укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 11 » Музика Карпат
12:07
Музика Карпат

Музика Карпат

Неповторна велич і краса Карпат натхненно оспівана українськими митцями. Споконвіку тут дбайливо зберігаються і передаються від покоління до покоління самобутні народні традиції.
Серед музичних творів, побудованих на карпатському фольклорі, - відома вам «Гуцульська рапсодія» Георгія Майбороди, в основі якої лежить мелодія пісні «Верховино, світку ти наш».
Українська народна пісня «Верховина, світку ти наш» на вірші М. Устияновича у виконанні Квітки ЦІсик
Поясніть жанрові відмінності між заспівом І приспівом. Яку роль у цій пісні відіграє коломийка?
Звучання коломийки як перлини карпатського фольклору надає пісні самобутнього забарвлення. Тісні зв'язки з фольклором притаманні творчості багатьох сучасних українських композиторів.
Мирослав Скорик - відомий український композитор-новатор, диригент. Чимало його творів побудовано на карпатському фольклорі, яким він дуже захоплювався і який ретельно вивчав. Щоб опанувати його автентичні форми, композитор здійснював тривалі експедиції у найвіддаленіші куточки Карпат. Народна тематика в музиці Скорика набула нового счас-ного звучаннями.
Уперше композитор яскраво заявив про себе в музиці до видатного фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Поставлений у 1964 році до 100-річчя письменника Михайла Коцюбинського, цей фільм став легендою українського поетичного кіно.
В основі сюжету трагічна історія кохання гуцульських «Ромео» і «Джульєтти» - Івана та Марічки, які належать до ворогуючих родин. У фільмі багато музики: звучать мелодії гір, лісів, струмків і водограїв; обряди та звичаї відтворюються народними виконавцями у первозданному вигляді, а їхньою основою є коломийки - поширений на Гуцульщині жанр народної пісні. У кожній коломийці переживання героїв поєднані з образами карпатської природи. Цей поетичний прийом пов'язаний з давніми віруваннями тих часів, коли люди не віддаляли себе від довкілля.
Вважається, що за цим фільмом можна вивчати гуцульський фольклор. Хоча М. Скорик написав лише частину всієї музики до кінострічки, вона гармонійно вплітається в загальне фольклорне звучання.
Поєднання зразків гуцульського фольклору із сучасними засобами виразності є характерною ознакою творчого стилю композитора. Після роботи над фільмом «Тіні забутих предків» він продовжує музичне втілення фольклорних образів у «Гуцульському триптиху» - трьох завершених музичних картинах на цей сюжет: «Дитинство», «Іван і Марічка», «Смерть Івана».
Мирослав Скорик. «Іван І Марічка» (II частина «Гуцульського триптиха»)
Запитання та завдання
- Чим збагатило вас знайомство з творчістю М. Скорика? У чому, на вашу думку, полягає самобутній стиль його музики?
- Пригадайте відомі вам пісні українських композиторів про карпатський край.
- Завдяки яким музичним інструментам музика Карпат набуває особливого яскравого колориту?
Українська пісенна культура - явище унікальне та яскраве. Українську пісню легко виділити у загальному музичному звучанні, и мелодійність і краса, щирість і задушевність зворушують до глибини душі.
Які українські пісні ви полюбляєте співати і слухати - народні чи створені композитором?
Пісні яких українських композиторів вам запам'яталися? Чим вони вам сподобалися?
Наче з бездонного джерела народної пісенності черпають українські митці свої прекрасні задушевні мелодії. XX століття подарувало українській культурі цілу плеяду талановитих композиторів-піснярів, майстрів ліричної пісні: Платон Май-борода, Ігор Шамо, Олександр Білаш, Ігор Поклад, Володимир Верменич, Іван Карабиць.
Лірична пісня - різновид музично-поетичної творчості, що виражає почуття людини.
Вважається, що історія сучасної ліричної української пісні розпочалася з натхненної «Пісні про рушник» Платона Майбороди. Більшість творів митця написані на вірші Андрія Малишка, з яким композитора пов'язувала багаторічна дружба і співпраця. У творчому тандемі з'явились незабутні ліричні шедеври: «Пісня про вчительку», «Київський вальс», «Стежина».
Серед найвідоміших пісень Олександра Білаша - «Два кольори» на вірші Дмитра Павличка, «Ясени», «Прилетіла ластівка» на вірші Михайла Ткача та інші перлини сучасної української пісенності.
«Києве мій» Ігоря Шамо на вірші Дмитра Луценка - один із музичних символів нашої прекрасної столиці.
Незабутні чудові мелодії Ігоря Покладе - «Чарівна скрипка», «Доброго ранку», «Пісня про матір» - натхненні гімни життю і любові. Вони стали справжньою класикою української пісні, традиції якої продовжили талановиті творці сучасної української музики: Володимир Івасюк, Михайло Чембержі, Тарас Петри-ненко, Геннадій Татарченко, Олександр Злотник, Микола Мозговий.
Історія української естрадної пісні починається з творчості Володимира Іваскжа. Його знаменита «Червона рута» стала не лише символом української естради, а й справжнім національним музичним символом. В основі поетичного змісту - гуцульське повір'я про чарівну квітку, що зацвітає раз на двадцять років і приносить щастя тому, хто її знайде.
Джерелами натхнення для Івасюка завжди були краса його рідної буковинської природи та народна пісня. «...Кожна пісня - це перлина. Я не розумію, як можна вважати себе музикантом або просто культурною людиною і не знати українського фольклору... Для мене український фольклор - підручник, написаний геніальним автором»,- говорив митець.
«Водограй» - одна з найкращих пісень Івасюка. У ній звучать карпатські мотиви, а побудова традиційна для багатьох народних пісень: заспів наспівного характеру змінює запальний танцювальний приспів.
«Івасюк зробив для України набагато більше, ніж цілі творчі спілки. Масштаб цієї постаті дорівнює Шевченковій»,- зазначає Т. Петриненко. Життя талановитого митця трагічно обірвалося в 1979 році. Його загадкова загибель на злеті, у розквіті творчих планів болем відгукнулася у віршах і піснях його друзів.
«Орфеєм синіх гір» називав В. Івасюка його друг - прославлений український співак Назарій Яремчук. Пам'ять про талановитого пісняра увічнена в назві музичного фестивалю «Червона Рута», який, починаючи з 1989 року, проводиться в Чернівцях та інших містах України. Пісні Івасюка звучать у нашій країні та за її межами, розповідаючи світові про співучий і талановитий український народ. Вони несуть людям «добро, мир і злагоду», як і мріяв славетний український пісняр.
Запитання та завдання
* Чи можна стверджувати, що джерелом творчості українських компози-торів-піснярів є народна пісенність?
* Як ви розумієте виспів Миколи Гоголя: «Пісні для України - все: і поезія, й історія, І батьківські могили. Хто не пройнявся ними глибоко, той нічого не дізнається з минулого цієї квітучої країни».
* Поміркуйте, що можна дізнатися про наш народ, познайомившись Із піснями українських композиторів.
* Які з них близькі вам за змістом і характером звучання?

ГДЗ 7 клас українська мова
Підручники 7 клас хімія