укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Материк Євразія
16:03
Материк Євразія

Материк Євразія

Пригадай! Що називають материком? Який материк Землі найбільший? На які частини світу поділяють материк Євразія?
Євразія — найбільший материк Землі. Його площа складає майже третину площі всього суходолу планети. Це материк, на якому ти живеш.
Розглянь фізичну карту півкуль (на форзаці). У яких півкулях розташований материк Євразія? Які материки знаходяться СЛ  близько до Євразії, а які —далі? Які океани й моря омивають материк?
Євразія розташована переважно в Східній і майже повністю у Північній півкулях Землі. З півночі на південь материк простягається на 8500 км, а із заходу на схід — на 16000 км. Велика протяжність спричиняє надзвичайну різноманітність природних умов Євразії.
Тобі відомо, що Євразію поділяють на дві частини світу — Європу й Азію. На Європу припадає п'ята частина площі материка, а решта — на Азію. Межу між ними проводять уздовж Уральських гір, по північному узбережжю Каспійського моря, по Чорному морю й протоках, що сполучають його із Середземним морем.
Близько до Євразії розташовані Африка і Північна Америка. Значні простори океанів відділяють її від інших материків. Євразію омивають усі чотири океани та їх моря. Атлантичний океан глибоко врізається в суходіл у західній частині материка Чорним, Азовським, Середземним і Балтійським морями. Східне узбережжя омивають моря Тихого океану: Берингове, Охотське, Японське, Жовте, Південнокитайське. Моря Північного Льодовитого океану — Баренцеве, Східно-Сибірське, Норвезьке, Карське, Біле —омивають береги Євразії з півночі, а моря Індійського океану — Червоне й Аравійське — з півдня.
Розглянь фізичну карту Євразії. Який колір на ній переважає? Що позначено зеленим і жовтим кольорами, а що — Q/)   коричневим?
На материку переважають рівнини, найбільшими за площею серед яких є Східно-Європейська і Західно-Си-бірська. На півдні Євразії із заходу на схід через увесь материк тягнуться гори: Альпи, Карпати, Кримські гори, Кавказ, Гімалаї, Тибет, Тянь-Шань та інші. Найвища точка суходолу — гора Джомолунгма в Гімалаях (8848 м). Рівнини і гори є основними формами земної поверхні.
Розглянь карту теплових поясів світу. В яких теплових поясах знаходиться Євразія?
Євразія розташована в усіх теплових поясах Північної півкулі. Найбільші за площею території лежать у помірному поясі, оскільки саме в цих ділянках Землі материк найбільш витягнутий із заходу на схід.
Північні райони Євразії отримують менше сонячного світла й тепла, ніж південні. Тут переважають низькі температури повітря, випадає небагато опадів, дуже сувора зима і прохолодне літо. На півдні — тепло впродовж року і опадів випадає багато. Гори перешкоджають проникненню холодних і сухих північних вітрів на південь і є бар'єром на шляху теплих та вологих вітрів, які дмуть з півдня.
Температура повітря в західній та східній частинах материка і в центральних його районах суттєво відрізняється. Чим ближче до центру, тим літо стає теплішим, а зима — холоднішою. Чим далі від океанів, тим менше випадає опадів. Найвологіше місце Землі — біля підніжжя Гімалаїв.
Розглянь фізичну карту Євразії. Які річки протікають по її ТТ  території? Які озера є на материку?
На материку Євразія протікає найбільше великих річок, які несуть свої води до всіх чотирьох океанів.
У моря Північного Льодовитого океану впадають Об, Єнісей, Лена — одні з найдовших річок Азії. Взимку вони надовго замерзають.
Найбільшими річками Європи є Дунай і Дніпро. Вони впадають у Чорне море, яке є частиною Атлантичного океану.
Річки, що несуть свої води до Тихого океану, беруть початок, як правило, у високих горах. Найбільші серед них — Хуанхе і Янцзи.
Хуанхе в перекладі означає «жовта ріка». Вона тече через гірські породи жовтого кольору, які легко розмиваються. Впадає у Жовте море.
Найдовша річка Євразії Янцзи бере початок на схилах Тибету і впадає у Східно-Китайське море. її довжина становить 5800 ш.
Річки, що впадають в Індійський океан, не замерзають. Найбільші серед них — Інд, Ганг, Тигр, Євфрат. Ганг — священна річка Індії — бере початок в Гімалаях.
Не схожа на інші річки найбільша ріка Європи — Волга, яка несе свої води до Каспійського моря. Взимку вона замерзає.
У Євразії дуже багато озер, і серед них є справжні рекордсмени.
У гірському районі Центральної Азії розташоване найглибше в світі прісноводне озеро — Байкал. Його глибина сягає 1620 м. Це дивовижно красиве й унікальне за якістю води озеро. Найбільше прісноводне озеро Європи — Ладозьке. На материку знаходиться і найбільше на Землі солоне озеро — Каспійське море, глибина якого понад 1000 метрів.
На Аравійському півострові розташоване найсолоні-ше озеро світу — Мертве море. Через велику солоність води там не можуть існувати організми, тому й називають це озеро мертвим.
Пригадай! На які групи поділяють усі корисні копалини?
На території Євразії видобувають усі групи корисних копалин: рудні, горючі та будівельні. Тут є поклади золота, алмазів, заліза, марганцю, міді, кам'яного вугілля, глини, вапняку, величезні запаси нафти й газу.
Поміркуйте! Де більше великих рік: на території Європи ^^  чи Азії? Поясніть, чому.
Обговоріть! Чому різні ділянки материка Євразія відрізняються одна від одної особливостями погоди?
Форми земної поверхні, рівнини, гори.
Перевір свої знання
1. У яких півкулях розташований материк Євразія?
2. Охарактеризуй особливості погоди цього материка.
3. Назви найбільші рівнини і найвищі гори на території Євразії.
4. На які корисні копалини багатий материк?
5. Серед річок Євразії Дмитрик назвав Дніпро, Дунай, Байкал, Янцзи, Ганг. Чи допустив хлопчик помилку? Доведи.
Зроби підсумки
Євразія — найбільший материк нашої планети. Він розташований переважно у Східній і майже повністю в Північній півкулях Землі й лежить у всіх теплових поясах. Євразію омивають усі чотири океани. На материку переважають рівнини. Із заходу на схід через усю територію південної частини простягаються гори. У Євразії багато великих річок та озер, значні поклади корисних копалин. ЦІкавинка для допитливих
Назва «Європа» походить від фінікійського слова «захід», а «Азія» — від ассірійського слова «схід». Уявлення про них як різні частини світу склалося в сиву давнину, значно раніше, ніж люди дізналися про справжні розміри всього материка.