укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 3 » Основи побудови композиції у вишивці
13:47
Основи побудови композиції у вишивці

Основи побудови композиції у вишивці

Опорні поняття: композиція, орнаментальність, симетричність вишивки, традиційні способи розміщення вишивки на виробах.
Характер композиції вишивки залежить від рівня знань та задуму вишивальника. Творча уява вишивальника формується на спостереженні краси навколишнього середовища, вивченні традицій мистецтва вишивки, дослідженні виробів-аналогів та інших джерел інформації.
Для побудови композиції вишивки необхідно володіти такими поняттями: композиція, орнамент, рапорт, колорит тощо.
Композиція вишивки — творче поєднання різних елементів візерунка вишивки в єдине ціле та гармонійне розташування їх на виробі.
Композиції вишивки властива орнаментальність, ритмічність, симетричність, рівновага, пропорційність.
Орнамент — оздоблювальний візерунок, побудований на ритмічному повторенні окремих його елементів, мотивів. Мотив — характерна особливість зображень, зокрема в орнаменті.
Слово «орнамент» походить з латинської мови і в перекладі означає «прикрашати». Призначення орнаменту — прикрасити виріб, підкреслити його форму, закласти глибинний зміст у кожний його мотив.
Рапорт орнаменту — ритмічне повторення одного елемента орнаменту за всією довжиною вишивки (мал. 43). Рапортом може бути будь-який мотив: геометричний, рослинний, тваринний тощо.
Традиційні орнаменти в українській вишивці за мотивами поділяють на чотири основні групи: 
•    геометричні (поєднання різних геометричних форм);
•    рослинні   (стилізовані зображення рослин);
•    зооморфні  (стилізовані зображення тварин, птахів);
•    антропоморфні (стилізовані зображення людей) (мал. 44).
Симетричність вишивки. Українським орнаментам властива симетричність. У вишивці поширеною є дзеркальна симетрія (мал. 45). Дзеркальна симетрія — вид симетрії, коли співрозмірні частини візерунка, що розташовані справа від лінії симетрії, точно відображаються зліва від неї.
Традиційні способи розташування вишивки на внро-Композиція вишивки пов'язана з формою оздоблюваного виробу. Традиційне розташування і співвідношення частин візерунка, його єдність із формою виробу вироблялися століттями. Серед способів розташування орнаментальних мотивів на виробах виокремимо такі: стрічковий, сітчастий, вазонний ірозетковий (мол. 46).
Різноманітність у композиції досягається поєднанням кількох видів вишивальних швів (мол. 47). Поєднання різних видів швів, комбінування орнаментів і ниток різних кольорів відкривають необмежені можливості у створенні нових композицій на основі власної фантазії
вишивальника.
Народні вишивки є взірцем мистецтва добору кольорів, виразності орнаментів, майстерності виконання технік вишивки, дотримання стилю. За такими зразками розробляють нові ідеї. Мода на новоутворені види вишивок з'являється і зникає, а традиційні вишивки залишаються незмінними протягом багатьох віків та продовжують милувати око своєю довершеністю.
Елементи візерунків, їх колір у традиційній вишивці — це не просто геометричні, рослинні, тваринні чи Інші зображення. З давніх-давен ці зображення мали символічне глибинне значення. За народними віруваннями, вишиті на одязі та інших предметах побуту знаки-символи дарували щасливу долю, достаток, оберігали людину від поганого ока, злих духів.
Знак-символ — це зображення, яке має глибинний зміст, є оберегом та засобом спілкування.
Наші пращури простими геометричними знаками зображували явища навколишнього світу, з яким вони жили в єдності. Так, пряма лінія здавна символізувала землю; хвиляста лінія — воду; трикутник — гори; ромб Із крапкою посередині — засіяне поле; коло — сонце та місяць; хрест — джерело життя. Поєднані прості геометричні знаки зображують людину, що є символом Берегині людського роду.
Знаки-символи в народній вишивці
Рослинні мотиви з'явилися пізніше, ніж геометричні. Найхарактернішими серед них є виноград, калина, барвінок, хміль, дуб та ін. Серед зооморфних мотивів — зайці, коні, риби, півні, голуби, зозулі, метелики, павуки та ін.
1. Які мотиви використовують у традиційних орнаментах української вишивки? 2. На якому малюнку зображено дзеркальну симетрію в орнаменті?
3. Назви традиційні способи розташування орнаментів на виробах Із вишивкою.
4. Розглянь уважно зображені нижче мотиви української народної вишивки і дай відповідь на запитання.
а) На яких малюнках зображені рослинні мотиви?
б) На яких малюнках є зооморфні й антропоморфні мотиви? Яких тварин чи комах зображено?
в) На якому малюнку поєднано два мотиви? Укажи, які саме мотиви поєднані (наприклад, геометричні і рослинні).
5. Назви способи розташування вишивки на фрагментах традиційних виробів.
«Бути прекрасним — означає бути симетричним і пропорційним».
Платон (давньогрецький філософ)

Регіональні особливості оздоблення виробів вишивкою