укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Березень » 7 » Образ. мистецтво 5 кл Урок 26. Орнаментальна композиція
10:45
Образ. мистецтво 5 кл Урок 26. Орнаментальна композиція

Образ. мистецтво 5 кл Урок 26. Орнаментальна композиція

Мета:
•   навчальна: ознайомити учнів з орнаментом та його видами, правилами створення орнаментів; навчити створювати орнаменти на основі стилізації природних форм;
•   розвивальна: розвивати образне мислення, аналітичні здібності; формувати естетичні почуття, смак; активізувати творчу ініціативу учнів;
•   виховна: виховувати любов до природи, творів образотворчого мистецтва, охайність під час роботи.
Оснащення
•   Матеріали та інструменти: фломастери, прості та кольорові олівці, гумки, аркуші паперу, гуашеві фарби, пензлі, ємності для води, серветки для витирання рук і пензлів, клейонки.
•   Зоровий ряд: фотозображення орнаментованих творів декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва (писанок, вишивок, керамічних виробів, іграшок та ін.), зображення різних видів орнаментів.
Тип уроку: комбінований урок.

Хід уроку Образ. мистецтво 5 кл Орнаментальна композиція
1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку
2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
•   Що таке декоративно-ужиткове мистецтво?
•   Які види декоративно-ужиткового мистецтва ви знаєте?
•   Чи є у вас удома предмети, що належать до якогось виду декоративно-ужиткового мистецтва? Що це за предмети? Чим вони відрізняються від решти?
3. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ
Учитель. Український мистецтвознавець Кость Віталійович Широць-кий стерджував, що «на найпростішій і на найскладнішій стадії в розвитку орнаменту народ звертається до природи, але не просто копіює навколишню дійсність, а перероблює, спрощує і своїм умовним малюнком створює власний стиль». Як ви вважаєте, чи має він рацію? Сьогодні ми розберемося у такому складному, але цікавому українському орнаменті.
4. ВИКЛАДЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
Учитель. У народних орнаментах, які прикрашають побутові речі, відбито тисячолітній інтелектуальний досвід народу-творця. Художня мова народних орнаментів така ж багата, як і мова народної поетичної творчості, тому заслуговує на глибоке вивчення.
Орнамент (від лат. ornamentum — прикраса) — візерунок, побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів, стилізованих тваринних чи рослинних мотивів. Стилізація — процес узагальнення предмета за формою та кольором на основі добирання найвиразніших його рис. (Запис до словничків.) Процес стилізації складний, але дуже цікавий.
Орнамент як прикраса відіграє функцію естетичного оздоблення тіла людини (ювелірні прикраси), приміщення (розписи, предмети декоративно-ужиткового мистецтва), споруди (архітектурні прикраси) чи будь-якого іншого простору. Орнамент — це досить складна система, що компонується з різноманітних елементів, знаків, символів, які взаємодіють та створюють цілісну енергетичну картину, зрозуміти яку сьогодні доволі складно. Кожен з орнаментальних символів приховує етапи історичного розвитку людства (знаки первісних культур, середньовічні релігійні символи, метафори народно-поетичного осмислення, а також символи, притаманні сучасним естетичним канонам).
Орнаменти мають власну класифікацію. Вони бувають: геометричними; рослинними; зооморфними (зображення тварин); антропоморфними (зображення людей); космогонічними (солярні знаки — зображення Сонця і планет, уявлень про їх рух та про конструкцію і функціонування світу); епіграфічними (орнаменталізовані написи, наприклад слов'янська в'язь, арабське письмо), скейоморфними (у перекладі з грецьк.— знаряддя, посуд; наслідування слідів різних технічних засобів, наприклад лозоплетіння, ткання, обв'язування ременем, шнуром, окуття).
Будь-який орнамент складається з елементів. Елемент орнаменту — найпростіший зв'язок кількох ліній, які утворюють елементарну фігуру геометричного чи довільного вигляду.
З елементів складається модульна фігура. Модуль в орнаменті — основна фігура чи композиція ліній, яка створює та тримає орнамент у його ритмічній послідовності. (Запис до словничків.)
Поєднання двох і більше модулів утворює фігури орнаменту. Однією з найпростіших фігур є кут і хрест, що складаються з двох елементів. Ритмічним повторенням фігур створюється мотив орнаменту. Мотив може визначатися формою елементів, знаків, конкретизованих зображень, що утворюють орнамент, або особливостями побудови — пропорціями, ритмом, типом симетрії.
За композицією орнаменти бувають: у смужці, у квадраті, у колі, у прямокутнику, у трикутнику.
Фізкультхвилинка
5. САМОСТІЙНА ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ
Варіант № 7. Створення орнаменту в обраному форматі
Варіант №2. Створення рослинного орнаменту
з використанням власної стилізації улюбленої рослини
Варіант №3. Створення зооморфного орнаменту
з використанням власної стилізації метелика або жука
6. АКТУАЛІЗАЦІЯ НАБУТИХ ЗНАНЬ
♦   Що таке орнамент? Які види орнаментів ви знаєте? Який із цих видів ви створювали сьогодні на уроці?
♦   Що таке стилізація? Чи використовували ви стилізацію для створення свого орнаменту?
7. Підбиття уроку. Образ. мистецтво 5 кл Орнаментальна композиція
1. Підбиття підсумків (загальна оцінка уроку).
2. Визначення завдання для підготовки до наступного уроку: принести акварельні фарби, пензлі, прості олівці, гумки, свічки, аркуші паперу.
3. Проголошення уроку завершеним.