укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Жовтень » 24 » Образотв.мистецтво 3 кл. Урок 22. Види портретів
12:44
Образотв.мистецтво 3 кл. Урок 22. Види портретів

Образотв.мистецтво 3 кл. Урок 22. Види портретів

Мета:
- навчальна: ознайомити учнів із портретом як жанром образотворчого мистецтва, його видами; розкрити особливості портретного жанру у різних видах образотворчого мистецтва;
- розвивальна: розвивати вміння насолоджуватися творами образотворчого мистецтва, аналізувати портрети за їх видами; формувати естетичні почуття, смак;
- виховна: виховувати повагу до людини, любов до творів образотворчого мистецтва.

Зміст
Оснащення. Образотв.мистецтво 3 кл. Види портретів
- Матеріали та інструменти: альбоми, олівці, аркуш паперу формату А1 (для колективної роботи), гуаш, пензлі, ємності для води, клей ПВА, пензлі для клею, ножиці {за потреби), серветки для витирання рук та пензлів, клейонки.
- Зоровий ряд: репродукції творів графіків (І. Рєпін «Італійська актриса Елеонора Дузе», М. Врубель «Портрет Федора Усольцева, лікаря-психіатра») та живописців (О. Кіпренський «Автопортрет», «Портрет
0. С. Пушкіна»; В. Боровиковський «Княжни Гагаріни. Анна і Варвара», Рафаель Санті «Папа Лев X з кардиналами Джуліо Медичі і Луїджі Россі») та скульпторів (М. Манізер «Пам'ятник Т. Шевченку в м. Харкові», Л. По-зен «Пам'ятник Миколі Гоголю у м. Полтава»); родинні світлини учнів.
Тип уроку: комбінований урок.
Словник термінів:
- індивідуальний портрет — портрет із зображенням однієї людини;
- груповий портрет — портрет трьох або більшої кількості осіб;
- автопортрет — графічне, живописне або скульптурне зображення художника, що виконане ним самим.
ХІД УРОКУ
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку
II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
Бесіда
* Про що йшлося на попередньому уроці? 
* Чи впливає спорт на людину? Як?
* Чи привабливо виглядає людина, яка займається спортом? 
* Чи хочете ви зобразити таку людину?
* Як називають жанр образотворчого мистецтва, де зображено саме людину?
III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Учитель. Погляньте на світлини, які ви принесли на сьогоднішній урок. Хто там зображений? Як ви гадаєте, про що сьогодні ми будемо говорити? Так, про портрет.
IV. ВИКЛАДАННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
Розповідь учителя
— Портрет (від франц. portrait, від старофранц. portraire — «відтворювати що-небудь риска до риски») — зображення будь-якої людини або групи людей, що існують або існували в реальній дійсності. Портретний жанр існує у різних видах мистецтва, зокрема у скульптурі, у графіці, у живописі та навіть у декоративному мистецтві.
Зародження портретного мистецтва відбулося за часів глибокої давнини. Перші портрети виникли у Єгипті й зображували фараонів. Давні греки на честь переможців спортивних змагань споруджували статуї в публічних місцях. Проте вони були позбавлені схожості з оригіналом, щоб не розвивати в громадянах пихатості. У V столітті до н. є. з'являються й остаточно затверджуються за часів Олександра Македонського справжні реалістичні портрети.
Зараз ми ознайомилися з історією виникнення портрету як жанру. Пригадайте, в яких видах образотворчого мистецтва ми можемо побачити портрет.
Портрет може бути виконано також із таких матеріалів, як метал, камінь (мармур), глина, дерево... Цей вид образотворчого мистецтва називають... (скульптурою). (Учитель демонструє наочність.)
А є інші портрети. Вони намальовані олівцем, тушшю, пастеллю або навіть кульковою ручкою. Цей вид образотворчого мистецтва називається... (графікою). (Учитель демонструє наочність.)
Усім відомі красиві портрети, виконані фарбами на папері або полотні. Ці портрети належать до такого виду образотворчого мистецтва, як... (живопис). (Учитель демонструє наочність.)
Але портрети, які навіть належать до одного виду образотворчого мистецтва, дуже різняться. І сьогодні ми дізнаємося чому.
Художники поділили всі портрети на різні види. їх багато, але з деякими з них ми зараз познайомимося.
Якщо на портреті зображено одну людину, як, наприклад, у роботи О. Кіпренського «Портрет О. С. Пушкіна» або І. Рєпіна «Італійська актриса Елеонора Дузе», то цей вид портрету має назву індивідуального.
Якщо на портреті зображено трьох або більше осіб, то такий портрет ми називаємо груповим (Рафаель Санті «Папа Лев X з кардиналами Джуліо Медичі і Луїджі Рос-сі»). (Учитель демонструє наочність.)
А ще є портрети, де художник зображує сам себе. Такий портрет називають автопортретом (О. Кіпренський «Автопортрет»). (Учитель демонструє наочність.)
V. ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА
Учитель. Покажіть виразом обличчя: d радість, щасливий настрій; d смуток, сумний настрій; о людину, яка гнівається або нервує. Погляньте одне на одного.
(Інший варіант — проведення гри «Угадай настрій». Учитель розповідає про вирази обличчя, а учні мають відгадати настрій людини за цим описом та відтворити цей вираз.)
VI. САМОСТІЙНА ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ
Творче завдання № 1 Індивідуальна робота
Намалюйте автопортрет. Передайте у ньому свій характер та захоплення.
Колективна робота
Разом із однокласниками створіть композицію «Моя шкільна родина»: наклейте намальовані автопортрети на одному великому аркуші (формат А1).
Творче завдання № 2
Намалюйте портрет мами (або найріднішої людини).
VII. АКТУАЛІЗАЦІЯ НАБУТИХ ЗНАНЬ Бесіда
□ Ще раз погляньте на фотографічні портрети, які ви сьогодні принесли на урок. До якого виду портретів вони належать? Чому?
Інтерактивний прийом «Мікрофон»
Правила проведення:
□ говорити має тільки той чи та, хто тримає символічний мікрофон;
□ відповіді не коментують і не оцінюють;
□ коли хтось висловлюється, решта не має права говорити або вигукувати з місця.
Завершіть речення:
□  «Сьогодні я дізнався (-лась)...»;
□  «Я вже давно знав (знала) про...»;
□  «Мене здивувало...»;
□  «Мені захотілось...»;
□  «Було цікаво...»; 
□  «Було складно...»;
□  «Мені довелося пригадати...»; 
□  «Маю запитання щодо...»; 
□  «Тепер я можу...».
VIII. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ
1. Підбиття підсумків (загальна оцінка уроку).
2. Визначення завдання для підготовки до наступного уроку (принести на наступний урок альбоми, олівці, гуаш, пензлі).
3. Проголошення уроку завершеним. 
Образотв.мистецтво 3 кл. Види портретів