укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 27 » Навколо міфів
11:42
Навколо міфів

Навколо міфів

Важко переоцінити значення давньогрецької міфології для європейської культури. Годі й намагатися назвати всі твори, що виникли за різних часів на основі її сюжетів і образів. Закарбовані в давньогрецьких міфах уявлення про гармонію, красу, моральні закони, єдність людини з Усесвітом стали підмурівком європейських цінностей.
У своєму вірші «Боги Еллади» видатний німецький поет кінця XVIII — початку XIX ст. Фрідріх Шиллер уподібнює світ давньогрецької міфології до ідеалу «золотої доби», який незворотно пішов у минуле:
Інший світ за вашого правління Був, Еллади світлої боги! Ви вели блаженні покоління На казкові щастя береги. Люди ще були тоді, як діти, — Радісні, безхитрісні, прості, У вселенськім храмі Афродіти Всі вклонялись красоті. (...)
Так пішли, узявши все високе. Все прекрасне, чим душа жива. Всі кольори, всі життєві соки, Нам лишивши сиомини-слова...1
А сучасна українська поетеса Ліна Костенко захоплюється дивовижними перетвореннями, якими напрочуд багата давньогрецька міфологія:
Бо древній грек, хоч віку й молодого, а знав, що світ складається із див, що кожен є собою ненадовго, — все хтось когось на щось перетворив...
1. Що   оспівус   Шиллер   в   наведеному   уривку   з   поезії   "Боги Еллади"? Як ни розумієте зміст двох останніх рядків? 
2. У відомих вам давньогрецьких міфах знайдіть докази на користь думки, поетично висловленої в уривку з вірша Л. Костенко.
Боги   й   герої   Еллади   надихнули   багатьох   художників
і скульпторів різних часів і країн. До образу Прометея зверталися,  зокрема, Мікеланджело, Тиціан,  Рубенс, Рібера, Сальватор Роза, Йордане; до образу Геракла — Поллайоло, Лукас Кранах Старший, Веронезе, Тінторетто, Рені... Чимало шедеврів образотворчого мистецтва було присвячено Ікару, Орфею, Нарцису та іншим персонажам давньогрецької міфології.
1. Який епізод міфу про Прометея зображено на картинах Якоба Йорданса та Гюстава Моро? Які моменти оповіді й особливості образу Прометея увиразнив кожний з митців? І   Який епізод міфу про Орфея га Кврідіку зображено на картині Паскаля Даньяна-Бувере? Де перебуває герой — у земному чи в підземному світі? Як на полотні відтворено відчай і скорботу
співця?
3. Як на картині Караваджо передано захоплення Нарциса власною вродою? Зверніть увагу на композицію1 цього твору. Якого ефекту досягнув автор, зосередивши увагу на Нарцисі та його відображенні у воді?
Сюжети давньогрецьких міфів утілилися у творчості Глюка, Бетховена, Ліста, Скрябіна та інших  видатних  компози-
торів. Переосмислюючи давні оповіді, кожен з митців додав дещо попе до сприйняття загальновідомих образів.
Так, у знаменитій опері Крістофа Глюка «Орфей і Бврідіка» Орфей постає не лише геніальним співцем, а й справжнім героєм, який заради кохання наважився кинути виклик самій смерті. Саме тому велику увагу композитор приділяє похмурому підземному світу, з якого Орфей марно намагається визволити дружину.
Тим часом у симфонічній поемі2 «Орфей» Ференца Ліста основний наголос зроблено на духовних шуканнях Орфея. Ця тема обіймає і мотив пізнання таємничого Всесвіту, і мотив пошуків коханої, і мотив марних спроб наблизитися до ідеалу, уособленням якого постає Еврі-діка. Образ Еврідіки втілений у мелодії, що затухає, поступаючись темі Орфея, яка утверджує перемогу творчості над горем і розлукою.
Інша симфонічна поема Ліста присвячена Прометею. Композитор відчуває легендарного богоборця як згусток енергії та незламної волі. Титанічну вдачу Прометея в його творі увиразнюють мотиви, що передають безмежність космічного простору, сяйво ідеалу людського щастя, безмір страждань героя. Прометей Ліста вивищується над людьми, але водночас є уособленням їхніх шляхетних прагнень.
1. Який зі згаданих музичних творів ви б хотіли прослухати? Чим він вас зацікавив? 2. Підготуйте виступ з музичним супроводом на одну із запропонованих тем: «Різні музичні версії образу Прометея»; «Осучаснена версія історії про Орфея та Еврідіку в рок-опері О.Журбіна та Ю.Димитріна (1975)».
Підсумнове питання і завдання
Перший рівень
1. Наведіть приклади художніх образів.
2. Хто такий Геракл?
3. Про що опошляють давні міфи?
Другий рівень
1.  Чим міф відрізняється від казки?
2.  Який подвиг здійснив Прометей? Заради чого титан пожертвував собою?
3.  Як міфи різних народів пояснюють походження світу й людей?
Третій рівень
1.  Наведіть приклади календарних міфів і стисло перекажіть їх. Як у цих творах обожнено сили природи?
2.  Які людські вади засуджено в міфі про Нарциса?
3.  Які чесноти уславлено в образах Прометея та Геракла? Чому, на вашу думку, ці образи стали «вічними»?
Четвертий рівень
1.  На прикладах переказу давньогрецького міфу про Прометея та репродукцій картин з рубрики «У світі мистецтва» поясніть відмінності між словесним і живописним образами.
2.  Розкрийте основну думку міфу про Дедала та Ікара.
3.  Схарактеризуйте поширені в різних міфологіях мотиви космічного яйця, «золотої доби» та всесвітнього потону.
Клуб книголюбів
1.  Порівняйте! Порівняйте давньоіндійський міф про створення світу з китайським і слов'янським міфами на ту саму тему. Визначте спільно й відмінне в цих сюжетах.
2.  Знайдіть! Знайдіть народні казки, у яких є образ чарівного яйця. Порівняйте його з образом космічного яйця в давньоіндійському міфі про створення світу.
3.  Робота в парах. Подискутуйте! Опрацюйте одне з поданих завдань. Стисло занотуйте основні міркування й докази на користь своєї позиції.
A.  Поясніть, як ви розумієте думку Стефана Цвайга про те, ідо книжка є «брамою у світ».
Б. Уявіть, що Поет, Художник і Композитор засперечалися, який «будівельний матеріал» ліпший: фарба, музичний звук чи слово. Які аргументи міг би навести кожен із них, обстоюючи свою думку? Як би ви розсудили їхню суперечку?
B.  Нині поширилася думка, що людство розвивається під прапором прогресу і кожна наступна доба наближає його до ідеалу щастя й справедливості. Тим часом у давніх міфах про «золоту добу» висловлено протилежну ідею: цей ідеал залишився в минулому, і з плином часу людська спільнота дедалі більше від нього віддаляється. Підготуйте аргументи на користь кожної з наведених думок. Спираючись на них, проведіть у класі дискусію на тему «"Золота доба" — минуле чи майбутнє людства?».
Теми творів
1. «Велич подвигу Прометея».
2.  «Від чого застерігають давньогрецькі міфи про Нарциса та Ікара?»
3.  «Чим цікаві давні міфи сучасному читачеві?»

Літературний навігатор