укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Мішані ліси (Полісся)
17:33
Мішані ліси (Полісся)

Мішані ліси (Полісся)

Пригадай! Що таке ліс? Які листяні і хвойні дерева ти знаєш? Чи є у твоєму рідному краї ліси? Назви рослини і тварини лісу.
Знайди на карті природних зон України (с. 170) зону мішаних лісів. Яким кольором вона позначена? Що ти можеш розповісти про цю зону, використовуючи карту?
Зона мішаних лісів розташована у північній частині України на Поліській низовині. її ще називають Українським Поліссям. Займає вона майже п'яту частину території країни. Весна у зоні мішаних лісів прохолодна, літо тепле й вологе. Осінь дощова, зима сніжна, не дуже холодна, з відлигами.
На рівнинній території Полісся багато річок, боліт і озер. Майже всі річки є притоками Прип'яті (притоки Дніпра) і Дніпра. Завдяки значній кількості опадів річки повноводні, з повільною течією і заболоченими берегами. Навесні під час танення снігів на них бувають тривалі повені. Дощова і тала вода повільно просочується в ґрунт, тому утворюються болота. Найбільше заболочені західні й північні райони Полісся. Тут знаходяться відомі Шацькі озера, які об'єднують близько ЗО різних за площею озер. Підземні води живлять річки, озера і болота. Подекуди вони виходять на поверхню численними струмками. На території мішаних лісів розташована і велика штучна водойма — Київське водосховище.
Полісся багате на корисні копалини. На півдні краю є родовища гончарної глини, крейди, гранітів, поклади самоцвітних каменів (бурштину, гранатів тощо). Природним багатством усього Українського Полісся є торф.
Ґрунти в цій природній зоні малородючі. Майже на усьому Поліссі підзолисті ґрунти, на болотах — болотні, а по берегах річок — піщані. Трапляються і сірі лісові ґрунти.
Майже на третині території Полісся ростуть хвойні (соснові) і мішані ліси. Світлі соснові ліси зустрічаються рідко.
У лісах рослини ростуть ярусами. Верхній ярус утворюють дерева. На півночі Полісся — це сосна звичайна і дуб звичайний; у теплішій південній частині ростуть також береза, граб, клен, липа, вільха, осика і верба. На крайньому заході зустрічається ще й бук. Середній ярус — підлісок — утворюють кущі шипшини, барбарису, терну, вовчих ягід, ліщини, малини й ожини. На заболочених місцях ростуть брусниця і чорниця. Нижній ярус формують трав'янисті рослини: підсніжники, анемони, проліски, ряст, сон-трава. Вони зацвітають першими. Пізніше квітнуть тіневитривалі рослини — конвалія, фіалка, квасениця. Розростаються копитняк, барвінок, суниці, мохи й папороті. На лісових галявинах і узліссі зростають звіробій, ромашка, Іван-чай, деревій. Тут можна побачити лікарську рослину рододендрон жовтий і рослини, занесені до Червоної книги України: березу низьку, меч-траву болотну, ломикамінь болотний, журавлину дрібноплоду.
Опале листя і відмерлі трав'янисті рослини утворюють лісову підстилку. Вона затримує вологу в ґрунті, поступово перегниваючи, перетворюється на перегній. Полісся — це край грибів.
Тваринний світ мішаних лісів багатий і різноманітний. Тут живуть козуля, заєць, білка, лисиця, лось, кабан, вовк, борсук, їжак, куниця лісова, горностай. На півдні Полісся трапляється також лісовий кіт, а на півночі — рись. Тут водяться лісові й польові миші. Біля лісових водойм селяться бобри, ондатри, видри.
У лісі й на узліссі живуть гадюки й ящірки. З водоймами пов'язане життя вужів і жаб. У річках і озерах багато видів риб.
На рослинах, під корою дерев та в лісовій підстилці живе багато комах, які є кормом для тварин, зокрема птахів. Більшість лісових птахів — перелітні. Це зозулі, солов'ї, шпаки, мухоловки, іволги. На лісових озерах і болотах можна зустріти лелеку, журавля, лебедя, дику качку. Постійно мешкають у лісах тетерук, глухар, рябчик, дятел, сіра сова.
Поміркуйте! Чому зону мішаних лісів називають краєм озер і боліт? Чому рослини в лісах ростуть ярусами?
Обговоріть! Які взаємозв'язки існують між організмами в лісі? Складіть 1-2 ланцюги живлення.
Зона мішаних лісів, Полісся.
Перевір свої знання
1. Де на території України розташована зона мішаних лісів?
2. Яка погода в цій зоні?
3. Які форми земної поверхні, корисні копалини й ґрунти характерні для зони мішаних лісів?
4. Які рослини ростуть на Поліссі?
5. Допоможи Наталочці назвати тварин, які живуть у зоні мішаних лісів. Розподіли їх на групи: рослиноїдні, хижі, всеїдні.
Зроби підсумки
Зона мішаних лісів (Полісся) розташована на півночі України. її поверхня рівнинна. На Поліссі багато річок, озер, боліт та штучних водойм. Ґрунти не дуже родючі. Із корисних копалин тут є торф, глина, крейда, граніт, самоцвітні камені тощо. Рослинний і тваринний світ різноманітний.