укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Березень » 7 » Образ. мистецтво 5 кл Урок 29. Символіка українського орнаменту
10:53
Образ. мистецтво 5 кл Урок 29. Символіка українського орнаменту

Образ. мистецтво 5 кл Урок 29. Символіка українського орнаменту

Мета:
•   навчальна: ознайомити учнів з поняттями «символ», «символіка»; звернути увагу на використання однакових символічних зображень у різних видах декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва; розкрити деякі значення символічних зображень у вишивці України;
•   розвивальна: розвивати вміння насолоджуватися спогляданням творів декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва, аналізувати зображення, що використовуються у творах українського декоративно-прикладного мистецтва; формувати естетичні почуття, смак; активізувати творчу ініціативу учнів;
•   виховна: виховувати зацікавленість творами декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва, культурної спадщини українського народу.
Оснащення
•   Матеріали та інструменти: будь-які графічні матеріали (гелеві (кулькові) ручки, прості та кольорові олівці), фломастери, альбоми, акварельні фарби, гумки, пензлі, серветки для витирання рук і пензлів, клейонки.
•   Зоровий ряд: фотозображення творів декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва (писанок, вишивок, керамічних виробів, різьблення) з використанням традиційного українського орнаменту й символіки.
Тип уроку: комбінований урок.

Хід уроку Образ. мистецтво 5 кл Символіка українського орнаменту
1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку
2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
•   Що таке орнамент?
•   Де можна зустріти український орнамент?
•   Які предмети побуту прикрашають народними орнаментами?
•   Чи є у вас вдома такі предмети?
3. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ
Учитель. Дослідник української вишивки В. В. Стасов зазначав: «Орнамент не містить жодної зайвої лінії, кожна рисочка має тут певне значення. Це складна мова, послідовна мелодія, що має свою основну причину і призначення не лише для очей, а й для розуму й почуттів».
Сьогодні мова піде про цікаве явище мистецтва — символіку українського орнаменту. Що ж таке символ і символіка? Спробуємо з'ясувати.
4. ВИКЛАДЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
Учитель. Символ (від грецьк. sumbolon — знак, прикмета, ознака) — умовне позначення будь-якого предмета, поняття або явища, що використовується для збереження і передавання інформації. (Запис до словничків.)
Художній символ у декоративно-прикладному мистецтві використовується для збереження і передавання певної інформації, естетичних цінностей. Будь-який символ є образом, у якому завжди присутній певний зміст.
Символіка — сукупність символів, які використовує та чи інша група осіб, організація, громадське чи політичне об'єднання, держава та ін. (Запис до словничків.) Наприклад, державна символіка, олімпійська символіка, математична символіка, символіка звуків мовлення та ін. Символіка — це умовне вираження ідей, понять, почуттів.
Наприклад, великий Герб України та герб міста Львова, сучасна символіка козаків, символіка Свро-2012. Кожне зображення, яке ви бачите, має власне тлумачення.
Саме так і будь-яке зображення в українських орнаментах має своє символічне значення. Давайте з цим і познайомимося.
Ви вже знаєте про види декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва України.
♦   Чи звертали ви увагу, що ті самі зображення зустрічаються у вишивці та ткацтві, писанкарстві та різьбярстві? Які символи найчастіше зустрічаються в українських орнаментах?
Недарма кажуть: «Без верби й калини — нема України». Верба та калина — найулюбленіші рослини українського народу.
Учитель докладно розповідає про рослинну символіку, характерну для українського орнаменту (див. додаток до уроку № 29 на с. 80 цього посібника).
Фізкультхвилинка
5. АКТУАЛІЗАЦІЯ НАБУТИХ ЗНАНЬ
♦   Що таке символ? символіка?
♦   Які символи української вишивки ви запам'ятали?
♦   Які ви оберете для власної сорочки? Чому?
♦   Чи відрізняються символи для вишивки української сорочки та весільного рушника?
6. САМОСТІЙНА РОБОТА УЧНІВ
Варіант № 1. Створення ескізу вишивки рушника — подарунка найкращому другові
Варіант № 2. Створення ескізу орнаменту для вишивки власної сорочки (сорочки для матусі, батька, бабусі, дідуся, брата або сестрички)
7. Підбиття уроку. Образ. мистецтво 5 кл Символіка українського орнаменту
1. Підбиття підсумків (загальна оцінка уроку).
2. Визначення завдання для підготовки до наступного уроку: принести фломастери, альбоми, акварельні фарби, пензлі, прості та кольорові олівці, гумки.
3. Проголошення уроку завершеним.

