укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Незвичайні матеріали художника-скульптора
13:32
Незвичайні матеріали художника-скульптора

Незвичайні матеріали художника-скульптора

Для створення художніх образів скульптори часто використовують природні матеріали. Форму майбутньої скульптури їм підказують коріння й гілля дерев, каміння, мушлі і морська галька, а також плоди різноманітних рослин.
Розглянь ілюстрації та визнач, Із яких природних матеріалів виготовлені ці фігурки.
Щоб досягти цілісності форми, рівноваги композиції, увиразнити художній образ, підкреслити в ньому головне, характерне, мистець обробляє зібраний природний матеріал та доповнює його необхідними елементами відповідно до свого задуму.
Розмаїття форм, фактур і візерунків природних матеріалів надихає художників на створення дивовижних І оригінальних скульптурних образів.
Народні умільці часто використовували природні матеріали для виготовлення цікавих поробок, у яких втілювали образи української міфології. Переважно це Істоти, пов'язані з народними уявленнями про уособлення добра і зла: домовики, русалки, мавки, упирі, чорти, відьми та ін.
Художньо-творча діяльність
Оригінальні фігурки Із природних матеріалів зайвий раз підтверджують думку, що все геніальне — просте. Пробуди свою образну уяву — і зібрані під час прогулянок у парку, в лісі, біля річки чи на березі моря дарунки природи стануть основою для створення кумедних іграшок або чудових сувенірів.
Розглянь ілюстрації, на яких зображено зразок поетапного виготовлення фігурки лісовика із природних матеріалів. У процесі створення цього образу застосовано конструктивний спосіб організації форми.
Творче завдання. Створи із природних матеріалів образ веселого лісовичка. Для роботи, окрім природних матеріалів, тобі знадобляться ножиці, шило, клей, пластилін і папір.
Працюй у вказаній на зразку послідовності, але намагайся втілити власний задум і створити оригінальну фігурку господаря лісу.
У декоративно-ужитковому мистецтві, як І в живописі, графіці, скульптурі, найважливішими засобами створення образу є художня форма, колір та композиція.
Форма — це зовнішній вигляд предмета. Відмінність декоративної манери зображення від реалістичної полягає у спрощенні, узагальненні художньої форми до геометричної фігури, силуету.
Народні майстри надають великого значення орнаментальній композиції, стилізації природних форм, а також кольору та його символіці. Завдяки декоративності зображення звичайна річ побутового призначення в умілих руках перетворюється на витвір мистецтва, що прикрашає наш побут, вносить тепло і радість в оселю.
Серед розмаїття творів декоративно-прикладного мистецтва особливе місце посідає іграшка. У доробках народних майстрів головних центрів художніх промислів України — Опішні, Косова, Києва, Вінниці, Яворова — можна помітити відмінності у манері зображення та характері виготовлення Іграшки, а також у принципах і прийомах втілення художнього образу. Не менш важливу роль тут відіграє матеріал і техніка його обробки.
Розглянь ілюстрації. Порівняй іграшки, виготовлені в різних регіонах України, за матеріалом, формою, кольором і декором.
Запам'ятай! Відмінність декоративної манери зображення від реалістичної полягає у спрощенні, узагальненні, стилізації природних форм.
Світ народної іграшки надзвичайно багатий і різноманітний. Іграшки класифікують за типом (брязкальця, свистунці, ляльки, коники, баранці тощо), матеріалом і технікою виготовлення (Із дерева, глини, соломи, тканини, тіста, сиру і т.п.). а також за призначенням (обрядово-ритуальна, Ігрова, сувенірна, ялинкова).
Серед глиняних іграшок найбільш поширеними, масовими є свистунці у вигляді птахів. Для них характерна проста, чгтка і виразна за силуетом форма, другорядні деталі відсутні; формоутворення здійснюється від загального до часткового.
Найдавнішим видом народної іграшки вважають ляльку-мотанку. Таку іграшку виготовляли із лляної тканини і ниток вузловим способом і прикрашали декоративним вбранням. Обличчя ляльки-мотанки зображували без деталей або позначали намотаним нитками хрестом.
Запам'ятай! Особливостями художньої мови народної іграшки є узагальнена декоративна форма, умовний колір і декор.
Художньо-творча діяльність
У мистецтві народної іграшки важливе місце займає анімалістична тематика. Як правило, майстри не копіюють зовнішній вигляд тварин, а художньо переосмислюють і узагальнюють форму та створюють цікаві декоративні образи.
Творче завдання. Створи образ зайчика у техніці мо-танки Із кольорової серветки або тканини.
Підготуй необхідні для роботи матеріали та інструменти: кольорову серветку, вату, нитки, ножиці, стрічки та інші елементи декору. Послідовність виконання виробу зображено на Ілюстраціях.
На завершення прикрась іграшку декором.