укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Жовтень » 24 » Образотв.мистецтво 3 кл. Урок 20. Речі чарівників
12:39
Образотв.мистецтво 3 кл. Урок 20. Речі чарівників

Образотв.мистецтво 3 кл. Урок 20. Речі чарівників

Мета:
- навчальна: ознайомити учнів з натюрмортом як жанром образотворчого мистецтва; навчити особливостей виділення головного в композиції, відтворення з натури композиції з неживих предметів (квіти у вазі, овочі, фрукти, шкільне приладдя та ін.);
- розвивальна: розвивати вміння насолоджуватися творами образотворчого мистецтва (натюрмортами), аналізувати їх; формувати естетичні почуття, смак;
- виховна: прищеплювати зацікавленість творами образотворчого мистецтва, дбайливе ставлення до побутових речей. 

Зміст
Оснащення. Образотв.мистецтво 3 кл. Речі чарівників
- Матеріали та інструменти: альбоми, будь-які графічні (олівці, кулькові ручки, фломастери та ін.) або живописні матеріали (гуаш, пензлі, ємності для води, серветки для витирання рук та пензлів, клейонки).
- Зоровий ряд: репродукції натюрмортів (Ф. де ля Гір «Астрономічні прилади», Д. Тенірс «Книжки та глобус Землі», Дж. М. Креспі «Дві бібліотеки», В. ван Гог «Натюрморт з Біблією»), фотозображення творів декоративно-прикладного мистецтва (писанок, вишивок, керамічних виробів, іграшок та ін.) та скульптури. Тип уроку: комбінований урок.
Словник термінів:
- натюрморт (від франц. nature morte — букв, «мертва природа») — зображення як окремо взятих неживих предметів, так і цілої композиції в образотворчому мистецтві.
ХІД УРОКУ
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку
II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ Бесіда
* Про який жанр образотворчого мистецтва ми дізналися на попередніх уроках?
* Які ще жанри образотворчого мистецтва вам відомі?
* У якому жанрі образотворчого мистецтва йдеться про красу навколишніх речей?
ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Учитель. Сьогодні говоритимемо про світ речей, зокрема про натюрморт. Що ж таке натюрморт? Про що він може розповісти?
IV. ВИКЛАДАННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
Слово вчителя
— Натюрморт (від франц. nature morte — букв, «мертва природа») — зображення як окремо взятих неживих предметів, так і цілої композиції в образотворчому мистецтві. Овочі, фрукти, букети квітів, різні предмети, виготовлені людиною, можуть бути предметами для натюрмортів. Складові натюрморту не можуть бути випадковими, вони завжди осмислені та дібрані свідомо.
Гра «Склади натюрморт»
Учитель. Сьогодні вам необхідно самотужки скласти натюрморт та пояснити, чому саме ці предмети ви обрали для складання натюрморту.
У натюрморті художник прагне розкрити красу форми предметів або їх колірне співвідношення.
Перші натюрморти з'явилися на фресках багато століть тому — ще у Давній Греції та Римі. Потім натюрморти зустрічалися у мозаїках. А розквіт цього жанру припав на той період, коли для створення картин почали використовувати фарби. Спочатку натюрморти використовували як частину картини, а вже потім вони стали самостійним жанром образотворчого мистецтва.
Ось такий шлях здолав цей цікавий жанр образотворчого мистецтва перед тим, як потрапити до музеїв, інтер'єрів будинків та милувати око глядача.
Визначними шедеврами поміж натюрмортів вважають роботу Філіпа де ля Гіра «Астрономічні прилади». Погляньте уважно! Про що розповідає цей натюрморт? Мабуть, це предмети, які належали дуже освіченій людині,— креслення, різне приладдя, книжки.
Книжки завжди є важливими для душі людини. Тому їх часто зображували у натюрмортах різні видатні художники — Давид Тенірс («Книжки та глобус Землі»), Джузеппе Марія Креспі («Дві бібліотеки»), Вінсент ван Гог («Натюрморт з Біблією»).
Цікаво, а які предмети для натюрморту оберете ви, якщо наш натюрморт матиме назву «Речі чарівника»?
V. ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА
VI. ІНСТРУКТАЖ
Учитель. Перш ніж починати малювати натюрморт, поміркуймо, як зручніше розташувати аркуш, на якому ми створюватимемо зображення,— уздовж чи впоперек, т Як необхідно розташувати аркуш — вертикально чи горизонтально?
Малюючи будь-який натюрморт, насамперед необхідно уявити всі предмети, які ви малюватиме, у вигляді простих форм. Дуже важливо одразу правильно розташувати предмети на аркуші паперу. Зверніть увагу на те, що предмети мають стояти на столі, а не скачуватися з нього.
Промалюйте кожний предмет, але не забувайте, що якийсь предмет є головним, а решта допомагає розкрити задум художника.
VII. САМОСТІЙНА ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ Творче завдання № 1
Створіть натюрморт «Речі чарівника». Творче завдання № 2
Створіть натюрморт «Мої захоплення» або «Світ моїх речей».
VIII. АКТУАЛІЗАЦІЯ НАБУТИХ ЗНАНЬ Бесіда
- До якого жанру образотворчого мистецтва ми сьогодні зверталися? 
- Чим цікавий цей жанр? 
- Про що говорять ваші натюрморти?
IX. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ
1. Підбиття підсумків (загальна оцінка уроку).
2. Визначення завдання для підготовки до наступного уроку (переглянути вдома будь-які спортивні програми, звернути увагу на рухи спортсменів; принести на наступний урок альбоми, будь-які графічні матеріали (олівці, кулькові ручки, фломастери та ін.)).
3. Проголошення уроку завершеним. 
Образотв.мистецтво 3 кл. Речі чарівників