укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Березень » 5 » Образ. мистецтво 5 кл Урок 20. Вплив світла на колір. Малювання квітів
14:07
Образ. мистецтво 5 кл Урок 20. Вплив світла на колір. Малювання квітів

Образ. мистецтво 5 кл Урок 20. Вплив світла на колір. Малювання квітів

Мета:
•   навчальна: ознайомити учнів із впливом світла на сприйняття кольору оком людини, зміною кольору за денного чи штучного освітлення, поняттям «пленер» та роботою на пленері;
•   розвивальна: розвивати кольоросприйняття ока, уміння бачити відмінність кольорів за різного освітлення, аналізувати їх; формувати естетичні почуття, смак; активізувати творчу ініціативу учнів;
•   виховна: виховувати зацікавленість творами образотворчого мистецтва. Оснащення
•   Матеріали та інструменти: аркуші паперу, прості олівці, гумки, гуашеві або акварельні фарби, пензлі, ємності для води, серветки для витирання рук і пензлів, клейонки.
•   Зоровий ряд: репродукції картин К. Моне («Руанський собор. Західний портал. Туманна погода», «Руанський собор. Східний фасад у сонці», «Руанський собор. Портал і башта, ефект ранку. Біла гармонія», «Руанський собор. Західний портал і башта у полудень. Гармонія блакитного та золота», «Руанський собор. Фасад і башта Аль-бане. Сіра погода»).
Тип уроку: комбінований урок.

Хід уроку Образ. мистецтво 5 кл Малювання квітів
1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку
2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
•   Що таке колір? колорит?
•   Чи звертали ви увагу на те, як змінюється колір за різного освітлення?
3. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ
Учитель. Якби всі кольори зникли, складно було б відрізнити літо від осені, стигле яблуко — від нестиглого. У різні часи доби змінюються відтінки неба й землі, води й трави. Красу та розмаїття навколишнього світу ми сприймаємо завдяки вмінню розрізняти кольори.
4. ВИКЛАДЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
Учитель. Розвитку кольоросприйняття допомагає сама природа.
Колір — один із основних художніх засобів живопису. Зображення світу, що нас оточує, різних властивостей та особливостей натури в живописі передають за допомогою кольорових співвідношень та кольорових відтінків.
♦   Що є кольором з точки зору фізики і як ці знання застосовують у практиці образотворчого мистецтва?
Усю різноманітність навколишнього світу ми бачимо завдяки світлу й зору. Світло випромінюють різні розжарені тіла — Сонце, нитка електричної лампи, розжарений метал, гази, полум'я гасової лампи, вогнище та ін.,— тобто все те, що називають першоджерелами світла. Склад світла, що освітлює різні предмети, значною мірою впливає на видимий людиною колір цих предметів. Світло буває природним і штучним. Світло штучних джерел ми можемо змінити за власним бажанням, а світло природних (Сонця, Місяця) змінюється саме (ранок — полудень — вечір). Багато художників віддають перевагу роботі при природному освітленні.
♦   Мабуть, ви чули фразу:  «Художник створював цю роботу на пленері». Що ж таке пленері
Пленер (франц. en plein ail----на відкритому повітрі) — у живописі термін, який позначає передавання в картині всього багатства змін кольору, зумовлених дією сонячного світла й атмосфери. (Запис до словничків.) Пленерний живопис склався у результаті роботи художників на вільному повітрі, а не в майстерні. Французький художник К. Моне, зображуючи Руанський собор різної пори доби, передав враження того, що відбувається у певний момент — зранку, удень, увечері (демонстрування наочності). Показовість цього прикладу виявляється в таких змінних факторах, як: тепло (холод); кольоровий тон (гама); розсіяність контуру.
Зміни кольорів фарб за денного та електричного освітлення
Починати роботу на пленері краще із зображення малих рослинних форм — трав та квітів. Замальовки з натури різних рослин допомагають зрозуміти відмінності кольорів за різного освітлення (яскраве сонце, похмура погода). Якщо ви зображуєте квіти, освітлення впливає на колір кожної пелюсточки. Тому необхідно уважно вдивлятися у колір (чи пелюсточка освітлена, чи знаходиться у тіні).
Фізкультхвилинка
5. САМОСТІЙНА ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ
Варіант № 7. Замальовка з натури квітки у вазі чи кімнатної квітки в горщику
Варіант № 2. На аркуші паперу, поділеному навпіл, зобразити два однакових пейзажі, але за різного освітлення (день — ніч)
6. АКТУАЛІЗАЦІЯ НАБУТИХ ЗНАНЬ
♦   Чи є правильним вислів художника М. П. Кримова: «Характер освітленості впливає на відношення кольорів за світлотою, відіграє визначальну роль у живописі — від їх правильного розподілу залежать такі властивості зображення, як цілісність, побудова простору, форми, матеріал»? Аргументуйте свою відповідь.
♦   Яким стає колір за штучного освітлення (теплішим чи холоднішим)?
♦   Як зміниться колір, якщо для штучного освітлення ми оберемо лампу денного світла?
7. Підбиття уроку. Образ. мистецтво 5 кл Малювання квітів
1. Підбиття підсумків (загальна оцінка уроку).
2. Визначення завдання для підготовки до наступного уроку: спостерігати за тим, як змінюється вигляд однакових предметів, що розташовані ближче до нас та далі від нас (чи змінюється їх забарвлення сонячної, похмурої, дощової погоди); принести аркуші паперу, прості олівці, гумки, акварельні фарби, пензлі.
3. Проголошення уроку завершеним.