Додаток до уроку
Учитель. 3 давніх-давен українці шанували вербу. Часто в українському краєвиді можна побачити її схиленою над самою річкою. Казали: «Де верба — там і вода». І зараз гілочки верби, освячені в останню неділю перед Великоднем — Вербну, вважаються магічними. Існував звичай, коли матері по черзі «били» освяченими гілочками своїх дітей, примовляючи: «Не я б'ю — верба б'є: // Будь великий, як верба, // А здоровий, як вода, // А багатий, як земля!» З верби здавна виготовляли національні музичні інструменти: кобзи, бандури, сопілки, а також меблі, ложки, човни. Тому й в орнаментах люди зображали вербові гілочки та цілі дерева (Дерево Життя).
Без калини також не можна уявити життя традиційної української родини. У сиву давнину калину пов'язували з народженням Усесвіту, з вогненною трійцею (Сонце, Місяць, зорі). Тому й свою назву вона бере від давньої назви Сонця — Коло. Оскільки ягоди калини червоного кольору, то стала вона символом крові й невмирущого роду. Через це дівочі сорочки, весільні рушники рясно прикрашені її пишними гронами. Кажуть, що в калині материна любов і мудрість: кущ — це сама мати; цвіт, ягідки — діти.
Дуб і калина — мотиви, які найчастіше зустрічаються на парубочих сорочках, поєднуючи в собі символи сили та краси — сили надзвичайної, краси невмирущої. Дуб вважали священним деревом, він уособлював Перуна, бога сонячної чоловічої енергії, розвитку та життя. Про це ми вже говорили, коли розглядали символи писанок і згадували про зображення дубового листя. Отже, у вишиванці із зображенням дубового листя хлопці й молоді чоловіки мають на собі чудодійний оберіг життєдайної сили свого роду.
Здавна на українських землях освячували мак, ним же обсівали людей та худобу, адже вірили: мак має чарівну силу, що здатна захистити від усілякого зла. Ця ніжна трепетна квітка несе пам'ять роду. Дівчата, у чиїй родині були загиблі, з любов'ю та сумом вишивали візерунки маку на сорочках, голови ж прикрашали віночками з семи маків, присягаючи цим зберегти та продовжити свій рід.
Сад-виноград — це життєва нива, на якій чоловік є сіячем, а жінка ростить і плекає дерево їхнього роду.
Ми вже говорили, що у писанкарстві часто зустрічаються зображення тварин. І такі символи називаються зооморфні. У вишивках також є зооморфні (тваринні) орнаменти, на яких зображуються кінь, заєць, риба, жаба; птахи — півень, сова, голуб, зозуля; комахи — муха, метелик, павук, летючі жуки.
Солов'я та зозулю вишивають на дівочих рушниках. Цих пташок частіше розміщували на гілках калини, що є символом продовження роду.
Павичі — дуже важливі птахи, їх завжди зображують на весільних рушниках і часто над ними розташовують вінок або вінець. Пава — це жар-птиця, що несе в собі сонячну енергію життя, тому вона птах сімейного щастя.
Молодят символізують соколи, голуби й півні. Характерною рисою весільного рушника є розташування птахів голівками один до одного. Вони або тримають у дзьобах ягоди калини, або сидять у корінні дерева — символ нової родини.
Ластівка — цей птах завжди несе добрі звістки. Саме вона піклується про те, щоб людина не пропустила сприятливої пори для створення родини й зміцнення господарства.
Ось ми й познайомилися з деякими символами українського орнаменту.