укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 20 » Міфологічна тема
15:40
Міфологічна тема

Міфологічна тема

У давнину свої уявлення про походження людини, світу люди перетворювали в міф. В античній міфології (у Давніх Греції та Римі) численні боги були схожі на людей. Але вони уявлялися досконалішими і прекраснішими. Образи античних богів надихали не лише античних митців.
Художники наступних століть також часто зверталися до міфічних сюжетів. Твори живопису, графіки, скульптури, присвячені античним сюжетам, належать до міфологічного жанру. У них художники іноді зверталися до алегорії - інакомовності. Образ плодючої Землі чи Правосуддя могли зобразити у вигляді жінки, а водяну стихію - у вигляді чоловіка. Так, давньогрецький бог Марс означав війну (адже він був богом війни), бог Посейдон чи наяди — водну стихію. Правосуддя й досі символізує Фіміда - богиня з терезами, зав'язаними очима і мечем.
Античні образи й сюжети знову стали дуже популярними в XV—XVI ст. Вони надавали натхнення Боттічеллі та Рафаелю, Мікеланджело та Тиціану.
В академіях мистецтв, що виникли в європейських країнах, протягом XVII-XVIII ст. міфологічний жанр вважали «піднесеним», «ідеальним», що втілював уявлення про гармонію і красу. До цього жанру зверталися видатні художники минулого: Веласкес, Рубенс, Рембрандт.
Сюжети античності трапляються в українських художників, чиє життя було пов'язане з Санкт-Петербурзькою академією мистецтв. Вони є у творчості Т.Г. Шевченка. Героїв античних міфів можна знайти у творчості художників, скульпторів XX ст.
На початку XIX ст. художники (а також поети і письменники) згадали про те, що греки і римляни були не єдиними давніми народами у світі і, головне, не єдиними предками сучасних європейців. Французи і англійці почали захоплено збирати і вивчати міфи і легенди кельтів, німці - давніх германців, українці і росіяни - давніх слов'ян. З'ясувалося, що в цих легендах, переказах, казках також чимало цікавих персонажів і сюжетів. Сучасні живописці, графіки і скульптори також нерідко звертаються до них.
1. Яких античних богів ви можете назвати? Що, на вашу думку, вони могли б символізувати?
2. Чи знаєте ви якихось персонажів давньослов'янської міфології? Як їх можна було б зобразити?
Намалюйте композицію-силует у стилі грецького вазопису.
Інструменти та матеріали: аркуш паперу, гуашеві або акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі.
План роботи:
•   На аркуші паперу скомпонуйте зображення.
•   Вирішіть, які зображення будуть більші, а які - менші.
•   Підготуйте малюнок до подальшої роботи: зітріть усі допоміжні лінії, які ви використовували для побудови, зайві лінії.
•   Зафарбуйте силуети або тло темною фарбою, створюючи силует.
Вазопис
Надзвичайно багато зображень на міфологічну тему збереглося в давньогрецькому вазописі. Греки виготовляли прекрасні посудини дуже різних форм і завжди майстерно їх розписували особливою непрозорою І блискучою чорною фарбою (лаком), секрет виготовлення якої й досі остаточно не розкрито. Іноді додавали також інші фарби (наприклад, білу).
Давньогрецький вазопис різних часів, звичайно, не є однаковим. У VI ст. до н. є. він був чорнофігурним, тобто всі постаті і предмети були чорними (їх малювали лаком), а тло - кольору обпаленої глини (його залишали чистим). V наступному столітті виник червоно-фігурний вазопис. Тут усе було навпаки - тло вкривали лаком, залишаючи лише силуети постатей і предметів (отже, вони тепер були червонуватими на чорному тлі), а потім дуже тонким пензликом промальовували всі додаткові деталі - риси обличчя, волосся, складки одягу, прикраси та ін.
Давньогрецькі посудини - не звичайні побутові речі, але чудові розписи перетворили їх на справжні твори мистецтва, якими пишаються нині найвідоміші світові музеї.