укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Моря України - Чорне й Азовське
17:26
Моря України - Чорне й Азовське

Моря України - Чорне й Азовське

Пригадай!  Як позначають на фізичній карті моря? Які моря омивають береги України?
Подорожуючи найбільшими річками України, ти обов'язково потрапиш до моря. Територію нашої держави омивають два моря — Чорне й Азовське.
Розглянь фізичну карту України (на форзаці). Знайди і покажи на ній моря.
Розглядаючи карту України, ти можеш припустити, що море більше за озеро. Однак це не завжди так. Деякі озера у світі значно більші за моря. Морська вода завжди солона. Але тобі уже відомо, що й озера бувають солоні. Тоді в чому відмінність між морем і озером?
Будь-яке море є частиною океану, а озеро з океаном не з'єднане. Отже, море — частина океану, яка заходить у сушу. Океани і моря з'єднуються в єдиний Світовий океан протоками.
Використовуючи фізичну карту світу, простеж зв'язок Чорного й Азовського морів з Атлантичним океаном. Розглянь контури морів. Порівняй їх за розмірами та глибиною.
Чорне й Азовське моря — це моря Атлантичного океану. Вони глибоко врізаються в сушу і з'єднані між собою Керченською протокою.
На півдні Україну омиває Чорне море. Воно глибоке й тепле. Найбільша глибина сягає понад 2000 м. Температура води влітку піднімається вище +25 °С, а взимку не опускається нижче +8 °С. Тому Чорне море не замерзає, лише подекуди в його північних затоках може утворюватися лід. Один із найбільших портів України розташований в Одесі. У Чорне море впадають майже всі великі річки України.
На південному сході береги України омиває Азовське море. За розмірами воно менше від Чорного, дуже мілке (найбільша його глибина —14 м). Через невеликі розміри й мілководність маса води в морі швидше нагрівається й охолоджується. Влітку води Азовського моря нагріваються до +30 °С І ще вище біля берегів. Взимку температура води нижча 0 °С.
Солоність води в Азовському морі менша, ніж у Чорному. З грудня по березень воно замерзає біля берегів, а в дуже холодні зими кригою вкривається вся його поверхня.
Чорне й Азовське моря є найгостиннішими куточками України. Відпочинок біля цих водойм допомагає зміцнити здоров'я і відновити сили. На їхніх берегах будують санаторії, будинки відпочинку. Цілюща морська вода і повітря приваблюють сюди тисячі людей. По морях плавають кораблі, які перевозять вантажі та пасажирів. У цих водоймах ловлять рибу, крабів, молюсків, збирають морські водорості. З морської води добувають сіль. Найвідомішими містами-курортами Чорного моря є Ялта, Алушта, Євпаторія, Одеса; Азовського — Бердянськ і Маріуполь.
Господарська діяльність людини негативно впливає на стан морів. Великої шкоди завдають їм викиди промислових підприємств, міських каналізаційних мереж тощо, змиті з полів мінеральні добрива та отрутохімікати, аварії суден, які спричиняють потрапляння у воду нафти і мазуту. Це призводить до забруднення вод, загибелі морських мешканців, поширення бактерій, які викликають захворювання в людей. Тому моря потребують охорони.
Обговоріть! У чому полягає значення морів у житті людей? Запропонуйте заходи, спрямовані на охорону морів.
Чорне море, Азовське море.
Перевір свої знання
1.  Що таке море?
2.  Назви і порівняй моря, які омивають береги України.
3.  Дмитрик і Наталочка стверджують, що море — джерело здоров'я людей. Чи погоджуєшся ти з думкою дітей? Чому?
4.  Чому моря потребують охорони? Зроби підсумки
Україну омивають два моря — Чорне й Азовське. Це моря Атлантичного океану. Моря відіграють важливе значення в житті людей. Вони потребують охорони. Цікавинка для допитливих
Деякі вчені вважають, що свою назву Чорне море отримало через те, що під час шторму вода в ньому надзвичайно темніє.
Використовуючи додаткові джерела інформації, підготуй розповідь про море, на якому хочеш побувати.