укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Народне мистецтво витинанки
13:37
Народне мистецтво витинанки

Народне мистецтво витинанки

У творах декоративно-ужиткового мистецтва за допомогою символічних знаків в орнаментах, візерунках, різноманітних стилізованих зображеннях закодовано народне світосприйняття- Все, що наші предки вважали важливим, вони любовно зберігали, зашифровували у вигляді символів і передавали нащадкам. Ми можемо не знати значення цих символів, але, коли беремо в руки вишитий рушник або писанку, в нас прокидається пам'ять роду (її ще називають генетичною пам'яттю) І на душі стає світло й радісно.
В українській народній творчості доволі поширене символічне зображення Дерева життя, або так званого Вазона. Дерево життя — це своєрідна модель Всесвіту, символ гармонії, життєдайних сил, духовного зростання і безсмертя.
Верхівка дерева символізує сферу богів і небесні світила, середина — життя людей і звірів, а нижня (коріння) — основу І початок світу. Окрім стовбура з гіллям, зображають також представників фауни і фантастичних Істот. Обов'язково в композиції є земля або горщик, який символізує землю.
Дерево життя — найпопулярніше зображення у народному мистецтві витинанки.
Витинанка — художній твір декоративно-ужиткового мистецтва у вигляді вирізаної з паперу орнаментованої або сюжетної композиції. За технологічними прийомами виготовлення та художніми особливостями витинанки поділяють на ажурні (зображення проглядається у прорізах) і силуетні (зображення виступає плямою); прості (вирізані з одного аркуша паперу) та складені (аплікативні: їх вирізають і складають з кількох аркушів паперу, тому вони часто поліхромні).
Запам'ятай! Виготовлення витинанки переважно пов'язане з урахуванням осі симетрії (симетричність зображення).
Вазонова композиція — найулюбленіший художньо орнаментований мотив у народному декоративному мистецтві- Сюжет такої композиції — образна символічно-знакова модель світобудови — Дерево життя.
Пригадай, що символізує кожна Із трьох частин Дерева життя і як їх зображають народні майстри: крона — небесний світ (християнські символи, небесні світила, птахи); середня частина стовбура з гіллям — земний світ (люди, звірі); коріння — підземний світ, вода з її мешканцями (водоплавні птахи, риби, змії).
Художньо-творча діяльність
Перш ніж розпочати роботу, пригадай правила користування ножицями.
Творче завдання. Виконай симетричну вазонову композицію у техніці витинанки. Працюй так:
•  Склади прямокутний аркуш паперу навпіл — лінія згину буде віссю симетрії твоєї композиції.
•  Продумай сюжет.
•  3 одного боку від осі симетрії виконай олівцем контурний рисунок половини композиції.
•  Виріж силуетне зображення за контурним рисунком.
•  Розгорни витинанку і наклей на картон.
Архітектура — мистецтво проектування, моделювання, спорудження та художнього оздоблення будівель. Це один із пластичних видів мистецтва, що гармонійно формує просторове середовище.
Основним завданням архітектури як будівельного мистецтва є створення споруд, які відповідають утилітарним та духовно-естетичним потребам людини. Архітектурно й художньо оформлений зовнішній вигляд будівлі називають екстер'єром.
Ти вже знаєш, що в будівельному мистецтві над створенням архітектурної споруди працює значна кількість людей різних спеціальностей. Пригадай, які це фахівці та в чому полягають особливості їхньої професійної діяльності.
Розглянь ілюстрації. Зверни увагу на засоби художньої виразності зображених споруд. Визнач, до якого виду архітектури належить кожна будівля.
Архітектура, як і будь-який вид мистецтва, здатна вражати, викликати певний емоційний відгук, пригнічувати або вселяти оптимізм. Так, одні споруди здаються нам важкими, суворими й похмурими, а інші, навпаки, — привабливими, світлими й легкими.
Створюючи художній образ будівлі, архітектор насамперед враховує її призначення й особливості ландшафту; дотримується принципів доцільності, міцності та зручності; значну увагу приділяє пропорціям, ритмічним повторенням елементів та декоративному оздобленню.
