укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Місяць - природний супутник Землі
15:28
Місяць - природний супутник Землі

Місяць - природний супутник Землі

Пригадай! Що називають супутником планети? Що ти знаєш про Місяць?
Місяць — природний супутник Землі, найближче до неї нерозжарене небесне тіло кулястої форми. Відстань від Землі до Місяця складає приблизно 384 тис. км, що майже у 400 разів менше, ніж від Землі до Сонця. Порівняно із Землею, діаметр Місяця приблизно в 4 рази менший, а маса — у 81 раз менша.
На поверхні Місяця є гори, рівнини й западини — кратери, утворені внаслідок падіння метеоритів.
На Місяці немає повітряної оболонки й води. Удень його поверхня нагрівається до +110 °С, а вночі охолоджується до -180 вС.
Місяць обертається навколо своєї осі, навколо Землі і разом з нашою планетою навколо Сонця. Один оберт навколо Землі він здійснює за 27 діб, а навколо своєї осі — майже за ЗО земних діб. Обидва оберти відбуваються в одну сторону, тому Місяць завжди повернутий до Землі одним боком.
Поміркуй! Чому вигляд Місяця на небі постійно змінюється?
Місяць світиться лише відбитим сонячним світлом, тому на небі видно лише його освітлену частину. Якби природний супутник нашої планети сам випромінював світло, ми завжди бачили б його кулястим. Видимі із Землі форми Місяця називають фазами. У фазу нового Місяця його не видно, диск повністю темний. Місячний серп, що поступово збільшується, називають молодиком. Його ми бачимо з правої сторони місячного диска. Наступна фаза — перша чверть Місяця: на небі видно половину місячного диска з правого боку. У фазу повного Місяця його диск цілком освітлений. Під час фази останньої чверті Місяця знову видно половину місячного диска, але з лівого боку.
Порівняйте! Чим подібні Місяць і Сонце? Чим відрізняються?
Обговоріть! Чи можливе життя людей на Місяці? Місяць, фази Місяця.
Перевір свої знання
1. Порівняй Місяць і планету Земля. Назви їх спільні та відмінні ознаки.
2. Чому ми бачимо лише один бік Місяця?
3. Поясни причину зміни фаз Місяця. Який вигляд має природний супутник Землі в кожній фазі.
4. На думку Наталочки, Місяць і Сонце приблизно однакові за розмірами. Чи права дівчинка? Чому?
Зроби підсумки
Місяць — нерозжарене космічне тіло кулястої форми. Це єдиний природний супутник нашої планети, значно менший від неї за розмірами. Місяць постійно обертається навколо своєї осі, навколо Землі і разом із нею навколо Сонця. Він завжди повернутий до Землі одним боком. Фази Місяця — це зміни видимої із Землі освітленої частини його поверхні.
Цікавинка для допитливих
Трапляється, що Земля затуляє Місяць від сонячного світла і кидає на нього свою тінь. Це явище називають місячним затемненням. Давньогрецький учений Аристотель помітив, що тінь від Землі, яка падає на повний Місяць, завжди кругла. Це дозволило йому зробити висновок, що Земля має кулясту форму.
Разом із дорослими ввечері в ясну погоду розглянь Місяць. У якій фазі він знаходиться? Замалюй побачене в зошиті.