укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Образи людей у портретному жанрі
13:51
Образи людей у портретному жанрі

Образи людей у портретному жанрі

Сьогодні ти малюватимеш «портрет» домашнього улюбленця — котика. Втілити творчий задум тобі допоможе вірш.
КОТИК Любить Петрик малювати, котик любить позувати. Як стрибне він на стілець, Петрик візьме олівець, розкрива альбом негайно. Каже котик: «Почекай-но, поспішати не годиться: хочу я причепуриться». Та й почне вмивати котик лапки, груди І животик... Дуже хоче він у Петі гарно вийти на портреті.
Художньо-творча діяльність
Уважно розглянь котика. Зверни увагу на забарвлення шерсті, колір очей. Поспостерігай, як згинаються передні та задні лапи.
Вправа 1. Виконай фломастером схематичні графічні рисунки за зразком.
Вправа 2. Виклади з мотузки контур фігури котика в динамічному стані.
Творче завдання. Виконай анімалістичну композицію із зображенням котика на тонованому папері в техніці гуаше-вого живопису.
Роботи учнів
Завдання для самостійної роботи у вільний час
Створи портретний образ котика у фронтальному положенні в різних художніх техніках.
В образотворчому мистецтві портретний жанр здобув особливу популярність. Портрет — це зображення конкретної людини чи групи людей, які жили в минулому або живуть зараз. Досконалими взірцями жіночих образів у портретному жанрі є бюст Нефертіті та живописні портрети пензля Леонардо да Вінчі й Рафаеля.
У портретах художники відтворюють індивідуальні риси людини, передають особливості характеру і духовну сутність. Портретист обов'язково має володіти знаннями про будову та пропорції голови й обличчя.
Пригадай! Голова людини у фронтальному положенні має вигляд овалу, який ділиться на дві рівні частини лінією очей. Усі частини голови (очі, вуха, ніс, рот, підборіддя, лоб, щоки, брови) симетричні відносно вертикальної осі, яка проходить через середину обличчя.
Казкові портретні образи в основному малюють худож-ники-ілюстратори. Ілюстрації наочно доповнюють зміст казки й допомагають розкрити характери головних героїв.
Творчий процес художника-Ілюстратора починається із прочитання тексту і виконання композиційних начерків-схем за його змістом. На основі своїх начерків мистець створює ескізи, порівнює їх та обирає найкращі для подальшого втілення в матеріалі та художній техніці зображення. Іноді ілюстратор іще раз перечитує казку, щоб якомога детальніше уявити зовнішній вигляд головного героя, зрозуміти мотиви його вчинків І створити виразний художній образ у визначеному форматі.
Ти будеш створювати виразний образ головного персонажа казки «Котигорошко», «Кирило Кожум'яка» або «Снігова королева» (на вибір).
Вправа. Пригадай основні пропорції голови й обличчя людини. Спробуй передати певний настрій (сумний, веселий тощо) засобами міміки в робочому начерку.
Творче завдання. Намалюй гуашевими фарбами поясний портрет обраного казкового персонажа.
Перечитай казку й уяви образ головного героя. Продумай індивідуальні особливості зовнішнього вигляду: колір очей І волосся, зачіска, прикраси, головний убір, одяг тощо. Виконай лінійний рисунок композиції, а потім заверши ілюстрацію в кольорі.
Відтворювати характерну пластичну виразність фігури, жести й міміку людини, створювати її зображення в русі художникам допомагають знання про конструктивні й пластичні особливості будови людського тіла та його пропорції. Тому майбутні фахівці різних напрямів мистецької спеціалізації (живописці, графіки, дизайнери) вивчають пластичну анатомію як важливу складову художньої освіти.
Конструктивна будова тіла людини — це взаємозв'язки окремих його частин і цілого, а пластичність — художня виразність об'ємної форми фігури людини. Пропорції фігури людини — це система співвідношень частин тіла за розміром. Пропорції фігур дорослих людей І дітей різні.
Основою фігури людини є скелет. Він складається з різних за розміром кісток, з'єднаних суглобами. До кісткової основи кріпляться м'язи. За допомогою м'язів людина рухається, жестикулює, розмовляє І т.п., а скелет утримує рівновагу при будь-якому положенні тіла.
Давньогрецькі скульптори створювали статуї, які стали канонічними взірцями системи пропорційних співвідношень, розмірів та симетричності ідеального тіла дорослої людини.
Конструктивно-пластичну будову людського тіла досконало вивчив Леонардо да ВІнчІ. Його наукові праці заклали основи знань про пластичну анатомію людини — художники й досі використовують їх у своїй образотворчій діяльності.
Запам'ятай основні пропорції фігури дорослої людини:
•  місце, де закінчується тулуб (верхня частина тіла) і розпочинаються ноги (нижня частина тіла), — це умовна середина фігури;
•  руки і ноги приблизно одинакові за довжиною; руку навпіл ділить лікоть, а ногу — коліно.
Образ людини в русі в образотворчому мистецтві відомий давно. Це підтверджують наскельні рисунки, фрески та рельєфи Стародавнього Єгипту, твори давньогрецького мистецтва. У Стародавній Греції на честь переможців Олімпійських ігор створювали скульптури, а на амфорах зображали сюжети спортивної тематики.
Сучасні живописці, скульптори, графіки у своїй творчості також часто звертаються до спортивної теми.
Тема спорту особливо популярна у творах станкової (оригінальної) та друкованої графіки. Пригадай: станкова, тобто оригінальна графіка виконується рисувальним матеріалом (олівець, пастель, сепія, вугілля, туш-перо, пензлик) від руки в одному екземплярі, а друкована тиражує значну кількість однакових зображень (відтисків, відбитків) із гравірувальної дошки — друкарської форми. Відбиток із друкарської дошки ще називають естампом. Естамп — узагальнена назва друкованої графіки.
Для створення естампу художники-графіки застосовують різноманітні техніки: ліногравюру, літографію, ксилографію, офорт, монотипію.
Літографія — один із видів друкованої графіки, заснований на техніці плоского друку. Зображення виконують на спеціальному літографському камені й після хімічної обробки друкують за допомогою літографського станка.
Офорт — вид гравюри на металі, виконаний механічним та хімічним способом. Зображення (відбиток) отримують за допомогою офортного станка.
Ліногравюра, або лінорит — це техніка гравюри на лінолеумі, який обробляють спеціальними різцями у вигляді невеликих вигнутих стамесок. Потім на форму наносять валиком фарбу і відтискують друковане зображення на папері.
Ксилографія — вид гравюри на дерев'яній дошці. Виконують зображення і друкують відтиск подібно до техніки ліногравюри.
Застосовують також прийом штампування за допомогою шаблону — спеціально підготовленої для друку фігури. Друковану форму покривають фарбою і штампують відбитки відповідно до композиційного рисунка на папері або картоні. Зображення в такому випадку буде дзеркальним; більшої виразності можна досягти, використовуючи кольоровий папір.
Знання основних пропорцій людського тіла допоможуть тобі не лише оцінювати зображення людей у творах живопису, графіки та скульптури, а й самостійно відтворювати фігуру людини в різних положеннях (стоїть, рухається, сидить).
Художньо-творча діяльність
Вправа. Виконай схематичні начерки фігури людини в різних положеннях за зразками.
Творча робота. Створи динамічну композицію на тему «Веселі старти», «Баскетбол», «Гімнастика».
Намалюй на картоні фігуру людини в русі і виріж ножицями силует по контуру На отриманий шаблон нанеси гуаше-ву фарбу і створи свій естамп на тонованому папері способом друку (штампування).