укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 4 » Оформлення країв виробу з вишивкою
16:01
Оформлення країв виробу з вишивкою

Оформлення країв виробу з вишивкою

Опорні поняття: рубцювання, торочки, мереживо, декоративні шви, рамки.
Обробка країв виробів із вишивкою — це гармонійне завершення композиції вишивки. Спосіб оформлення виробів з вишивкою продумують заздалегідь для того, щоб розрахувати необхідні припуски для його виконання.
Спосіб оформлення країв виробу з вишивкою обирають залежно від його призначення, матеріалу, форми, композиції вишивки, її кольорової гами.
Традиційно краї серветок, скатертин, комірів, рукавів, низу сорочок обробляють рубцюванням, зубцюван-ням, торочками (бахромою), мереживом, китичками, декоративними швами тощо.
Рубцювання — обробка країв виробів рубцями (мал. 111). Рубець — підігнутий і підшитий край виробу.
Ширина рубця залежить від призначення виробів: для білизни й блузок — завширшки близько 0,5 см; для серветок, доріжок — 1—1,6 см; для рушників і скатертин — 2—3 см. Ширину рубця визначають, ураховуючи також вагу тканини: чим легша тканина, тим вужчий рубець. Рубцювання виконують у поєднанні з різними видами мережок. Найпростіше виконати рубець мережкою «одинарний прутик» (мал. 112, а). Спочатку висмикують потрібну кількість ниток паралельно зрізу (на відстані подвійної ширини рубця плюс 0,5 см). Край тканини вздовж
зрізу підгинають на 0,5 см, а потім ще раз підгинають так, щоб загнутий край чітко збігався із місцем висмикнутих ниток. Підігнутий край наметують швом «уперед голку». Далі закріплюють нитку справа під рубцем. Виконують мережку «одинарний прутик» (мол. 112, б), одночасно пришиваючи підігнутий: край тканини. Нитку наметування після виконання мережки видаляють.
Простим і досить привабливим способом оформлення краю виробу з вишивкою є торочки (бахрома) і мережево (мал. 113).
Торочки можна виконати з використанням будь-якого виду мережок. Для цього на певній відстані (2—5 см) від краю тканини висмикують певну кількість ниток для мережки, потім виконують О, після чого всі крайні нитки видаляють (мал. 114).
Вишита картина у правил то дібраній рамці буде неабиякою окрасою інтер'єру житла, радуватиме око своєю вишуканістю. Рамки можуть бути різної форми і з різних матеріалів {мол. 116). Бажано, щоб форма рамки повторювала форму вишивки. Зручно використовувати рамки-п'яльці з петелькою, які після закінчення роботи слугують рамою для вишитого виробу. Перед заправлянням вишитої картини в раму необхідно ЇЇ випрати, підкрохмалити і випрасувати а дотриманням відповідних вимог.
Виріб з вишивкою розміщують у рамку з використанням кольорового картону — паспарту. Для нього вирізяють картон за розміром і формою рамки. Усередині підготовленого картону прорізають отвір за розміром і формою вишивки. Колір паспарту не повинен затьмарювати кольори вишивки {мал. 117).
Вишукану рамку можна зробити і декорувати власноруч. Для пейзажу з морем підійдуть мушлі, камінчики, для дитячої вишивки — стрічки, сердечка, метелики, квіточки тощо (мал. 118).
Існує багато інших способів оформлення виробів з вишивкою: тасьмою, шнурами, стрічками, фетром, папером та ін. Деякі з них ти вже вивчала в б класі. Часто в одному виробі поєднують два і більше способів їх оформлення.
1.  Назви способи оформлення країв вишитих виробів.
2.  Що враховують під час вибору елементів оформлення краГв вишитого виробу?
З.  У який спосіб, на твою думку, краще оформити краї зображеної вишивки? Якого кольору має бути елемент оформлення? Порадься зі старшими. Обґрунтуй свої рішення і поділися ними з однокласниками.
4.  Якими декоративними елементами оформлені краг зображених виробів з вишивкою?
Скарбничка мудрості
«Скільки голів, стільки й умів».

Техніки вишивання вільною гладдю