорт речовин.
3. Листки рівних видів мають рівну тривалість життя. Листопад є пристосуванням рослин до сезонної нестачі вологи, зокрема взимку.
Листок, основа листка, прилистки, чораиюк листа, листкова пластинка, жилкування, листкорозміщення, листопад.
1.  Які функції виконує кожна з основних частин листка?
2.  Чим прості листки відрізняються від складі і их?
3.  Що таке жилка листка та які її функції?
4.  Які способи листкорозміщення ви знаєте?
б.  Яке значення відіграє листопад в житті рослин?
Пригадайте листки поширених в Україні рослин. Розгляньте малюнки, наведені в параграфі. Чи можете ви впізнати листки поширених в Україні рослин? Визначте ознаки зображених листків і а заповніть таблицю у зошиті.

Стебло - осьова частина пагона