Довершені, чіткі художньо-образні форми притаманні культовим спорудам. Архітектура храмів із плином часу змінювалася відповідно до розвитку зодчества в різних країнах і набувала яскравих національних ознак.
Розглянь ілюстрацію та опиши свої враження. Визнач, які елементи створюють виразний художній образ культової споруди.
У мультиплікаційних фільмах І на сторінках книжок доволі часто можна побачити зображення вишуканих палаців, стародавніх фортець, фантастичних споруд І дивовижних будиночків, у яких мешкають казкові герої.
Пригадай свою улюблену казку І назви персонажа, який тобі найбільше подобається. Спробуй уявити оселю цього героя.
Художньо-творча діяльність Творче завдання. На основі власних уявлень створи образ будинку для улюбленого казкового персонажа. Техніку виконання вибери за бажанням: живопис гуашшю, графічну техніку, колаж або паперову пластику. Працюй так: » Продумай художній образ казкової споруди.
*  На аркуші паперу контурними лініями намалюй силует будинку, дотримуючись пропорцій; зверни увагу на композиційне розташування зображення.
*  Домалюй архітектурні деталі (вікна, двері, сходи, балкон тощо) і декоративні елементи.
*  На завершення можеш зобразити персонажа, який мешкає в цьому будинку.
Інтер'єр — це облаштований відповідно до призначення внутрішній простір архітектурної споруди.
Важливими складовими створення образу Інтер'єру будь-якого приміщення є форма і колірне рішення елементів будівельної конструкції (стіни, вікна, двері, підлога, стеля), композиційне розташування меблів та інших речей, освітлення й декор. Узагалі, інтер'єр помешкання може багато розповісти про смаки й уподобання господаря, його професію, добробут і навіть характер.
Останніми роками значної популярності набула професія дизайнера Інтер'єру. За бажанням замовника дизайнер розробляє проект майбутнього Інтер'єру на основі єдності прагматичних і художніх ідей та рішень.
Запам'ятай! Основними принципами функціонального та естетичного облаштування Інтер'єру є:
•  безпека, доцільність та зручність;
•  краса, єдність художнього стилю й відповідність призначенню (для роботи, відпочинку, спорту, тощо).                                                 
З давніх-давен, відколи людина почала зводити житло, вона намагалася облаштувати його відповідно до призначення та власних уявлень про красу й доцільність. Традиційне житло різних народів відрізняється не тільки формою, а й внутрішнім змістом, оскільки інтер'єр в художньо-образній формі відображає національні традиції, символи, життєві правила, звичаї та обряди.
Самобутнім, унікальним явищем української матеріальної і духовної культури є селянська хата.
Найважливішим елементом інтер'єру традиційної української хати була піч. У кутку навпроти печі стояв стіл, застелений вишитою скатертиною. Біля столу попід стіною ставили дерев'яну різьблену лаву. Вікна, ікони, картини чи фотографії на стінах прикрашали вишитими рушниками.
Коли народжувалася дитина, до міцної балки, яка підтримувала стелю, підвішували колиску.
Також неодмінним атрибутом інтер'єру була скриня, в якій господиня зберігала постіль, рушники, прикраси та різні цінні речі.
Художньо-творча діяльність
Інтер'єр селянської хати можна побачити в експозиції музею народної культури та побуту, на картинах відомих українських мистців або на ілюстраціях до літературних творів.
Спробуй себе в ролі художника і відтвори інтер'єр традиційної української хати засобами графіки або живопису (за вибором).
Творче завдання. Перш ніж розпочати роботу, розглянь схеми лінійної перспективи побудови інтер'єру.
Ескіз інтер'єру
Працюй так:
• Продумай, які елементи Інтер'єру ти зображатимеш у своїй композиції та як їх розташуєш.
» Вибери відповідний формат аркуша паперу (тонованого або кольорового).
Зобрази інтер'єр з урахуванням межі зламу (підлога — стіна).